Scéna Štátnej opery v Banskej Bystrici nastolila pálčivú tému násilia

S autorským podpisom Dany Dinkovej, šéfky Baletu Štátnej opery v Banskej Bystrici, uviedli na domovskej scéne premiéru divadelného predstavenia Nemé tváre/Výkriky do ticha.

11.04.2016 12:59
Nemé tváre, Štátna opera v Banskej Bystrici Foto:
V Štátnej opere v Banskej Bystrici uviedli divadelné predstavenie Nemé tváre/Výkriky do ticha.
debata

Dana Dinková stojí za námetom, libretom, réžiou a choreografiou predstavenia, ktoré silou umeleckej výpovede zasiahne všetky vekové kategórie a profesionálnou kvalitou osloví divákov ako aj odborníkov v danej oblasti.

Téma šikanovania sa netýka len pedagógov, rodičov či priamo študentov a žiakov, ktorí sú obeťami psychického či fyzického terorizovania. Začína nebadane vo formách citového vydierania a končí na hranici života a smrti. Aspoň v takýchto krajných emocionálnych polohách predstavenie oslovuje návštevníkov divadla.

Forma a podoba tohto oslovenia spočíva nielen v profesionalite tvorcov, ale aj v schopnosti herecky pochopiť a umelecky prežiť oblasť, v ktorej sú v civilnom živote „amatérmi“. Celkové vyznenie predstavenia hovorí o problematike šikanovania doslova ako o zločine. Na jeho konci síce svitá nádej, ale po scéne sa prechádza aj pani Smrť, ktorá si „berie čo jej patrí“.

Podkladom pre tvorcov sa stali nielen obete násilia o akých niekedy počujeme v civilnom živote, ale aj odborné publikácie, ktoré problém analyzujú profesionálne. Hlavná postava študent Karol je obeťou násilia, ktoré hraničí so smrťou. Aspoň Karol to tak cíti a jeho cieľom je smrť. V tomto rozpoložení nájde spojenca, spolužiačku Máriu, ktorú pohlavne zneužíva vlastný otec.

Umelecky je táto téma spracovaná priam alarmujúco a využíva všetky prostriedky na to, aby zasiahla diváka silou svojej emocionality a zároveň apelom na jeho svedomie. Prečo?

Predstavenie dáva tušiť, že hovoríme o téme, ktorá je v spoločnosti tabuizovaná, nie však neskutočná. To že sa tvárime, že neexistuje, ešte neznamená, že nie je.

Herecká aj tanečná profesionalita aktérov v spolupráci s dramaturgiou, scénografom a hlavne s režisérkou, je na vysokej úrovni a svojou silou oslovuje aj ľudí, ktorých sa problém šikanovania priamo netýka.

Záver predstavenia nedáva jednoznačnú odpoveď. Stačí, že na jeho konci po pódiu opäť prejde Smrť, ktorá je pevnou súčasťou celého predstavenia. Divák nezostane v pochybnostiach a na svoje otázky nájde odpoveď, ktorú sám pozná.

Autorsky sa pod toto dielo okrem režisérky Dany Dinkovej podpísali dramaturgia Alžbeta Lukáčová , scéna Marek G. Šafárik, kostýmy Adriena Adamíková, asistent choreografie, pohybová spolupráca Michal Majer . V hlavných postavách sa predstavujú Emil Leeger a.h., Rastislav Zelina a.h., Filip Jekkel a.h., Matej Struhár.a.h., v úlohe Márie uvidíte Róbertu Dinovú a Veroniku Szabovú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #násilie #šikana #Štátna opera Banská Bystrica