Oponu zatiahnu divadlá až po polnoci

Ktorý dramatik prehral všetko v hazardných hrách? Ktorý získal Nobelovu cenu? A kto je prvý utečenec svetovej drámy? Kto pozná odpovede na tieto otázky, je na najlepšej ceste k víťazstvu. Aspoň v kvíze Zahraj si v divadle, ktorý dnes večer obohatí program bratislavského Štúdia¤12. Po šiesty raz spojí Noc divadiel v tretiu novembrovú sobotu takmer celé Slovensko. Tohtoročné motto znie: Nezaspali ste?

21.11.2015 07:05
noc divadiel ZMIESANA STVORHRA, Radošinské... Foto:
Radošinské naivné divadlo osvieži Noc divadiel premiérou trpko-smiešnej inscenácie Zmiešaná štvorhra.
debata

Profesionálne i ochotnícke divadlá, nezávislé kultúrne centrá aj umelecké školy pripravujú jedinečné zážitky aj návštevníkom, ktorí si cestu do divadla nájdu len zriedkavo. Tento rok prepojí Noc divadiel 62 kultúrnych subjektov z 18 slovenských miest „Každoročne sa lámu rekordy. Nielen kvantitatívne, ale aj kvalitatívne narastá záujem súborov, ktoré okrem predstavení, tvorivých dielní či diskusií s tvorcami odhaľujú pre divákmi aj tajomstvá divadelného zákulisia,“ povedala riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete.

Za hrsť prekvapení

Aj tu som doma je názov komunitného projektu Divadla Pôtoň v Bátovciach. Diváci – spolutvorcovia performance – prinesú z domu predmet, ktorý v nich vyvoláva spomienky či emócie, aj príbeh s ním spojený. Z vecí vznikne scéna, z príbehov obsah projektu o domove ako mieste, kam sa človek vracia. Odvážnejší dostanú príležitosť aj účinkovať. Haló, pán Štúr, vidíte, akí sme? Reflexia po 200 rokoch alebo odkaz mužovi, ktorý bojoval za kultúru a kultúrnosť slovenského národa a kodifikoval jeho jazyk, vznikla v spolupráci Bábkového divadla na Rázcestí a Divadla Štúdio tanca v Banskej Bystrici. Projekt Čo je dekadentné? ponúka obraz o kultúre nášho národa a kultúrnosti v každom z nás.

Mnoho divadiel pripravilo pre návštevníkov rôzne prekvapenia. Slovenské komorné divadlo v Martine napríklad privíta na predstavení Vtedy v Bratislave, ktorá je adaptáciou knihy Žo Langerovej, aj dve z hrdiniek príbehu – autorkine dcéry Zuzanu Lonskú a Táňu Lagnerovú. V diskusii odpovedia na najrôznejšie otázky. Po Figarovej svadbe pozýva Štátne divadlo Košice na posedenie k „svadobnému stolu“. Pri ňom poodhalia operní umelci divákom tajomstvá divadelného života.

Životným postojom môže byť aj otvorenosť k poníženiu. Túžba po práci môže viesť až k vražde. Aj o tom hovorí Stoka v inscenácii Víťazstvo. Je jedným z hostí medzinárodného festivalu Víkend atraktívneho divadla vo Zvolene. „Atmosférou podujatia sa nesú upozornenia na to, že sa plazivo vracia doba, ktorá chce rozhodovať, čo je kultúrne, čo je moderné,“ pripomínajú organizátori festivalu, ktorý začal písať svoju históriu v čase, keď špeciálne jednotky mlátili študentov na Národnej triede v Prahe.

V znamení komédií

Najbohatší program pripravilo dvadsať bratislavských scén. Radošinské naivné divadlo obohatí Noc divadiel premiérou Zmiešanej štvorhry, Divadlo Aréna prispeje premiérou hudobno-pohybovej performancie Ona. Divadlo Astorka Korzo '90 láka na komédiu z filmárskeho prostredia Kamene vo vreckách, Nová scéna na frivolnú veselohru Charlieho teta s Ľubošom Kostelným v hlavnej úlohe, SĽUK na Slovenské Vianoce – komédiu o stvorení sveta a o tom, čo bolo potom.

Myšlienka spoločného podujatia, ktorú iniciovali francúzski divadelníci, padla na úrodnú pôdu v 11 európskych krajinách. „Divadelníci vnímajú Noc divadiel ako zaujímavú akciu, ktorá ich navzájom prepája, ale aj netradičným spôsobom spája s divákmi. Je to aj krásna príležitosť, aby sa všetky typy divadiel – od stálych až po nezávislé bez ohľadu na zriaďovateľa – zviditeľnili,“ dodala Vladislava Fekete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #divadlo #noc divadiel #Štúdio 12