Moderný balet privezie zo sveta festival Chorea

Ostať verný sám sebe, aj keď spoločnosť očakáva niečo celkom iné?

07.06.2018 11:53
Kenzo Yamamoto Foto:
Giorgia Vailati a Kenta Yamamoto v predstavení Symfónia bolestných piesní.
debata

A rozhodla by sa dvojica rovnako, keby vopred vedela, aké následky ich voľba bude mať? Zložitú dilemu o porozumení a spoločnej zodpovednosti rozohráva pohybom tiel choreografia s názvom It takes two to tango. Poprední interpreti Ján Špoták a Lee-Yuan Tu – členovia tanečného súboru Göteborskej opery – s ňou zavítajú aj na Slovensko. Predstavia sa v programe 2. ročníka medzinárodného festivalu moderného baletu Chorea Gala tento víkend. V košickej Kunsthalle 9. júna a o deň neskôr na Grand Plaza v Bratislave.

Do prúdu času, imaginárneho a nevysvetliteľného, a kolobehu života a smrti, intímnej histórie strát i hľadania pravdy zavedie divákov Symfónia bolestných piesní. V siedmich scénických obrazoch o hľadaní krásy vytvorených na Góreckého hudbu sa predstavia tanečníci Georgia Vailati a Kenta Yamamoto zo Slovinského národného divadla Ľubľana. Na harmónii hudby a pohybu je založená choreografia Chord, v ktorej sa každý z tanečníkov musí stať aj hudobníkom. Dueto, v ktorom sa reč tela prispôsobuje rytmu, zatancujú Ana Kipshidze a Eduard Bablizde. Dvojica rodákov z Gruzínska, ktorí pôsobia v Národnej opere vo Varšave.

Sólovými číslami či v duetách sa v rámci oboch galavečerov predstavia aj Sonia Rodriguez a Piotr Stanczyk z Kanadského národného baletu v Toronte, Giulia Simontacchi a Federico Melle z Milánskeho baletu či Peggy Konik a Joao Pedro Costa, ktorí pôsobia v Národnej baletnej skupine v Lisabone. Svojím majstrovstvom obohatia program galavečerov aj tanečníci Národného divadla Praha, Štátneho divadla Košice a Slovenského divadla tanca.

„Vo svete sa stretávame s mnohými zaujímavými a kvalitnými súbormi a slovenskému publiku chceme umožniť, aby sa s nimi zoznámilo bez nutnosti cestovať za nimi. Dramaturgiu sme sa nesnažili vyberať ,za diváka', posudzovali sme len profesionálnu úroveň súborov a tanečníkov,“ uvádza umelecký garant projektu Ján Ďurovčík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kunsthalle #Ján Ďurovčík #Ján Špoták