Bol som len úradník, ktorý vykonával rozkazy

Bol som len úradník. Keby chceli cyklistov, dodal by som im cyklistov. Lenže oni chceli židov! Obhajuje svoje zločiny Adolf Eichmann v hre Tomáša Vůjtka (Na gut) Začíname!

12.12.2015 12:00
42 na gut zaciname 3113571 Foto:
Michal Jánoš ako Adolf Eichmann v inscenácii (Na gut) Začíname!
debata (4)

„V dnešnej dobe vyostrujúcich sa konfliktov sotva môže byť aktuálnejšia téma,“ hovorí režisér Viktor Kollár. Inscenáciu hry českého autora, ktorá získala tretie miesto v súťaži o Cenu Alfréda Radoka, uvedie dnes v premiére trnavské Divadlo Jána Palárika.

Po skončení druhej svetovej vojny dlho nik netušil, kde sa hlavný vykonávateľ nacistického plánu konečného riešenia ukrýva. A či vôbec žije. Pritom muž, zodpovedný za smrť miliónov ľudí v plynových komorách, si pokojne nažíval v Argentíne. Lov na vysoko postaveného nacistického funkcionára sa skončil v roku 1960. „Len som plnil rozkazy,“ opakoval na izraelskom súde, ktorý vyniesol ortieľ: smrť obesením.

„V Jeruzaleme bojoval o život, podľa toho aj vypovedal. Pred súdom sa bránil, že voči židom necítil žiadnu nenávisť. Ale v Argentíne rozprával o svojej vojnovej minulosti slobodne. V kruhu kamarátov sa k vlastnej účasti na genocíde hrdo hlásil. Nahovoril niekoľko desiatok magnetofónových pások. Obe výpovede sú aj ideovo úplne rozdielne. Vychádzal som z ich konfrontácie,“ vysvetľuje autor hry Tomáš Vůjtek.

Keďže sám autor nešetril v texte čiernym humorom, mladý tím tvorcov trnavského predstavenia pod režijnou taktovkou Viktora Kollára sa rozhodol inscenovať hru ako kabaret. Napokon, čo iné je vlastne rozprávanie zločinca, ktorý vysvetľuje, že nikdy nič zlé neurobil! Postava Adolfa Eichmanna vyvoláva otázky o morálke, práve a spravodlivosti. Snaží sa účtovať so svedomím svojich spolupracovníkov, obetí i svojich katov. „Hra sa končí jeho cynickým monológom, v ktorom vraví – nič sa nezmenilo,“ dodal Viktor Kollár, ktorý zveril hlavnú úlohu Michalovi Jánošovi.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Vůjtek #(Na gut) Začíname!