Je blázon starec, čo sa zaľúbi do mladej ženy?

Po manželkinej smrti sa pohrával s myšlienkou na samovraždu. Aj sa o ňu pokúsil. „Zadržali ma len ohľady na deti,“ priznáva Matthias Clausen. „Zdržiavala ma obyčajná starosť o ne. Chcel som vydržať aspoň tak dlho, kým by nebolo postarané o ich budúcnosť,“ pokračuje tajný radca. Ústredná postava veľkolepej narodeninovej slávnosti, ktorú mu k sedemdesiatke pripravili jeho štyri už dávno dospelé deti s rodinami. A hlavný hrdina drámy Gerharda Hauptmanna Pred západom slnka, ktorú nemecký dramatik, prozaik a laureát Nobelovej ceny za literatúru písal v čase, keď mal toľko rokov ako postava, ktorá je centrom jeho príbehu.

07.04.2018 09:00
debata
Mária Schumerová (Inken Petersová) a Martin... Foto: Collavino
Pred západom slnka Mária Schumerová (Inken Petersová) a Martin Huba (Matthias Clausen) v inscenácii Pred západom slnka.

Rodinná tragédia, neraz interpretovaná aj ako alegória na nastupujúci fašizmus, sa na javisko Slovenského národného divadla vracia po sedemdesiatich deviatich rokoch. V Štúdiu ju Činohra SND premiéruje v sobotu a nedeľu.

„Všetko, čo sa tu práve odohralo, a všetko, čo ma obklopuje – deti, obrazy, koberce, stoly, stoličky, dokonca aj celá moja minulosť, to všetko sú len haraburdy. Toto všetko je mŕtve a ja to chcem odovzdať tým, pre ktorých to ešte má cenu,“ zveruje sa Clausen starému priateľovi po opulentnej oslave. „Uvedomujem si svoju starobu, ktorá mi pripomína, že naša chaotická a rýchla doba potrebuje lepších kormidelníkov s pevnou mladistvou silou,“ vysvetľuje.

Za odhodlaním stiahnuť sa z funkcií aj biznisu, ktorým zasvätil celý život, však nie je len vidina dedičstva, ktorú číta v očiach svojich potomkov. V čase, keď už od života nič nečakal – metaforicky pred západom slnka – získal novú chuť do života, ktorý mu náhle pripadá znova čarovný a krásny. Muž mnohých morálnych zásad sa totiž zamiloval do pôvabnej Inken, dievčiny mladšej o pol storočia. Hoci je náklonnosť obojstranná, prevalcovaný emóciami sa spočiatku bráni. Zaprisaháva dvadsaťročnú devu, aby neopätovala jeho city. Inken odmieta. Rozhodne sa preto radikálne zmeniť svoj život – a vziať si ju za ženu. Rád by dožil s múzou svojej staroby ďaleko od rušného sveta.

Lenže tri z jeho štyroch detí vidia v mladej kráske zlatokopku, ktorá ich chce o vytúžené dedičstvo pripraviť. „Nikto odo mňa nemôže čakať, že pred obrazom svojej nebohej matky potlačím svoje pocity – svoje rozhorčenie, svoje zhnusenie,“ búri sa najstarší syn Wolfgang. Aby zabránili deleniu rodinného majetku, rozhodnú sa začať súdne konanie, ktorým by otca zbavili svojprávnosti.

Hauptmannova hra nie je o tom, že sa starý somár zblázni do mladého dievčaťa a zneužíva to. Je to skôr o účasti osudu na našom šťastí a našej účasti na našom osude,“ uvádza predstaviteľ Matthiasa Clausena Martin Huba. Jeho otec Mikuláš Huba hral v Hauptmannovej rodinnej dráme v roku 1939, keď ju SND premiérovalo po prvý raz. Inscenácia Pred západom slnka je prvou réžiou Michala Vajdičku vo funkcii riaditeľa Činohry SND. Postavu mladej ženy, ktorá hlboko zasiahne do života starého muža aj jeho blízkych, zveril poslucháčke Vysokej školy múzických umení Márii Schumerovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #SND #Martin Huba #Michal Vajdička #Pred západom slnka