Divadlo z Pasáže oslavuje 20. výročie svojho založenia

Aké pocity sa vás zmocnia, keď sa obzriete dvadsať rokov dozadu? Divadlo z Pasáže v Banskej Bystrici, tak urobilo výstavou ... a predsa sa hrá, ktorou si pripomenulo 20. výročie svojho založenia. Výstava je inštalovaná v Radnici, Námestie SNP 1 a potrvá do 24. mája 2015.

11.05.2015 14:16
Divadlo z pasáže Foto:
Divadlo z Pasáže uvádza interaktívne predstavenie pre deti s názvom Kde je metla?
debata

Až do tohto času máte možnosť prejsť sa históriou divadla, ktoré pracuje výlučne s emotívnymi zážitkami. Hrajú v ňom ľudia, ktorých život je poznačený hendikepom, mentálnym postihnutím.

Herci z divadla sú známi po celom Slovensku. V Banskej Bystrici ich však stretávame denne, väčšinou v dobrom naladení a s pozitívnou mysľou. To j práve to, čo divadlo charakterizuje. Osobná účasť, nasadenie, optimizmus a viera.

Výstava sa vracia do rokov, keď divadlo začínalo a končí súčasnými divadelno-hereckými príhovormi ľuďom, ktorí si ho obľúbili. Bábky, kostýmy, fotografie, obrazové tablo, ktoré zachytáva pozadie divadelnej tvorby. Odporúčala by som vidieť toto malé predstavenie deťom od najútlejšieho veku až po tých, ktorí sa už po púti na našej zemi skláňajú skôr dole, v páse ohnutí. Oplatí sa vystrieť a pozrieť na zosumarizovanie tvorivej práce ľudí, pre ktorých sa zem nezastavila. Veď hlavným motívom výstavy je tvrdenie Kolo sa nám polámalo… a predsa sa točí.

Divadlo z pasáže

Nech sa točí. Nebude prekážať ak sa vám aj hlava trochu zatočí od pozorovania, s akou gurážou prichádza Divadlo z Pasáže, ktoré je známe nielen na Slovensku. Na jednotlivých tabuliach sú stručné popisky a komentáre k predstaveniam, ktoré divadlo odohralo. Na každej tabuli je iné meno, iný tvorca, ale vždy nadšenie. Keby som chcela napísať kto s divadlom pracuje, možno by vystačila malá kniha. História divadla potvrdzuje, že náš národ je vnímavý, prahnúci po pozitívnych zážitkoch a podporuje umenie. Divadlo z Pasáže má totiž skoro zakaždým „plnú búdu.“ Tak nech sa len ďalej točí. Svojou účasťou na predstaveniach Divadla z pasáže budeme víchrom, ktoré kolo posúva vpred.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo z Pasáže