Divadlom proti extrémizmu medzi budúcimi učiteľmi

Divadlo Pôtoň z Bátoviec v okrese Levice pripravuje projekt Psota na Slovensku, ktorého zámerom je znižovať extrémistické, rasistické a xenofóbne nálady medzi študentmi pedagogických škôl.

11.12.2017 12:00
Anna Franková Foto:
Nové divadlo z Nitry sa do projektu zapojilo s oceňovanou inscenáciou Denník Anny Frankovej.
debata (3)

Umelci pre nich pripravili sériu divadelných predstavení, prednášok, workshopov a diskusií. V priestoroch divadla bude od 11. do 15. decembra päť celodenných podujatí pre viac ako 150 študentov, ktorí budú pracovať pod lektorským vedením umelcov, občianskych aktivistov a odborníkov na spoločenské témy a históriu. Do programu sa zapojili Divadlo Nomantinels, Nové divadlo z Nitry a Bábkové divadlo na rázcestí z Banskej Bystrice.

„Budúci pedagógovia sú prioritnou cieľovou skupinou projektu, a to najmä preto, že práve oni budú formovať názory, postoje a spoločenské vedomie našich detí,“ povedal riaditeľ Divadla Pôtoň Michal Ditte. Projekt Psota na Slovensku vznikol v roku 2013. Predošlé ročníky boli zamerané na chudobu a sociálne vylúčenie, na rusko ukrajinský konflikt, ale aj na slovenský fašizmus a neofašizmus.

Podujatie otvorí Divadlo Nomantinels s inscenáciou O nás / O nich. V piatok 15. decembra vystúpi v Bátovciach Nové divadlo z Nitry s oceňovanou inscenáciou Denník Anny Frankovej, 12. a 14. decembra tu bude hosťovať Bábkové divadlo na Rázcestí z Banskej Bystrice s inscenáciou List čiernemu synovi.

Streda 13. decembra 2017 bude patriť domácemu divadlu a inscenácii Vzkriesenie zázraku. Ako ďalej informovala PR manažérka Divadla Pôtoň Zuzana Golianová, každý deň je na programe prednáška o umeleckých organizáciách tretieho sektora, diskusia s teatrológom na tému Ako divadlo a umenie môže reagovať na aktuálne spoločenské témy, Živá knižnica s autentickými príbehmi ľudí z prostredia marginalizovaných skupín, tvorivé dielne pod lektorským vedením slovenských umelcov a tiež diskusia s odborníkmi na diskrimináciu, rasizmus, xenofóbiu a extrémizmus. Projekt Psota na Slovensku podporilo z verejných zdrojov Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Psota na Slovensku #Divadlo Pôtoň