Zlatá rybka, Mednyánszky aj youtube párty na Drama queer

Divadelný festival Drama queer, ktorý sa v Bratislave začal v stredu 18. novembra a potrvá do utorka, chce prehliadkou hier s LGBTI tematikou zviditeľniť životy ľudí z tejto komunity a tiež zmierňovať homofóbiu. Okrem divadelných predstavení ponúkne aj diskusiu o nenávisti voči LGBTI aktivistom a výstavu fotografií Andreu Giuliana.

20.11.2015 10:24
drama queer, Small Town Boy, Marián Amsler Foto:
Inscenáciu Small Town Boy režiséra Mariána Amslera uvedie festival Drama queer v piatok o 20. h.
debata

„Ako sa nám žije v slobodnom svete? Je homosexualita stále ešte stigmou? Kto je vlastne vydedencom v našej spoločnosti?“ To sú otázky, ktoré si kladú tvorcovia inscenácie Small Town Boy, ktorú v pražskom Divadle Letí režíroval Marián Amsler. Predstavenie, ktoré uvedú v bratislavskom centre A4-nultý priestor v piatok 20. novembra o 20. h charakterizujú ako „divadelnú youtube párty, niečo medzi koncertom, intímnou spoveďou, manifestom, gýčovitou romancou, politickou satirou plnou popkultúrnych odkazov“.

V sobotu festival ponúkne najskôr o 18. h autorskú inscenáciu režiséra Juraja Baka Δ Ψ (Nyuli- Zajko). Bako sa inšpiroval denníkovými zápiskami svetoznámeho maliara Ladislava Mednyánszkeho a pracuje aj s prvkami výtvarného diela. Monodráma sa venuje aj Mednyánszkeho vzťahu k jeho dlhoročnému priateľovi Bálintovi Kurdimu.

Autor inscenácie Pripojení Robert Pakan vychádzal zase z reality virtuálneho sveta a témou jeho hry, ktorú v divadle NoMantinels režíroval Tomáš Procházka, je aj problém nenávistných prejavov na internete. "Je to veľmi nebezpečná forma násilia, ktorá je čoraz častejšia, preto je nevyhnutné začať o nenávistných prejavoch na internete diskutovať,“ povedal režisér hry, ktorú v A4 uvedú v sobotu o 20. h. Divadlo NoMantinels uvedie v utorok o 20. h na festivale aj hru Andreja Kuruca Lab.oratórium sexuality – dokudrámu o živote Imricha Matyáša, prvého slovenského gay aktivistu.

Študentské divadlo Vydi pri UKF v Nitre príde na festival v nedeľu o 20. h s inscenáciou O zlatej rybke autorky Geri Gerhartovej. „Inscenácia O zlatej rybke naráža na tabuizovanú stránku druhej svetovej vojny, ktorá sa týkala paragrafu 175, platiaceho nielen na území Nemecka. Homosexualita, inak vtedy nazývaná aj prečin proti prírode, bola sankcionovaná a väzni boli často odvážaní do koncentračných táborov,“ uvádzajú tvorcovia a pýtajú sa: Čo by si asi prial Adolf Hitler, keby chytil zlatú rybičku? A nemôže byť vyplnenie našich tajných prianí to najhoršie, čo sa nám môže stať?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadelný festival #Drama Queer #A4-nultý priestor #LGBTI+