O divadelné DOSKY 2015 bojujú Roth, Vajdová aj Poláková

Nominácie na 20. ročník divadelných ocenení Dosky 2015 prinesú niekoľko prvenstiev, po 19 rokoch sa presunú z Nitry do Bratislavy, do Slovenského národného divadla a ponúknu aj dve nové ocenenia.

02.09.2015 15:59
Sventopulk (Emil Horváth) a Rastic (Robert... Foto:
R. Roth získal nomináciu na Dosky 2015 za najlepší mužský herecký výkon za Rastica v inscenácií Mojmír II. alebo Súmrak ríše.
debata

Činohra Slovenského národného divadla (SND) je lídrom v nomináciách na divadelné ocenenia sezóny 2014/2015, DOSKY 2015. Z ôsmich kategórií má nominácie v siedmich, výnimkou je iba kategória objav sezóny. O ceny v ankete divadelných kritikov Divadelné ocenenia sezóny – DOSKY, ktorá tento rok oslávi svoje 20. výročie, zabojuje Činohra SND s inscenáciou Mojmír II. alebo Súmrak ríše v kategóriách za najlepšiu: inscenáciu, réžiu, mužský herecký a ženský herecký výkon, scénografia, kostým a scénická hudba. SND je tiež nominované v kategórii Najlepšia scénografia sezóny 2014/2015, a to s inscenáciou Nevesta hôľ a taktiež v kategórii Najlepšia scénická hudba sezóny 2014/2015, konkrétne za hudbu od Andreja Kalinku k hre Labyrinty a raje Jána Amosa. Ako na dnešnej tlačovej besede povedala spoluorganizátorka ankety a garantka projektu DOSKY 2015 Zuzana Uličianska, „najväčším konkurentom SND je Divadlo Andreja Bagara v Nitre a Teatro Tatro, ktoré prichádzajú s veľmi špecifickými produkciami. Ďalej to je aj Divadlo Aréna, ktoré zabojuje s inscenáciami Obeť od režiséra Davida Jařaba a Lesk a bieda kurtizán, v ktorej je nominovaná hlavná predstaviteľka Petra Vajdová“.

Petra Vajdová za Ester v inscenácii Lesk a... Foto: Peter Chvostek
Petra Vajdová (Ester) a Richard Autner (Lucien) v inscenácii Lesk a bieda kurtizán v bratislavskom Divadle Aréna. Petra Vajdová za Ester v inscenácii Lesk a bieda kurtizán získala nomináciu na DOSKY 2015.

DOSKY majú zároveň niekoľko významných zmien a noviniek. Hlavnou novinkou jubilejného 20. ročníka ankety podľa Uličianskej je, „že sa zmenilo miesto ceremoniálu DOSKY z Nitry, kde sa konalo predchádzajúcich 19 ročníkov v rámci festivalu Divadelná Nitra a novým partnerom je Slovenské národné divadlo“. DOSKY 2015 udelia na slávnostnom ceremoniáli 20. septembra po prvýkrát v Sále činohry novej budovy SND v Bratislave. Réžiu galavečera zverili organizátori Petrovi Oravcovi. Ako na dnešnej tlačovej besede doplnil režisér, riaditeľ Činohry SND a držiteľ štyroch Dosiek za réžiu Roman Polák, pozitívom presunu z Nitry do Bratislavy je napríklad to, že na slávnostné udeľovanie cien si môže kúpiť lístky aj verejnosť. Pre SND je podľa slov jeho generálneho riaditeľa Mariána Chudovského spoluorganizovanie ceremoniálu DOSKY vzácnou príležitosťou, keďže DOSKY sú renomované ocenenie s veľkým spoločenským uznaním i publicitou.

Ďalšou novinkou je, že v rámci ceremoniálu sa udelí aj Cena Slovenského centra AICT – Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov za mimoriadny prínos v oblasti divadla. Cena je určená pozoruhodným počinom v oblasti divadla, na ktoré sa nevzťahuje žiadna zo súťažných kategórií, ako je napríklad publikačná či pedagogická činnosť, alebo aj za divadelnú činnosť slovenských tvorcov žijúcich v zahraničí. Cenu odovzdá členka výboru Slovenského centra AICT teatrologička Michaela Mojžišová a autorom ceny je scénograf Jozef Ciller.

