Slnečný cirkus predviedol svoju dokonalosť stratený v príbehu

Pódiom prechádza vysoká postava bez hlavy s dáždnikom a s modrým klobúkom v ruke. Podáva klobúk dievčatku v žltom kabáte, znudenému a sklamanému z nevšímavosti rodičov.

07.02.2015 12:00
cirque du soleil, slnecny cirkus, quidam Foto: ,
Predstavenie Quidam má Slnečný cirkus v repertoári od roku 1996.
debata (1)

Toto magické gesto berie malú Zoé do sveta Quidam plného zvláštnych postáv, príbehov, udalostí, kde zažíva šťastie, ale aj smútok. Predstavenie Slnečného cirkusu Quidam bolo plné obdivuhodných výkonov tých najlepších artistov sveta. Tie však zostali v tieni strateného príbehu.

Hra tiel

V momente, keď sa rodičia vytratia z pódia, otvára sa cirkusová zábava. Pódiom sa valí artista v kovovej obruči. Ladnými efektnými pohybmi riadi telom smer aj rýchlosť obruče a berie diváka na prehliadku cirkusového umenia, kde umelci búrajú hranice ľudských fyzických možností. Oko diváka potešia aj rôznorodé kostýmy, ktorým venuje Slnečný cirkus mimoriadnu pozornosť.

Načrtnutá dejová línia, ktorá diváka priviedla k očakávaniam, že sa dostane do tajov detskej fantázie, sa postupne počas predstavenia vytráca a publikum je odkázané na vizuálne potešenie z akrobatického majstrovstva. Hoci artisti predvádzali na pódiu niekedy naozaj dych vyrážajúce čísla, divák chvíľami stráca pozornosť.

Medzi najsilnejšie momenty predstavenia Quidam patrila akrobacia vo výške 15 metrov plná napätia a emócií. Hadia žena, v bielom kostýme detailne lemujúcom jej telo bez akéhokoľvek istenia, sa viazala do červených hodvábnych šálov a v sprievode dramatickej hudby skladateľa Benoita Jutrasa odohrala svoju smrť. Divák prežíval každý jej pohyb a zároveň mohol obdivovať krásu celého stvárnenia.

Šťastný koniec si získal publikum

Zatiaľ čo v prvej polovici predstavenia postupne mizla dynamika, po prestávke to bol opäť cirkus, ktorý dokáže diváka udiviť a potešiť. Improvizácia klauna v spolupráci s odvážnymi náhodne vybratými divákmi rozosmiala publikum, ktoré s obdivom sledovalo tiež tanec „zem – vzduch“ alebo skúšku dôvery v podaní asi desiatich tanečníkov. Čaro tohto čísla pramenilo v chladnokrvnosti, s ktorou vzduchom lietali telá tanečníkov voľne padajúce do náruče iných artistov. Celá choreografia visela na vlásku presnosti a disciplíny, čo bolo vzrušujúcim korením.

Príbeh hlavnej hrdinky Zoé s nečitateľným jadrom sa dočkal svojho šťastného a jasného záveru. Veľké finále naznačovala nielen obrovská červená opona na javisku, ale aj hudba, ktorá navodila emóciami nabitú atmosféru. Bratislavské publikum venovalo Slnečnému cirkusu standing ovation a neutíchajúci potlesk. „Členovia súboru veľmi chválili slovenskú spontánnosť a úžasné publikum,“ uviedla Lucia Šuková z usporiadateľskej agentúry Vivien.

Slnečný cirkus odohrá v Slovnaft Aréne dnes a zajtra ešte štyri predstavenia. Z Bratislavy sa potom premiestni do Budapešti. Vo februári ich čakajú ešte vystúpenia v dánskej Kodani a v holandskom Rotterdame.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cirque du Soleil #Quidam