Kováčov dohrajú do konca. A nielen raz

Ochotníkov breznianskeho Divadelného súboru Jána Chalupku, ktorý je jedným z najstarších na Slovensku, si pri príležitosti osláv Dňa učiteľov a odovzdávania ceny Mateja Bela objednal banskobystrický župan Marián Kotleba, aby 14. marca odohrali v breznianskom dome kultúry komédiu Kováči.

22.03.2016 07:01
Herecký súbor Jána Chalupku putuje s hrou... Foto:
Herecký súbor Jána Chalupku putuje s hrou Kováči po Slovensku.
debata (53)

Bol vopred oboznámený s tým, že predstavenie obsahuje expresívne výrazy a je vhodné pre divákov od 15 rokov. Od súboru aj napriek tomu požadoval, aby slová nahradili. Jeho požiadavkám súbor nevyhovel, umelci odmietli zasahovať do autorského textu srbského dramatika Miloša Nikoliča. Marián Kotleba počas sledovania hry uprostred umeleckého výkonu nariadil predstavenie zrušiť. Dôvodom boli vulgárne repliky a banskobystrický župný úrad hereckému súboru Jána Chalupku pohrozil, že podá trestné oznámenie „pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia“.

Cenzúrny zásah Mariána Kotlebu strhol lavínu protestov, solidárnu podporu divadelníkom vyjadrujú nielen kolegovia a široká verejnosť, ale demokratických hodnôt sa zastal aj prezident Andrej Kiska.

"Každý si môže slobodne vybrať, čo vyhovuje jeho vkusu, kritizovať, čo sa mu nepáči a chváliť to, z čoho je nadšený. Ale je neprípustné, aby niekto ako pán Kotleba z pozície moci zakázal pokračovať v divadelnom predstavení. A dokonca podával trestné oznámenie na divadelníkov pre obsah divadelnej hry. To je konanie za hranicou slušnej a slobodnej spoločnosti,“ vyjadril sa 16.¤marca prezident Slovenskej republiky na svojej facebookovej stránke.

Na základe udalostí vyzýva na odsúdenie extrémizmu a agresie krajnej pravice budúceho ministra kultúry aj Slovenské národné divadlo. Na svojej internetovej stránke zverejnilo vyhlásenie „Znepokojenie“.

Členovia ochotníckeho Divadelného súboru Jána Chalupku z Brezna prijali pozvanie bratislavského divadla SkRAT a v utorok 22. marca o 19.30 h v A4 – priestore súčasnej kultúry plánujú odohrať vypredané predstavenie Kováči do konca. Od 18. h bude verejná diskusia na tému „Je po voľbách, zvykneme si?“ s hosťami Zorou Jaurovou, Andrejom Zmečekom a Damasom Gruskom. Vypredaní Kováči sa budú naživo premietať v priestoroch kaviarne.

Udalosti pobúrili aj dramatika Miloša Nikoliča. Tému svojej hry „vysvetľuje“ Mariánovi Kotlebovi v otvorenom liste: „Predstavenie hovorí len jedno, opäť na Tvoj žiaľ, my všetci sme rovnakí! Nech sa akokoľvek namáhame nebyť.“

Brezňania budú hosťovať v divadlách v Trenčíne, Žiline, Novom Meste nad Váhom, Kremnici, vo Veľkom Krtíši a v srbskom Báčskom Petrovci. Zoznam miest môžete sledovať na stránke www.dschjbrezno.sk.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #cenzúra #Marian Kotleba #Miloš Nikolič #Kováči #Divadelný súbor Jána Chalupku mesta Brezno