Tri tanečné sebareflexie premiérovo v Štúdiu tanca

Vlastný názor, tvorivé zázemie, excelentné sebavyjadrenie a profesionálne nadanie - tak možno charakterizovať tvorbu troch choreografov, ktorí pod titulom 3x20 uviedli v Štúdiu tanca v Banskej Bystrici umeleckú sebareflexiu zakódovanú v troch dvadsaťminútových tanečných intervaloch.

24.04.2018 11:12
Divadlo Štúdio tanca Foto:
Pod titulom 3x20 uviedli v Štúdiu tanca aj predstavenie 4 hlavy v choreografii Andreja Petroviča s hudbou Marcela Bártu.
debata

Tibor Trulík ako tanečník a choreograf, člen domáceho tímu, sa zhostil umeleckého vyjadrenia pod názvom Pravý uhol. Je to uhol na ktorý sa môžete dívať „len“ zvrchu a má byť tanečným apelom na diváka, inšpirovať ho k nadhľadu a potrieť prízemné „taľafatky“. Tibor Trulík, s hudbou Adama Mičinca si pred seba postavili neľahkú úlohu. Kto chce o sebe počuť, že je prízemný? Trulíkov tvorivý nadhľad zapĺňa javisko a v dynamickom tanci otvára dvere našej trinástej komnaty. Tej, ktorá má byť navždy zavretá, nedostupná a umlčaná. Tanec v premiérovom obsadení, prezentovali tanečníci s profesionálnou odvahou a humorom, v snahe vidieť naše nedostatky, odmietnuť letargický postoj či neschopnosť zdvihnúť hlavu a konfrontáciou s minulosťou privolať lepšiu budúcnosť.

Druhým tanečným prevedením bolo predstavenie 4 hlavy v choreografii Andreja Petroviča s hudbou Marcela Bártu. Podobne ako jeho kolega a priateľ, uviedol choreografický atak na diváka. V Štúdiu tanca majú okrem dvadsiateho výročia svojho vzniku čo oslavovať. Je to počin troch choreografov, ktorí sa zmocnili jednej témy: súčasnosť. Tá sa odohráva v tanečných kreáciách, ktoré na seba berú podobu vzťahov, snahu o sociálno-spoločenské zaradenie a originalitu, ktorá nemusí byť vždy akceptovaná.

Tretí choreograf Lukáš Homola, na seba vzal neľahkú úlohu, a to doslova. Zaplienil javisko igelitovými vreckami tak, že sa medzi nimi nedalo pohnúť a potom tanečníkov donútil tancovať v tomto barbarstve. Neviem, či diváci odišli z predstavenia s odhodlaním „už žiadna igelitka“, isté však je, že Homolov umelecký náhľad s názvom e˟, na naše správanie voči prírode, spoločnosti a nakoniec aj voči sebe, nie je vôbec priaznivý.

Prezentácia troch choreografov v Banskej Bystrici nie je náhodná. Aj keď už rozlietaní po svete, všetci traja majú v rodnom liste uvedené ako miesto narodenia práve toto mesto.

V premiérovom predstavení v piatok a sobotu 20. a 21. apríla sa predstavili tanečníci Tibor Trulík, Lenka Rajchmanová, Michaela Mirtová, Isabel Paladin, Luca Tomao, Michaela Hulvejová a Matej Kubuš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici