Ifjú Szivek ohúrili festival v Avignone. Teraz ich chcú späť

Režisér a choreograf Dušan Hégli dostal pozvanie na Festival Off d'Avignon aj druhýkrát. S tanečno-divadelnou inscenáciou Finetuning debutoval vlani na renomovanom podujatí súčasného divadla ako prvý zo Slovenska. Divadlo Espace Alya v Avignone uvádza Finetuning tento rok v prime-time svojho festivalového programu.

28.06.2017 07:00
Finetuning Ifjú Szivek Foto:
Inscenácia Finetuning, s ktorou sa Tanečné divadlo Ifjú Szivek aj druhý raz predstaví počas divadelného festivalu v Avignone.
debata

Premiéra predstavenia Finetuning sa uskutočnila v prvý deň vlaňajšieho divadelného festivalu v Avignone. Na podujatí súčasného divadla sa inscenácia dožila 21 predstavení s vypredanou sálou, následne ďalších dvoch v Bratislave na scéne Mestského divadla P. O. Hviezdoslava a troch v Budapešti v Národnom divadle tanca. Minuloročný úspech Finetuningu presiahol všetky očakávania. O koprodukcii Tanečného divadla Ifjú Szivek a Dusan Hegli Company vzniklo vyše sedemdesiat článkov a odborných recenzií v piatich jazykoch.

Podľa Jeana-Yvesa Bertranda je v celovečernom predstavení Dušana Hégliho „vypočítané všetko na milimeter, čo sa prejavuje nielen v tanci, ale aj vo svetle a kostýmoch. Harmónia svetla, zvuku, pohybu… dokonalý akord“. Francúzsky divadelný kritik Robert Aburbe nazval Finetuning rovno „jedným z najlepších predstavení v Avignone v roku 2016“. Inscenácia dostala viaceré pozvania do divadiel západnej Európy, z ktorých sa dve predstavenia uskutočnia vo francúzskych mestách Saint Lô a Lanester už túto jeseň.

Príbeh divadelného festivalu v Avignone začal ešte v roku 1947, vďaka známemu francúzskemu hercovi a režisérovi Jeanovi Villarovi. Festival sa z roku na rok rozvíjal a rástol a dnes sa považuje za najväčšie a najrenomovanejšie podujatie súčasného divadelného umenia. Počas troch týždňov čaká davy milovníkov divadla prichádzajúcich na festival viac ako 1 200 divadelných predstavení. Na základe štatistík festival každoročne zláka do Avignonu počas júla skoro pol milióna návštevníkov. Na podujatie prichádza aj vyše 3 500 akredito­vaných odborníkov. Riaditelia divadiel z celého sveta vyberajú predstavenia pre svoje divadlo na nasledujúcu sezónu spomedzi účinkujúcich Programu Off.

„Avignon je v júli ako keby človek sníval. Dav hrnúci sa v uliciach Starého mesta z divadla do divadla je neuveriteľný. Bolo veľkou radosťou vidieť každý večer, že ľudia stoja v dlhých radoch pred divadlom, aby videli Finetuning. Cudzí ľudia nás oslovovali na ulici a gratulovali nám. Najväčším uznaním je ale určite to, že sa tento rok môžeme do Avignonu vrátiť,“ zdôraznila sólistka tanečného divadla Klaudia Gálik.

Finetuning je prvým dielom trilógie, žánrovo ho autor nazval koncertnou choreografiou. Spracúva aktuálne spoločenské témy s použitím tradičnej ľudovej hudby a tanca strednej Európy. Umelci Tanečného divadla Ifjú Szivek vyrážajú do Avignonu už o týždeň. Na Festivale Off d'Avignon od 7. do 30. júla predstavia Finetuning dvadsaťjedenkrát.

debata chyba
Viac na túto tému: #tanečné divadlo #Ifjú Szivek #Festival Off d'Avignon #Dušan Hégli