V SND sa rozlúčili s hercom Leopoldom Haverlom

Obsadzovaný herec, ktorý by sa 16. februára dožil osemdesiatky, zomrel 5. februára.

15.02.2016 13:33
HAVERL: Posledná rozlúèka Foto: ,
Sála činohry v Slovenskom národnom divadle počas pietnej spomienky venovanej Leopoldovi Haverlovi.
debata

Na doskách Slovenského národného divadla sa v pondelok konala pietna spomienka na dlhoročného člena Činohry SND Leopolda Haverla. Na svojho divadelného, televízneho či dabingového kolegu si slovom zaspomínali herci ako Ján Greššo, Oldo Hlaváček, Dušan Tarageľ či Ján Gallovič.

Obsadzovaný herec, ktorý by sa 16. februára dožil osemdesiatky, zomrel 5. februára. Dlhodobo trpel ochorením obličiek, presnú príčinu úmrtia však rodina neuviedla.
Sála činohry v Slovenskom národnom divadle...
Herec Oldo Hlaváček (v strede) počas pietnej...
+3Herec Dušan Tarageľ (v strede) počas pietnej...

Leopold Haverl sa herectvu upísal začiatkom päťdesiatych rokov, keď absolvoval bratislavské Štátne konzervatórium. Potom putoval Slovenskom ako člen Dedinského divadla. Od roku 1968 hral v SND. Účinkoval ako Vicenzo v Goldoniho Čerticiach, starý mešťan Bertrandu v Cyranovi z Bergeracu a ako Rugby v Chrobákovi v hlave. Režisér Jozef Bednárik ho priviedol k muzikálu – zahral si v Grékovi Zorbovi, v Kabarete i Adamovi Šangalovi.

Počas svojej kariéry stvrárnil Haverl vyše tridsať filmových či televíznych úloh. Hral napríklad v trojdielnej televíznej verzii filmu Ako divé husi a v televíznych seriáloch Tajné životy, Ordinácia v ružovej záhrade a najnovšie Divoké kone. Z ďalšej filmografie: Do zbrane, kuruci!, Súkromná vojna, Penelopa, Noční jazdci, Kohút nezaspieva či Najdúch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Leopold Haverl #pietna spomienka