Najslávnejšia romanca opäť ožíva na doskách SND

Príbeh dvojice veronských zaľúbencov zo znepriatelených rodín Montekovcov a Kapuletovcov urobil Shakespeare nesmrteľným. Cez stáročia láka divadelníkov, skladateľov, výtvarníkov i choreografov.

13.05.2017 09:00
debata
Klaudia Görözdös (Júlia) a Peter Dedinský... Foto: Peter Brenkus
Romeo a Júlia - Tak ako včera... Klaudia Görözdös (Júlia) a Peter Dedinský (Romeo) v inscenácii Romeo a Júlia - Tak ako včera...

Patril k nim aj Sergej Prokofiev, ktorý ho zaodel do skvostných a strhujúcich tónov. „Jeho geniálna hudba ponúka tisíce nových obrazov,“ hovorí Gabriela Horečná. Ako choreografka a režisérka sa podpísala pod inscenáciu Romeo a Júlia – Tak ako včera…, ktorú v sobotu v premiére uvedie Balet Slovenského národného divadla v Bratislave.

Názvom napovedá, že najznámejší romantický príbeh sa rozhodla posunúť do súčasnosti. „Vážim si Prokofieva a jeho dielo, rovnako ako rešpektujem Shakespearovu predlohu. Zároveň som cítila potrebu vniesť do príbehu nový vzduch a nové posolstvo, ktoré sa netýka už iba dvoch mladých milencov, ale nás všetkých,“ pokračuje autorka originálnej režijnej koncepcie. Aj preto v nej zoradila časti Prokofievovej partitúry trochu inak, ako prikazuje predloha.

A známemu príbehu dodala celkom nový obsah. Svojou inscenáciou kladie divákom naliehavé otázky, ktoré rieši ľudstvo dnes rovnako ako včera. Napríklad: Môže existovať láska vo svete vojen a násilia? Alebo: Čo je príčinou nedostatku ľudskosti a tolerancie? A tiež: Nie je to naše ego, kvôli ktorému sa radšej rozhodneme nevidieť, nepočuť a necítiť?

Podobne ako v predstavení Slovenské tance: Životy svetiel, ktoré premiérovala v Balete SND minulú sezónu, aj tentoraz privádza na scénu nadpozemské bytosti, duše či anjelov. „V mojom balete Romeo a Júlia – Tak ako včera… prichádzajú ako tichí priatelia, ktorí majú v sebe pokoj a absolútnu vyrovnanosť. Nie je v nich miesto pre emócie. Ich prítomnosť súvisí s tichým odhodlaním previesť dušu pod ich ochranou ,domov'. V predstavení vezmú obe ,deti' so sebou do neba a sú tichými svedkami, že pravda srdca bola zabitá egom,“ vysvetľuje Gabriela Horečná.

O hudobné naštudovanie sa postaral Peter Breiner, scénu a kostýmy navrhla nemecká výtvarníčka Christiane Achatzi, postavu Romea naštudovali v alternácii Peter Dedinský, Igor Leushin a Evgenii Korsakov, Júliu alternujú Klaudia Görözdös, Ilinca Gribincea a Katarína Kaanová. „Romeo a Júlia je o návrate do srdca. Do hlbokých hodnôt ľudského ducha. Srdce hovorí o odpustení a schopnosti milovať. O schopnosti odložiť facebook, telefóny a vnímať ľudí, prírodu a tak ďalej,“ dodáva choreografka a režisérka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #SND #Rómeo a Júlia #shakespeare #Prokofiev #Gabriela Horečná