Herečka a talentovaná šansoniérka Szidi Tobias

Už ako herecká začiatočníčka stála na doskách Národného divadla a naplno sa našla na javisku komornejšej Astorky. Osobitá divadelná aj filmová herečka a talentovaná šansoniérka Szidi Tobias oslavuje päťdesiatku.

03.06.2017 16:00
Szidi Tobias Foto: ,
Szidi Tobias sa ako herečke viac páči v komornejšej atmosfére - či už v divadle, alebo pred kamerou.
debata

Szidi Tobias ešte počas štúdia na VŠMU hosťovala v Slovenskom národnom divadle a debutovala vo filme Let asfaltového holuba režiséra Vlada Balca. Hneď prvá filmová skúsenosť jej pripravila zaťažkávajúcu skúšku, musela sa do pol pása vyzliecť, no ostych vraj napokon prekonala s pomocou štamperlíka.

Ako herečke sa jej viac páčilo v komornejšej atmosfére – či už v divadle, alebo pred kamerou. A napokon aj v hudbe. Szidi Tobias prirovnávajú k šansoniérskej legende Hane Hegerovej a so svojimi piesňami sa preslávila najprv v susednom Česku. Ako speváčku ju objavil český textár Michal Horáček a keď s Petrom Hapkom naspievala hit Na hotelu v Olomouci, spoznal ju takmer každý milovník komorného pesničkárstva.

Viacero textov pre Szidi Tobias napísal jej nebohý manžel, scenárista a textár Peter Lipovský. „Na poliach do čiapok, chytajú hmlu proroci, aby mi veštili, z rosy rán v listoch bazy, že tvoj hlas, môj milý, ku mne viac nedorazí,“ spieva Tobias v piesni Smutná z albumu Jolanka (2014). Lipovského text dnes nadobúda mrazivú symboliku.

Szidi Tobias je súčasťou silnej hereckej rodiny divadla Astorka Korzo '90. Za postavu Ženy v predstavení Gazdova krv, ktoré napísal scenárista Ondrej Šulaj inšpirovaný prózami, životom a komplikovaným vnútrom spisovateľa Rudolfa Slobodu, sa jej v roku 2011 ušlo ocenenie Dosky za najlepší ženský herecký výkon sezóny. Úspešná bola aj ako Sofia v hre Tolstoj a peniaze či v inscenácii Platonov.

Szidi Tobias v inscenácii Platonov
Szidi Tobias a Ady Hajdu počas inscenácie Letmý...
+1Predstavenie Gazdova krv v Divadle Astorka...

Vo filme sa Szidi Tobias ušli väčšinou vedľajšie postavy, no režisér Peter Bebjak jej pred šiestimi rokmi zveril hlavnú postavu v romantickom letnom príbehu z južného Slovenska Marhuľový ostrov. Autorom scenára bol práve Peter Lipovský a éterickú femme fatale s pohnutou minulosťou napísal manželke priamo na telo.

Účinkovala aj v krimiseriáli Mesto tieňov, v retro tragikomédii Juraja Nvotu Kruté radosti, v Šulíkovej filmovej mozaike Orbis Pictus či v českej komédii podľa scenára Haliny Pawlovskej Díky za každé nové ráno z roku 1994 po boku priateľky Ivany Chylkovej. V posledných rokoch sa objavila vo filmoch Rukojemník, Eštebák, naposledy si v televíznej rozprávke Stana Párnického Johankino tajomstvo obliekla kostým kráľovnej.

Seriál RTVS Tajné životy sa kvalitatívne vymyká z bežnej televíznej produkcie a práve to herečke imponuje. Stvárnila v ňom jednu z ústredných hrdiniek, sociálnu pracovníčku azylového domu Beátu.

3-krát: Szidi Tobias

  • Začínala ako šepkárka v divadle.
  • Je aj obľúbenou dabingovou herečkou.
  • Viac si vraj užíva spev ako herectvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #šansón #Tajné životy #Szidi Tobias #Astorka Korzo '90