Dáma z divadla, Božidara Turzonovová

Vzdelaná, šarmantná, talentovaná a vysoko profesionálna. Stvárnila viac ako stovku divadelných a filmových postáv a s jedným manželom prežila viac ako polstoročie. Herečka prvej slovenskej divadelnej scény Božidara Turzonovová oslavuje v máji 75 rokov.

27.05.2017 10:00
Božidara Turzonovová v hre Ivana Bukovčana... Foto:
Božidara Turzonovová v hre Ivana Bukovčana Marína Havranová
debata (1)

„Dnes už presne viem, že hranie je organická súčasť ľudskej existencie. Dnes je na tom založený celý manažérsky, marketingový aj politický svet,“ myslí si Božidara Turzonovová a triafa do čierneho.

Božidara Turzonovová a Ján Gallovič. Foto: Robert Hüttner
Božidara Turzonovová a Ján Gallovič. Božidara Turzonovová a Ján Gallovič.

Herečka so srbsko-macedónskymi koreňmi, narodená v Bulharsku, so Slovenskom zrástla odmala. Už ako dieťa navštevovala dramatický krúžok, spolu s Júliusom Satinským či Petrom Mikulíkom. Z voľnočasovej aktivity sa stalo povolanie. Do súboru SND ju po absolvovaní herectva na bratislavskej VŠMU prijal v roku 1963 novozvolený šéf Ladislav Chudík. Mal za úlohu omladiť najmä ženské zloženie a priznal, že herečky, ktoré vybral – spolu s Božidarou Turzonovovou aj Emíliu Vášáryovú, považoval nielen za výrazne talentované, ale obe prekypovali pôvabnou krásou.

Turzonovová bola teda prijatá ako typ „mladej milovníčky – naivky“, no jej Jana z inscenácie Líšky, dobrú noc, Zlatka z Kto sa bojí Virginie Woolfovej? či Franka v Kým kohút nezaspieva boli vďaka jej stvárneniu komplexné, dravé charaktery. Okamžite ukázala, že je zrelá herečka, v postavách uplatňovala psychologický realizmus a civilnú uzemnenosť.

Úlohy Božidary Turzonovovej

Pozrite si snímky z úloh jubilantky Božidary Turzonovovej.

Fotogaléria
Božidara Turzonovová v Mrožekovom Moriakovi
Božidara Turzonovová v hre Ivana Bukovčana...
+9Juraj Slezáček a Božidara Turzonovová si...

Za účinkovanie v hre Pohania (SND) podľa scenára Ukrajinky Anny Jablonskej, ktorá zahynula pri teroristickom útoku, získala Turzonovová s postavou babičky Natálie v roku 2012 ocenenie Dosky za najlepší ženský herecký výkon. Okrem toho má na konte rad ďalších významných ocenení. Sama uprednostňuje moderné hry s filozofickým podtextom a premýšľajúcich hercov i divákov. Keď z hľadiska zaznie úprimný burácajúci smiech, považuje to za výnimočnú chvíľu a ako herečka si ju náramne užíva. Veľkou odmenou je pre ňu sústredené publikum pohrúžené do deja a emócií, ktoré mu na javisku odovzdáva. „Nechcem byť patetická ani sentimentálna, ale tie chvíle milujem. Je to súzvuk, energia dopadajúca na obe strany.“

Juraj Slezáček a Božidara Turzonovová si... Foto: TV JOJ
Juraj Slezáček, Božidara Turzonovová Juraj Slezáček a Božidara Turzonovová si zahrali manželov v seriáli Panelák.

Rovnako činorodá ako na javisku je aj pred filmovou kamerou. Pamätáme si ju ako hlavnú hrdinku v životopisnej dráme Božská Ema Jiřího Krejčíka, za film Orbis pictus Mareka Šulíka bola nominovaná na Českého leva ako herečka vo vedľajšej úlohe a takmer každý večer ju mali mnohí v obývačkách vďaka seriálu Panelák.

„Herectvo si žiada predovšetkým disciplínu, kondíciu a koncentráciu. Aby to človek mohol na javisku či pred kamerou realizovať, musí sa vždy a znovu boriť. Sám so sebou predovšetkým. Diváci zvyčajne netušia, aká je to námaha, prísť do divadla ustatá, vyčerpaná – a predstavenie ide, musí sa hrať,“ citoval herečku magazín Film a divadlo v 70. rokoch. Na doskách SND ju môžete momentálne vidieť v šiestich predstaveniach.

Garbiela Dzuríková, Kamila Magálová, Zdena... Foto: Ikar
Garbiela Dzuríková, Kamila Magálová, Zdena Studenková a Božidara Turzonovová Garbiela Dzuríková, Kamila Magálová, Zdena Studenková a Božidara Turzonovová počas krstu knihy Hádam ma nezabijú.

3-krát Božidara Turzonovová:

  • Pôvodne chcela študovať dejiny umenia.
  • Prezývku Dača vraj nemá rada.
  • Stvárnila viac ako stovku divadelných aj filmových postáv.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Božidara Turzonovová #narodeniny