Dediči Harper Lee urovnali spor, Nezabíjajte vtáčika mieri na Broadway

Dediči americkej spisovateľky Harper Lee, známej najmä vďaka románu Nezabíjajte vtáčika (1960), ktorý je na Slovensku známy aj pod názvom Ako zabiť vtáčika, urovnali spor s produkčnou spoločnosťou Scotta Rudina Rudinplay, ktorá stojí za broadwayskou adaptáciou slávneho príbehu.

12.05.2018 14:50
Jeff Daniels Foto: ,
Herec Jeff Daniels, hlavný predstaviteľ Atticusa Fincha.
debata

Tú zažalovali za údajné zlé vykreslenie postáv, vrátane hlavného hrdinu – právnika Atticusa Fincha, aj napriek tomu, že sa producenti zaviazali, že sa hra nebude líšiť od knihy. O „priateľskom“ urovnaní sporu informovali obe strany prostredníctvom spoločného vyhlásenia len niekoľko týždňov pred termínom začiatku súdneho procesu v tejto veci, ktorý sa mal začať 4. júna v New Yorku.

Dediči vo svojej žalobe, ktorú podali prostredníctvom svojej právničky Tonje Carter v marci v Alabame, odkazovali na rozhovor Sorkina pre portál Vulture, v ktorom sa vyjadril, že sa v spomínanej adaptácii hlavná postava vyvinie z malomestského právnika a zástancu rasizmu na hrdinského Atticusa Fincha, ako bol doteraz z príbehu oceneného Pulitzerovou cenou známy. Zmena Fincha, ostatných postáv a pridávanie nových osôb do diela však údajne narušuje zmluvu, ktorú Lee s tvorcami podpísala zhruba osem mesiacov pred smrťou. Rodina Lee súd žiadala, aby presadil dodržanie časti zmluvy, v ktorej sa uvádza, že sa hra „žiadnym spôsobom neodlíši od ducha románu ani nezmení jeho postavy“.

Rudin v apríli podal na súde v newyorskom Manhattane protižalobu, v ktorej požadoval zrušenie alabamskej žaloby. Tvrdil, že by hru mohol zrušiť, pretože pre danú záležitosť nie sú investori ochotní do nej „investovať milióny dolárov“. Preto súdnou cestou žiadal od dedičov odškodné 10 miliónov dolárov (v prepočte 8,4 milióna eur). Sudkyňa Analisa Torres z okresného súdu v Manhattane v pondelok rozhodla, že ak súd v Alabame rozhodne, aby sa napredovalo so žalobou, tam by sa mal spor aj vyriešiť. Po tomto rozhodnutí sa obe strany stretli so zmierovacím sudcom a diskutovali s ním o tom, či by predvedenie danej adaptácie mohlo pomôcť vyriešiť problém.

Hra Nezabíjajte vtáčika z pera oceňovaného scenáristu Aarona Sorkina bude debutovať na Broadwayi koncom roka. Prvého novembra začnú verejné generálky, známe ako previews, a oficiálna premiéra v Shubert Theater sa uskutoční 13. decembra. V hlavnej úlohe sa predstaví Jeff Daniels. Okrem neho si v projekte zahrajú Celia Keenan-Bolger, Will Pullen, Gideon Glick, Stark Sands, LaTanya Richardson Jackson, Stephen McKinley Henderson, Dakin Matthews a Frederick Weller.

debata chyba
Viac na túto tému: #Broadway #spor #Nezabíjajte vtáčika #Harper Lee