West Side Story obhájil povesť nestarnúceho muzikálu

Šesťdesiat rokov po svojej premiére na scéne newyorského Broadwaya stále ohuruje divákov po celkom svete. West Side Story – jeden z najúspešnejších muzikálov všetkých čias – postavil uplynulý víkend na nohy aj slovenských divákov. Príbeh zakázanej lásky z prostredia dvoch znepriatelených newyorských gangov ožil v bratislavskej Inchebe počas piatka, soboty a nedele rovno v štyroch predstaveniach.

04.04.2017 07:00
West Side Story Foto: ,
Muzikál West Side Story ožil v Bratislave vo svojej pôvodnej verzii.
debata

„Keď ma niekto požiada, aby som obhájila divadelné muzikály – čo sa deje až nepríjemne často – vždy sa vraciam k tej istej šou: West Side Story. Na každú kritiku žánru má West Side Story odpoveď. Je ňou veľkolepá hudba Leonarda Bernsteina, libreto Stephena Sondheima prekypujúce životom a úžasná choreografia Jeroma Robbinsa. Pre mňa je to temer bezchybný muzikál a bezkonkurenčné divadelné dielo,“ povedala k muzikálu reportérka britského denníka Guardian Miriam Gillinsonová. Podľa nadšených ovácií s ňou pravdepodobne súhlasilo aj slovenské publikum, ktoré si nestarnúcu klasiku inšpirovanú shakespearovským príbehom Rómea a Júlie mohlo vychutnať v pôvodnom naštudovaní.

Tanečné čísla sa držali pôvodnej choreografie... Foto: Pravda, Robert Hüttner
West Side Story Tanečné čísla sa držali pôvodnej choreografie Jeroma Robbinsa.

Jednoduché kulisy tvorené dvoma pohyblivými kovovými konštrukciami, projekcia na plátne vytvárajúca ilúziu newyorskej štvrte Upper West Side… Tvorcovia stavili na minimalistickú výpravu, čo bol ich z hľadiska šikovný krok. Okrem jednoduchšej prípravy scény počas svetového turné tak mohla počas predstavenia vyniknúť hlavná devíza muzikálu – pôsobivé tanečné scény doplnené slávnymi hitmi ako America, Tonight, Somewhere či I Feel Pretty. K ich autentickosti prispeli pôsobivé výkony mladých hercov a herečiek, ale aj 24-členný orchester skrytý v pozadí. Aj keď väčšina osadenstva videla West Side Story po prvý raz, k búrlivým reakciám ich dohnali práve populárne Bernsteinove piesne. Poznať ich napokon mohli aj z rovnomenného filmového spracovania muzikálu z roku 1961, ktoré získalo celkom desať sošiek Oscarov.

Napriek nesporným kvalitám sa intimita príbehu o dvoch zaľúbencoch – Američanovi Tonym a Portoričanke Marii – v obrovskej hale Expo Arény trochu vytrácala. Piatková šou sa navyše stretla s miernym časovým posunom titulkov, čo neocenila najmä anglicky nehovoriaca časť publika. Nič z toho sa však neodzrkadlilo na celkovom umeleckom dojme, za ktorý diváci odmenili herecké obsadenie neutíchajúcim standing ovation.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Broadway #muzikál #West Side Story #Leonard Bernstein