Zomrel slovenský dramatik a režisér Osvald Zahradník

Vo veku 84 rokov zomrel slovenský dramatik, dramaturg a režisér, bývalý šéf Činohry Slovenského národného divadla Osvald Zahradník.

17.08.2017 14:08
Osvald Zahradník Foto:
Dramatik Osvald Zahradník zomrel vo veku 84 rokov.
debata (1)

Osvald Zahradník sa narodil 16. 11. 1932 vo Veľkom Bočkove na Zakarpatskej Ukrajine. V roku 1957 skončil štúdium na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe (filozofia, psychológia), potom bol metodikom a neskôr dramaturgom Československej koncertnej a estrádnej agentúry v Prahe. Do dramatickej literatúry vstúpil v roku 1967 ako autor rozhlasových hier. Rozoberal v nich najmä témy ako citová kríza (Sviatosť naivity, 1967), konflikt s etikou prostredia (Návrat, 1968) alebo s okolím po návrate z väzenia (Šok, 1969).

Neskôr pôsobil aj ako režisér Čs. rozhlasu v Štúdiu Banská Bystrica, ale aj ako šéf Činohry Slovenského národného divadla (1976–1979), ku ktorému neskôr cítil miernu zatrpknutosť. „Vtedy, keď ma odstavovali, bolo to veľmi nespravodlivé a ja mám stále otvorený účet so SND. Myslím si, že keď zatrasiem kopytami, tak ma budú hrať, no zatiaľ som – nebezpečný. Neviem prečo. Doteraz nevidím dôvod, nič také angažované nenachádzam, že by som za to musel trpieť. Však všetci tí, čo sa dnes tvária, že ma nepoznajú, všetci hrali, čo bolo treba podľa vtedajších regúl. Po novembri 1989 hľadali obeť a povedali si, že zo svojho stredu neobetujú nikoho, a tak si vytypovali mňa, lebo ja som bol v divadle síce doma, ale – nebol som herec. Prefackali ma ako autora. A stále ma držia bokom od divadla. Moju najnovšiu hru Azyl hrali ochotníci zo Stupného a Maďari z Budapešti. Ale nevzdychám – ja som si svojich 15 minút slávy užil, a tak nemám pocit, že nič nebolo. Naopak, bolo, a bolo do tej miery, že vo svete ma stále hrajú. Len akurát doma nie,“ povedal v roku 2010 v rozhovore pre Pravdu.

Zahradník od roku 1991 pôsobil ako dramatik v slobodnom povolaní. Bol tri razy ženatý, má jednu dcéru. Napísal trinásť divadelných hier, z ktorých slovenské divadlá uviedli jedenásť. Medzi jeho najznámejšie diela patria Sólo pre bicie hodiny, Zurabája alebo Epitaf pre živého, Prekroč svoj tieň, Sonatína pre páva, Omyl doktora Moresiniho, Prelúdium v mol, Čas do brieždenia, Meno pre Michala, Post scriptum, Polostrovy vianočné, Prominent na úrazovke, Azyl, Strecha úniku či televízny seriál Tridsaťdeväť stupňov v tieni.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #dramatik #Činohra SND #Osvald Zahradník