Poctivý profík Elo Romančík

Rodák z Ružomberka Elo Romančík zdedil herecký talent po otcovi, práve on ho priviedol k ochotníckemu divadlu. Jeden z najvýznamnejších hercov svojej generácie by sa v decembri dožil 95 rokov.

02.12.2017 16:00
Elo Romančík Foto:
Elo Romančík v roku 1956 zapadol do kolektívu Činohry Slovenského národného divadla.
debata

Romančík herectvo neštudoval, po absolvovaní gymnázia pôsobil v ochotníckom súbore v Podturni. Vďaka výkonu v inscenácii Jánošík podľa predlohy Márie Rázusovej-Martákovej ho angažovali do profesionálneho martinského divadla. Okrem mládencov dokázal stvárniť zrelých mužov a v prestrojení bol presvedčivý dokonca aj v úlohách starcov (sluha v Troch sestrách).

V Martine účinkoval aj po boku mladej Márie Kráľovičovej, Romančík bol vraj jej prvým javiskovým milencom. Martinský súbor opustil po jedenástich rokoch a v roku 1956 zapadol do kolektívu Činohry Slovenského národného divadla, kde mu prislúchali prevažne kladné postavy s priamočiarou psychologizáciou. Čistí humanisti sa stali jeho značkou, do roku 2002, keď odišiel do dôchodku, tvorili dominantnú časť jeho portfólia práve vyrovnané postavy.

Elo Romančík v roku 1956 zapadol do kolektívu...
Antigona a tí druhí (1962), Ctibor Filčík...
+11G. B. Shaw: Milionárka (1961), Elo Romančík...

Jednou z výnimiek bola negatívna rola Dodávača v muzikáli Na skle maľované. Práve v tomto predstavení zažil Elo Romančík najvýraznejší kariérny úspech. Do postavy Dodávača sa na javisku prevteľoval dvadsaťpäť rokov. Absolvoval takmer šesťsto repríz a nedovolil si absentovať dokonca ani vtedy, keď ho skolilo prechladnutie. Opakovanie jednej roly totiž považoval za najlepšiu hereckú školu na prehlbovanie schopností a sebazdokonaľovanie.

Netrvalo dlho a z divadla sa, podobne ako väčšina jeho kolegov, prešmykol k filmu. Ten sa v 60. rokoch v Československu ešte len prebúdzal a pre mladého divadelníka bol prirodzeným lákadlom. V roku 1953 účinkoval po boku Martina Ťapáka, Júliusa Pántika či Karola L. Zachara v prvom farebnom slovenskom filme, v muzikáli Rodná zem. V Previerke lásky (1956) už stvárnil jednu z hlavných postáv a jeho filmovým kumpánom bola vychádzajúca herecká hviezda František Dibarbora, ale aj prvá dáma českého šansónu, speváčka Hana Hegerová. Paľo Bielik zveril Romančíkovi rolu partizána Garaja v historickej vojnovej dráme Kapitán Dabač, kde exceloval po boku Ladislava Chudíka.

V 80. rokoch natáčal v kolibských štúdiách drámu Pomocník režisér Zoro Záhon a Romančíkovi zveril úlohu podvedeného mäsiara Riečana. Mnohí teoretici sa zhodujú, že v jeho rozsiahlej plejáde postáv patrí práve Riečan medzi kľúčové. Skvelý výkon podal Romančík aj ako dekan Lautner v historickej dráme režiséra Otakara Vávru Kladivo na čarodejnice, ktorá bola narážkou na mocenské praktiky v 50. rokoch.

Elo Romančík sa trikrát oženil, jeden z jeho dvoch synov je známy slovenský herec Ivan Romančík, mladší Juraj má hudobné nadanie, preslávil sa ako imitátor Karla Gotta.

3-krát Elo Romančík

  • Účinkoval v prvej televíznej inscenácii Dovidenia, Lucienne! v roku 1957.
  • Herectvo v mladosti uprednostnil pred rodinnými povinnosťami.
  • Z rekordných 647 predstavení muzikálu Na skle maľované chýbal len na niektorých reprízach, všetky predstavenia odohral len Michal Dočolomanský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Na skle maľované #Kapitán Dabač #Elo Romančík #Rodná zem