Satira o Hitlerovi Už je tu zas preniká do nemeckých divadiel

Nemecký satirický bestseller o nacistickom vodcovi Adolfovi Hitlerovi Už je tu zas preniká do nemeckých divadiel a chystá sa aj jeho filmové spracovanie.

15.03.2015 12:00
debata (1)

Kým knižná verzia spisovateľa Timura Vermesa pôsobila predovšetkým ako kritika médií a politickej scény, divadelné spracovania poukazujú skôr na súčasné problémy v nemeckej spoločnosti, ktorá v posledných rokoch zápasí s posilňovaním protižidovských a protiislamských ná­lad.

Vermesova kniha vychádza z predpokladu, že sa Hitler v roku 2011 prebudí v centre Berlína a posledné spomienky má na udalosti krátko pred svojou samovraždou na konci druhej svetovej vojny. V neznámom prostredí sa rýchlo zorientuje a vracia sa k šíreniu nacistickej propagandy. Jeho nenávistné prejavy však televízni diváci aj médiá vnímajú ako satiru na súčasné nemecké pomery. Román možno teraz v dvoch spracovaniach vidieť v nemeckých divadlách. Švábske Landestheater v Memmingene previedlo predstavenie do podoby 90-minútového monológu predstaviteľa Hitlera. Aktuálnosť problémov, na ktoré románová predloha poukazuje, zdôrazňujú aj zábery z demonštrácií protiislamského hnutia Pegida, ktoré pri predstavení sprevádzajú Hitlerove prejavy.

Vestfálske Landestheater v meste Castrop-Rauxel neďaleko Dortmundu previedlo na javisko 45 postáv z knihy, Hitlera dokonca hrajú dvaja herci, ktorí nezriedka vystupujú na pódiu súčasne v úlohe aktívnej postavy a komentátora diania. Kulisy sú v štýle nacistickej architektúry a predstavenie podfarbuje hudba skladateľa Richarda Wagnera, ktorý patril medzi obľúbených autorov nacistických pohlavárov.

Režisér Gert Becker však zdôraznil, že napriek satirickému textu hry a snahe o výsmech nacistickým symbolom sa predstavenie zaoberá vážnym problémom. „Je desivé, aká aktuálna táto látka je. Už je tu zas ukazuje, ako ľahko sa ľudia dajú zviesť na scestie modernými médiami,“ povedal.

Nemeckí komentátori považujú divadelné spracovanie románu za istý spôsob odpovede na antisemitské demonštrácie a nenávistné pokriky voči Židom, ktoré sa vlani v Nemecku vo zvýšenej miere objavili, aj na aktuálne protiislamské protesty Pegidy. Už je tu zas podľa nich humornou formou poukazuje na to, ako podobné nálady vznikajú aj ako je väčšinová spoločnosť voči nim nevšímavá, kým sa z nich nestane vážny problém.

Okrem divadelných spracovaní sa pripravuje aj filmová verzia Vermesovho románu. Nakrúcanie sa začalo vlani a snímka by mal prísť do nemeckých kín na začiatku októbra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Adolf Hitler #Už je tu zas #nemecké divadlá #satira