Scénická žatva predstaví najlepšie amatérske divadlo

Najstarší festival neprofesionálneho divadla v Európe, Scénická žatva, tento rok oslávi okrúhly 95. ročník.

07.08.2017 09:00
Scénická žatva 1989. Divadelný plagát. Tempera,... Foto:
Scénická žatva 1989. Divadelný plagát. Tempera, 1989
debata (1)

Celoštátna prehliadka amatérskych divadelníkov sa uskutoční tradične v Martine. Svoje umenie na nej predvedú už o necelé tri týždne, od 25. do 29. augusta viac ako dve desiatky domácich a zahraničných súborov. Zo zahraničia tento rok prídu divadelníci zo srbského Petrovca a z Česka sa publikum môže tešiť hneď na dva súbory, na svojej webstránke o tom informuje hlavný organizátor súťaže Národné osvetové centrum (NOC). Popri divadelných hrách sa tí, čo prídu na Scénickú žatvu môžu tešiť na bohatý sprievodný program, ktorý ponúkne tvorivé dielne, premietania filmov, semináre a diskusie.

„Účasť divadelného súboru v programe Scénickej žatvy je pre daný súbor víťazstvom, ale zároveň aj možnosťou vycestovať na zahraničný festival, keďže na Scénickej žatve sa pravidelne zúčastňujú aj pozorovatelia zo zahraničia a organizátori divadelných festivalov v zahraničí. Na Scénickej žatve sa udeľuje len jedna cena, a to Cena za tvorivý čin roka. Je to najvýznamnejšie ocenenie tvorby v amatérskom divadle na Slovensku,“ píšu organizátori na webe.

Scénická žatva je najstarším festivalom neprofesionálneho divadla v Európe. Je to prehliadka, ktorá je vyústením práce približne stovky divadelných súbor a jednotlivcov, ktorí sa zúčastňujú, postupových okresných, krajských a celoslovenských prehliadok. Tieto prehliadky zahŕňajú – amatérske divadlo dospelých, divadlo dospelých hrajúcich pre deti, divadlo mladých, divadlo poézie, detskú dramatickú tvorivosť, umelecký prednes poézie a prózy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #Scénická žatva