Prehliadka Made in Czechoslovakia predstaví slovenské a české inscenácie

Úspešné tituly divadiel z Českej republiky a zo Slovenska prinesie do Nitry divadelná prehliadka Made in Czechoslovakia.

09.05.2018 07:00
debata

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre v rámci podujatia ponúkne v dňoch 16. až 19. mája dve české a dve slovenské inscenácie.

V stredu 16. mája sa predstaví Horácke divadlo Jihlava inscenáciou Zapomenuté světlo, ktorá vznikla na základe rovnomenného českého filmu. Slovenské národné divadlo príde do Nitry vo štvrtok 17. mája s komédiou Rodáci, ktorá je súčasťou projektu, v rámci ktorého SND pozýva renomovaného zahraničného režiséra, aby vo svetovej premiére uviedol slovenskú novinku.

V piatok 18. mája sa predstaví Slovenské komorné divadlo Martin, ktoré uvedie jedno z vrcholných diel N. V. Gogoľa s názvom Hráči. Inscenácia v réžii Lukáša Brutovského ponúka obraz sveta, v ktorom nie je miesto pre morálne ideály a zároveň je tragikomickým príbehom ľudskej ambicióznosti. Sobota 19. mája bude v znamení výtvarnej show Pražská mystéria.

Jej autorom je Alex Dowis, výtvarník, scénograf, textár, režisér a herec, ktorý sa podieľa na množstve divadelných a filmových produkcií v Českej republike a v zahraničí. Jeho „light-artové“ vystúpenia patria v súčasnej dobe k špičke. DAB po predstavení pripravilo pre divákov workshop techniky maľovania svetlom.

Podujatie chápeme ako obohatenie ponuky našich predstavení, ktoré môže náš divák vidieť počas sezóny. Môžem potvrdiť, že o prehliadku Made in Czechoslovakia je od začiatku veľký záujem," povedal riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy. Ako pripomenula projektová manažérka DAB Slavka Civáňová, cieľom podujatia je priniesť nitrianskemu divákovi zaujímavé, úspešné a príťažlivé inscenácie, produkcie i performancie českých a slovenských divadiel.

DAB plánuje organizovať prehliadku pravidelne. S jej prvým ročníkom sme v spolupráci s grafikom Marekom Kianičkom pripravili aj nový vizuál. Zobrazuje v štylizovanej podobe zápalkovú krabičku, ktorá v minulosti často niesla označenie Made in Czechoslovakia. A v nej sa vlastne v nej skrýva prvá zápalka, ktorou sme škrtli a tak symbolicky začali prvý ročník tejto prehliadky," povedala Civáňová.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Divadlo Andreja Bagara #Slovenské komorné divadlo Martin #Made in Czechoslovakia