Polovicu prestížnych dosiek vzala opera Arsilda

Arsilda. Názov opery barokového skladateľa Antonia Vivaldiho zaznel v nedeľu večer počas slávnostného odovzdávania divadelného ocenenia sezóny DOSKY až päťkrát.

16.10.2017 00:00
arsilda Foto:
Najlepšou inscenáciu sezóny sa stala opera Arsilda.
debata

Tvorcovia inscenácie, ktorá po viac ako troch storočiach oživila na javisku Opery Slovenského národného divadla zabudnuté dielo, získali v 22. ročníku ankety polovicu z prestížnych cien. Vrátane titulu najlepšia inscenácia. Po siedmich rokoch tak znova narušila nadvládu činoherných inscenácií opera.

„Je to príbeh o pretvárke, lži, manipulácii, o predstieraní lásky a pravdy. Fantastická hudba presne zachytáva psychologické charaktery postáv, ich vzťahy a situácie, ktoré sa nás bezprostredne dotýkajú. A žijeme ich aj dnes,“ povedal pre Pravdu režisér, autor konceptu a scénografie David Radok. Boj o moc, túžba po pomste, tajné lásky, netajené vášne, zámeny identity – to sú motívy, posúvajúce dej príbehu o láske a zrade, ktorý sa začína zámenou dvojčiat kráľovského rodu Tamesa a Lisey. I pri tónoch nádhernej a krehkej hudby však vyvoláva dianie na javisku nadčasové otázky, ktoré znepokojujú aj súčasníka.

„Aj tristo jeden rokov od premiéry Arsildy sa nachádzame v situácii, že hranica medzi pravdou a lžou mizne. Najvyšší štátni predstavitelia s nami manipulujú. Vydávajú lož za pravdu a ľudia im veria. Slovom roka 2016 sa podľa Oxfordských slovníkov stalo ,post-truth'. Aj dnes sa lož začína hrať na pravdu a akoby to nikomu ani príliš neprekážalo,“ pokračoval v rozhovore režisér, ktorý pred rokmi debutoval v Göteborskej opere a spolupracuje s mnohými európskymi, no najmä škandinávskymi scénami.

Režisér David Radok na scéne Arsildy - získal... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
David Radok Režisér David Radok na scéne Arsildy - získal za ňu cenu DOSKY 2017 za najlepšiu réžiu.

Zázrak? Unikát!

„V Opere SND sa udial ,zázrak'. A keďže v zázraky neverím, nazvem ho vzácnou realitou, unikátom. Bratislava vošla do histórie novodobou svetovou premiérou, no najmä vysokou kvalitou naštudovania,“ písal v recenzii po marcovej premiére Arsildy pre Pravdu operný kritik Pavel Unger.

Umeleckú invenciu Davida Radoka podčiarkli aj ďalšie dve DOSKY s postriebreným štítkom, na ktorom bolo jeho meno – za najlepšiu réžiu a najlepšiu scénografiu. „Vždy si ju vymýšľam sám. Pre mňa je priestor, v ktorom sa odohráva dej a pohybujú postavy, zásadný. Moja režijná príprava spočíva v prvom rade v hľadaní priestoru, pretože práve ten určuje konanie postáv,“ vysvetlil. „Má metafyzický základ. Chcel som čistý priestor, ktorý má v sebe zabudované isté barokové prvky. Pracujem s perspektívou, ktorá nie je baroková, ale mohla by byť. Nechcel som používať barokové obrazy ako pozadie, preto som použil obrazy svojho kamaráta Ivana Theimera, pretože je v nich zakomponovaná troška baroka, troška klasicizmu, ale sú totálne nadčasové,“ dodal David Radok.

Inscenácia Arsildy, ktorá vznikla v koprodukcii Opery SND s divadlami vo Francúzsku a v Luxembursku, vyniesla aj DOSKY za najlepšie kostýmy Zuzane Ježkovej. A celému tvorivému tímu vrátane dirigenta Václava Luksa, ktorý sa so svojím súborom Collegium 1704 hrajúcim na dobové nástroje postaral o hudobné naštudovanie barokovej opery, aj DOSKY za mimoriadny počin v oblasti operného divadla.

