Festival Astorka ponúka bonbónik každý večer

Uchádzač o miesto smetiara musí vedieť aj zarecitovať báseň!

16.10.2015 07:00
33-astorka velvet3x Foto:
Hudobno-divadelný projekt Velvet Havel pražského Divadla Na zábradlí je najlepšou inscenáciou aj hrou roka.
debata

Po úspešnom pohovore rozšíri Mladý zohratú partiu, ktorá pred „smetiarskym elévom“ vyťahuje historky z práce, o ktorej „vraj sníva každý chlapec“, ale aj zo svojich privátnych príbehov. „Rozprávame o mužskej partii, o slobode, retrospektívach našich životov a tiež o láske. Naši hrdinovia sú špinaví, industriálni, otvorení v jazyku aj témach, aby sa na konci mohol udiať zázrak,“ povedal režisér a spoluautor pôvodného českého „funky muzikálu“ Popeláři Dodo Gombár. Inscenáciu nezaťaženú zaužívanými muzikálovými klišé privezie na Festival Astorka do Bratislava Švandovo divadlo z Prahy.

„Program 11. ročníka začíname v nedeľu 25. októbra. A netradične – poéziou. Shakespearovými Sonetmi v podaní Václava Postráneckého a v sprievode ženského sláčikového kvarteta,“ uviedla dramaturgička Divadla Astorka Korzo '90 Andrea Dömeová. „Dôležitým kritériom výberu je istá príbuznosť s poetikou Astorky. Samozrejme, aj technické možnosti, čo znamená, že to musia byť komorné inscenácie, ktoré sa zmestia do priestoru nášho divadla. Predstavujeme najmä tvorbu našich partnerských divadiel,“ pokračovala.

Lekárka, psychologička a spisovateľka Alaine Polczová sa zaslúžila o založenie hospicov v Maďarsku. Jej životný príbeh ožíva v predstavení Žena na fronte, s ktorým sa na Festivale Astorka predstaví budapeštiansky Vígszínház.

„Ako prví uvedieme na Slovensku Divadlo Na zábradlí, ktoré vyhralo ceny českej divadelnej kritiky a stalo sa Najlepším divadlom roka. Prichádza k nám s Najlepšou inscenáciou roka aj Najlepšou hrou roka – to všetko získal hudobno-divadelný projekt Velvet Havel. A v inscenácii uvidíme Miroslava Königa ako Václava Havla, oceneného za Najlepší mužský herecký výkon. Predstavenie uvedieme v pamätný deň 28. októbra, asi sa nenájde lepší termín pre pripomenutie si osobnosti Václava Havla,“ spomenula Andrea Dömeová.

Záver festivalu bude patriť hviezdam českej divadelnej scény – Dejvickému divadlu, režisérovi Jiřímu Havelkovi a inscenácii Kakadu. Jej hrdinka Wendy ťažko zvláda každodenné situácie a jej reakcie bývajú niekedy až šokujúce. Má problém s okolím, nie však preto, že by o kontakt s inými ľuďmi nestála. Je totiž autistka… Hlavnú úlohu brilantne stvárňuje Simona Babčáková, ktorá dôverne prenikla do prejavov autizmu. Presnou štylizáciou vťahuje diváka do príbehu tak silne, že jej zápasom i premenám drží palce.

„Už niekoľko rokov sú súčasťou festivalu aj obľúbené Scénické rozhovory s členmi Astorky, tentoraz s režisérom Jurajom Nvotom. Osobitým programom bude recitál slovenskej režisérky a hudobníčky Andrey Bučko v sprievode krásneho nástroja – harfy v podaní Márie Kmeťkovej,“ dodala dramaturgička Andrea Dömeová. Aj 11. ročník Festivalu Astorka podľa nej ponúkne divadelné bonbóniky každý z piatich večerov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Popeláři #Astorka