Vznik divadelného centra v Trenčíne je otázny

V susedstve trenčianskeho kina Hviezda plánovalo občianske združenie Kolomaž postaviť z lodných kontajnerov nové divadelno-kultúrne centrum. Vzniknúť tu mala divadelná sála pre sto divákov a priestory pre alternatívne umenie. Od mesta žiadali prenájom pozemku na 50 rokov za symbolické euro.

06.04.2016 17:53
debata (2)

Mestské zastupiteľstvo tento návrh zmenilo, poslanec Ján Kanaba navrhol skrátiť prenájom len na desať rokov, s čím súhlasila väčšina poslaneckého zboru. Podľa poslanca Martina Petríka, ktorý navrhol stiahnuť tento bod z rokovania, je pozemok, na ktorom chceli postaviť kultúrne centrum, veľmi bonitný.

„Mesto chce zbúrať budovu bývalého pasového oddelenia, ak by sa našli peniaze na rekonštrukciu kina Hviezda, vznikla by tu krásna rozptylová zóna. Tú si chceme zahádzať kontajnermi? Príde mi to na 50 rokov strašná utópia,“ vysvetlil po hlasovaní Petrík. Schválená doba prenájmu na desať rokov je podľa neho v poriadku, nepozdáva sa mu však symbolická cena jedno euro. „To obdobie, keď sme dávali veci za euro, by malo odísť, ak chce niekto robiť kultúru a chce na nej zarábať, mal by mať aj peniaze na to, aby si ten pozemok kúpil,“ povedal. Navyše, podľa Petríka alternatívna kultúra by sa mala uberať skôr smerom od centra mesta. „V Trenčíne je 11 kultúrnych centier, niektoré v okrajových častiach mesta sú úplne nevyužité. Myslím si, že k podpisu zmluvy nepríde a k diskusii sa vrátime na najbližších zasadnutiach,“ dodal Petrík.

Šéf občianskeho združenia a zároveň poslanec Kamil Bystrický hovorí, že výrazné skrátenie doby prenájmu znamená pre projekt veľké riziko. „Je to pre nás skôr neprijateľné, zníženie doby prenájmu je pre nás veľké investičné riziko, návratnosť je na niekoľko desiatok rokov. Mrzí ma, ako to dopadlo, poradíme sa v kolektíve, uvidíme, čo ďalej,“ skonštatoval po hlasovaní Bystrický s tým, že poskytnutie pozemku na obdobie 50 rokov sa im zdalo prirodzené. „Idete do rizika, čo sa týka prevádzky a financovania. Tá doba by bola adekvátna k tomuto projektu,“ dodal Bystrický. Navyše, podľa neho je hodnota toho pozemku malá, pretože sa nachádza v uzle križovatky. „Je to prázdny pozemok, o ktorý sa nikto nestaral a kde nikto nikdy nič nepostaví,“ povedal.

Občianske združenie Kolomaž plánovalo z vlastných finančných prostriedkov postaviť moderné modulárne kultúrno-divadelné centrum so sálou pre približne sto návštevníkov. Pre­investovať chceli 250-tisíc eur. „Robili by sa tam nekomerčné podujatia kultúrneho charakteru, boli by tam priestory pre detské divadelné dielne a detský divadelný klub, ktorý momentálne sídli v nevyhovujúcich priestoroch v Klube Lúč. Našu činnosť sme chceli prirodzeným spôsobom rozvíjať ďalej,“ uzavrel Bystrický.

Primátor Trenčína Richard Rybníček si myslí, že poslanci mestského zastupiteľstva skrátením doby prenájmu tento projekt odpísali. „Investovať 250-tisíc eur do priestoru na 10 rokov je ekonomický nezmysel, hlavne pri nekomerčnej kultúre, ktorá si na seba nedokáže zarobiť. Myslím si, že Kolomaž si to rozmyslí, prípadne radikálne zníži sumu, ktorú chcelo investovať a možno to stratí zmysel,“ povedal Rybníček.

Projekt kontajnerového priestoru pre galériu a ateliéry chcú na budúci rok postaviť v Žiline. Priestory kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie rozšíria o ateliéry a tvorivé zázemie pre umelcov. Budovu železničnej stanice, v ktorej sídli občianske združenie, majú v prenájme od Železníc Slovenskej republiky na 30 rokov. „Je to adekvátna doba, aby sme do toho priestoru mohli investovať a starať sa oň, aby sme ho mohli využívať adekvátnu dobu,“ hovorí riaditeľ kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie Marek Adamov. Prenájom pozemku pre združenie Kolomaž v Trenčíne na 10 rokov sa mu zdá málo. „Keď si predstavím, koľko energie a času zaberie výstavba, kým sa to podarí sprevádzkovať, tak to môže trvať dva – tri roky. Ak výsledkom má byť iba 10-ročná možnosť prevádzkovania, je to príliš krátke obdobie,“ dodal Adamov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Stanica Žilina-Záriečie #Kolomaž #divadelné centrum #kino Hviezda #Klub Lúč #Kamil Bystrický #Marek Adamov