Zabodovala aj Bábkarská Bystrica Tour

Aj keď predstavenie nitrianskeho Nového divadla Anna Franková, inšpirované svetoznámym denníkom trinásťročného dievčaťa, nepremenilo nomináciu na najlepšiu inscenácia roka na cenu, predsa len neobišlo naprázdno. V kategórii najlepšia herečka vynieslo DOSKY predstaviteľke titulnej úlohy Lucii Korenej. „Dokázala skĺbiť energickú výbušnosť svojej postavy plnej vzdoru, rebélie i pochabosti komického vyznenia s monologickou úrovňou prehovorov k publiku,“ napísal v recenzii pre Pravdu Miroslav Ballay.

Ivan Martinka a Lucia Korená v predstavení Anna... Foto: Andrea Chochoľáková
Anna Franková Ivan Martinka a Lucia Korená v predstavení Anna Franková. Lucia Korená získala DOSKY 2017 za najlepší ženský herecký výkon.

Rovnaké ocenenie v mužskej kategórii získal Tomáš Mischura za postavu Dávida v inscenácii Deň, keď zomrel Gott Prešovského národného divadla. O laureátoch divadelného ocenenia sezóny hlasovalo tento rok štyridsať kritikov, teoretikov a publicistov.

Počas slávnostného ceremoniálu sa udeľovali aj ďalšie ocenenia. Mimoriadnu cenu Asociácie súčasného divadla si odniesli Iveta Škripková a Marián Pecko z banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí za koncept festivalu Bábkarská Bystrica Tour 2016, ktorý priviezol kvalitné umenie aj do miest a dedín, kam sa inak nedostane. „Tento projekt získal v ankete veľkú podporu, ale nespĺňal podmienky udelenia ceny DOSKY, ktorá je určená výkonom v konkrétnych inscenáciách. Jednoznačne však plní základnú úlohu, ktorú divadlo má – a to v neľahkých podmienkach, v ktorých pracuje, a v opozícii k moci, ktorá sa snaží zo všetkých síl umlčať práva umelca slobodne vyjadrovať svoje pocity, názory a myšlienky,“ vysvetlil spoluautor ankety divadelné ocenenie sezóny René Parák.

Celoživotné dielo divadelného historika, kritika, dramaturga a režiséra Vladimíra Predmerského, ktorý je živou pamäťou slovenského bábkového divadla, vyznamenalo Slovenské centrum AICT – Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov Cenou za mimoriadny prínos.

Divadelné ocenenia sezóny DOSKY 2017

Najlepšia inscenácia

Antonio Vivaldi: Arsilda (Opera SND Bratislava)

Najlepšia réžia

David Radok (Arsilda, Opera SND Bratislava)

Najlepší ženský herecký výkon

Lucia Korená za postavu Anny Frankovej (Anna Franková, Nové divadlo Nitra)

Najlepší mužský herecký výkon

Tomáš Mischura za postavu Dávida (Deň, keď zomrel Gott, Prešovské národné divadlo)

Najlepšia scénografia

David Radok (Arsilda, Opera SND Bratislava)

Najlepší kostým

Zuzana Ježková (Arsilda, Opera SND Bratislava)

Najlepšia scénická hudba

Daniel Fischer (Túžba po nepriateľovi, Činohra SND Bratislava)

Mimoriadny počin (činoherné divadlo)

Péter Esterházy: Mercedes Benz (Činohra SND Bratislava)

Mimoriadny počin (tanečné divadlo)

Ondrej Šoth/Zuzana Mistríková: Denník Anny Frankovej (Balet ŠD Košice)

Mimoriadny počin (operné divadlo)

Antonio Vivaldi: Arsilda (réžia: David Radok, hudobné naštudovanie: Václav Luks, Opera SND Bratislava)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Franková #Arsilda #David Radok #DOSKY 2017