Komédie aj muzikály sľubujú zábavu

Keď sa povie Plochozem, milovníci fantasy okamžite vedia, koľko bije.

29.12.2017 12:00
HLAVNA Marian Geisberg  Falstaff   Gabriela... Foto:
Veselé paničky windsorské v SND - Marián Geišberg a Gabriela Dzuríková.
debata

Fiktívny svet ležiaci na chrbte korytnačky, čo putuje vesmírom, vymyslel britský kultový spisovateľ Terry Prachett. Odohráva sa v ňom aj príbeh detektívky z Ank-Morporskej opery s názvom Maškaráda alebo Fantóm opery o dvoch najväčších čarodejniciach, ktoré hľadajú tretiu. Favorizovanej adeptke na tento post sa však kariéra čarodejnice nepozdáva, rozhodla sa totiž pre dráhu opernej speváčky. Lenže v opere sa začnú diať šialené veci, objaví sa tajomný fantóm aj pár mŕtvol. Fantasy detektívku korenenú humorom, satirou a paródiou, ktorá odhaľuje mechanizmus operného zákulisia, servíruje ako silvestrovské menu Štátne divadlo Košice.

Komédie sú spoľahlivým artiklom, ktorým divadlá zapĺňajú koncom roka divákmi svoje hľadiská. Mnohé sály už hlásia – vypredané. Zaostríme preto na inscenácie, ktorými si môžu milovníci Tálie spríjemniť posledné tohtoročné večery.

Slovenské národné divadlo už v sobotu ponúka čiernu komédiu Apartmán v hoteli Bristol, ktorá vznikla na motívy poviedok Roalda Dahla. Kaleidoskop príbehov majstra originálnej imaginácie, briskného britského humoru a prekvapivej pointy sa odohráva koncom päťdesiatych rokov v luxusnom hoteli, v ktorom sa pri príležitosti vernisáže obrazov nedávno zosnulého maliara stretáva viacero bizarných postavičiek. Excentrickí boháči, hedonistickí svetobežníci, očarujúce dámy, stávkoví podvodníci, ale aj obyčajní hochštapleri a každodennou rutinou uťahané manželské páry, a tak sa každá izba stáva dejiskom rozuzlenia znepokojujúcich i podozrivých príbehov nevery, pomsty i zločinu.

Silvestrovský večer v historickej budove našej prvej divadelnej scény osviežia Shakespearove Veselé paničky windsorské. Krčmový povaľač a márnomyseľný dobrodruh Falstaff, ktorý prišiel o kráľovu priazeň, sa rozhodne pre neslýchaný plán, čo mu má zaplniť takmer prázdny mešec. Hodlá zviesť dve počestné občianky mestečka Windsor, aby sa dostal k peniazom ich bohatých manželov. Nekritický výmyselník však preceňuje atraktivitu svojho priveľmi rozmerného zovňajšku i pokročilejšieho veku. Zvodcu zradí aj ďalšia chybička – o záletníkových plánoch sa veľmi rýchlo dozvedia obe dámy, ktoré mali byť obeťami. Rozhodnú sa pre pomstu a sukničkárovi nastražia pascu. Pre milovníkov operety pripravila na posledný večer roka Opera SND Netopiera Johanna Straussa.

Na javisko bratislavského Divadla Nová scéna sa vrátil svetoznámy muzikál Gérarda Presgurvica Rómeo a Júlia. Od parížskej premiéry v roku 2001 zmagnetizoval príbeh milencov z Verony už milióny divákov na celom svete. V sobotu večer sľubuje milovníkom chytľavých melódií a atraktívnych choreografií kvalitnú zábavu a silné emócie.

Na mediálnu a politickú pretvárku namierila ostne satiry v hre Konfety súčasná nemecká dramatička Ingrid Lausund. Na scéne Mestského divadla v Žiline ožije v sobotu večer príbeh pätice moderátorov priemernej televízie Bomba, oslavujúcej desiate výročie svojho vzniku. Mozaika kúzelníckych čísel a estrádnych výstupov odhaľuje dnešok, v ktorom vládne konzum, ako jednu veľkú ilúziu. Veď nielen kúzelníci, ale aj „správni“ politici a biznismeni využívajú ilúziu reality, aby odvrátili pozornosť od svojich skutočných zámerov. Mediálna tvár je len pozlátko, skrývajúce to, čo bežný smrteľník nemá vidieť.

Werichovu rozprávku Traja veteráni o veľkom priateľstve, nemalom šťastí a dlhom nose preslávila už filmová adaptácia Oldřicha Lipského. Príbehom trojlístka vyslúžilých vojakov, ktorých škriatkovia obdarovali čarovnými darmi, láka nielen mladšie generácie v sobotu popoludní Slovenské komorné divadlo Martin. Vďaka množstvu humorných i magických situácií aj nezameniteľného jazyka vznikla dynamická muzikálová inscenácia pre celú rodinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné divadlo #Štátne divadlo Košice #Apartmán v hoteli Bristol #Fantóm oper