Novou je i Cena Bratislavské divadlo sezóny, ktorá sa bude odovzdávať na základe internetového hlasovania divákov. Za bratislavské divadlo sezóny sa bude dať hlasovať od 3. septembra na webstránke mesta Bratislavy. Túto cenu určenú podľa Zuzany Uličianskej „najlepšiemu, najzaujímavejšiemu divadlu spomedzi samosprávnych a nezávislých divadiel pôsobiacich v Bratislave“ odovzdá primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Cieľom tohto ocenenia zároveň je spropagovať všetky divadlá nedotované štátom.

Divadelné ocenenia sezóny Dosky sa od založenia v roku 1996 stali najprestížnejšou cenou odovzdávanou na Slovensku v oblasti divadla. O nomináciách 20. ročníka ankety v ôsmich kategóriách rozhodlo 36 divadelných kritikov, teoretikov a publicistov. Po prvýkrát v 20-ročnej histórii je medzi nominovanými herec maďarského divadla Tamás Gál a po prvýkrát je v jednej kategórii, kategórii scénická hudba, iba jedno meno, a to Andrej Kalinka.

Pozrite si nominácie

V kategórii najlepšia inscenácia sezóny 2014/2015

sú na DOSKY 2015 nominované: inscenácia hry Gabriely Preissovej Gazdiná roba v réžii Jana Antonína Pitínskeho (Divadlo Andreja Bagara v Nitre), inscenácia hry Viliama Klimáčka Mojmír II. alebo Súmrak ríše v réžií Rastislava Balleka (Činohra SND) a inscenácia Majster a Margaréta podľa Michaila Bulgakova v réžii Ondreja Spišáka (Teatro Tatro, Nitra).

Nomináciu najlepšia réžia sezóny 2014/2015 získali:

Ondrej Spišák za réžiu inscenácie Majster a Margaréta (Teatro Tatro, Nitra), Rastislav Ballek za inscenáciu Mojmír II. alebo Súmrak ríše (Činohra SND) a David Jařab za inscenáciu Obeť (Divadlo Aréna, Bratislava).

O Dosky 2015 za najlepší mužský herecký výkon sezóny 2014/2015 bojujú:

Tamás Gál za postavu Zsolta Vidru v inscenácii Spiatočka / Rükverc (Divadlo Thália, Košice), Jakub Rybárik za Samka Jagoša v inscenácii Gazdiná roba (Divadlo A. Bagara) a Robert Roth za Rastica v inscenácií Mojmír II. alebo Súmrak ríše (Činohra SND).

Na cenu za najlepší ženský herecký výkon sezóny 2014/2015 sú navrhnuté:

Rebeka Poláková za Máriu z hry Obeť (Divadlo Aréna), Petra Vajdová za Ester v inscenácii Lesk a bieda kurtizán (Divadlo Aréna) a Dominika Kavaschová za Runu z inscenácie Mojmír II. alebo Súmrak ríše (Činohra SND).

V kategórii najlepšia scénografia sezóny 2014/2015 sú nominovaní:

Pavel Borák za scénografiu v inscenácii Nevesta hôľ (Činohra SND), Juraj Kuchárek za inscenáciu Povstanie (Divadlo Aréna) a Juraj Poliak za inscenáciu Mojmír II. alebo Súmrak ríše (Činohra SND).

V kategórii najlepší kostým sezóny 2014/2015 sú nominovaní:

Alexandra Grusková za kostýmy v inscenácii Gazdiná roba (Divadlo A. Bagara), Katarína Holková za inscenáciu Mojmír II. alebo Súmrak ríše (Činohra SND) a Eva Farkašová za inscenáciu Zvedavý sloník (Bábkové divadlo Žilina).

V kategórii najlepšia scénická hudba sezóny 2014/2015

je nominovaný iba jeden tvorca, a to Andrej Kalinka za hudbu k inscenáciám: Labyrinty a raje Jána Amosa (Činohra SND), Mojmír II. alebo Súmrak ríše (Činohra SND) a Majster a Margaréta (Teatro Tatro, Nitra).

V kategórii objav sezóny 2014/2015 sú nominované:

Alena Lelková za réžiu inscenácie Misky strieborné, nádoby výborné (Štúdio 12, Bratislava), Veronika Pavelková a Lýdia Petrušová za koncept inscenácie Mama ma má_ _ _ (Divadlo elledanse, Bratislava) a Petra Kriváčková za postavu Hany v inscenácii Hájnikova žena (Spišské divadlo, Spišská Nová Ves).

debata chyba
Viac na túto tému: #nominácie #Dosky 2015