Divadelná Nitra ukáže, ako reagovať na stav spoločnosti

Literárna udalosť 21. storočia, tvrdia médiá, kritici aj čitatelia. Autobiografický román Môj boj urobil z nórskeho spisovateľa Karla Ove Knausgarda globálnu star. Milióny predaných výtlačkov, preklady do desiatok jazykov hovoria za všetko.

08.08.2018 07:00
Môj boj Foto:
Predstavenie Môj boj patrí v Poľsku k najoceňovanejším dielam sezóny.
debata

Poctivá, úprimná, ale aj provokatívna a gigantická spoveď, ktorá je zároveň výpoveďou o nás samotných či myšlienkach, ku ktorým sa ani nechceme priznať, chytila aj poľského režiséra Michala Borczuka. Osobný príbeh autora, vyrozprávaný v šiestich zväzkoch na skoro 3 600 stranách, pretavil na divadelnú inscenáciu. Javisková adaptácia literárnej predlohy mu vyniesla aj cenu za umenie.

„Môj boj patrí v Poľsku k najoceňovanejším a najdiskutovanejším dielam sezóny. Nesmierne rozsiahlu látku spracoval veľmi voľne. Ale aj tak má predstavenie o hľadaní pravdy a pokuse uchopiť život, ktorý človeku uniká, takmer štyri a pol hodiny. Nesie sa vo veľmi pokojnej atmosfére, ponúka však plnokrvný zážitok,“ hovorí Ján Šimko. Člen umeleckej rady, ktorý inscenáciu vybral do programovej skladby Divadelnej Nitry. Varšavské Nové divadlo otvorí príbehom o túžbe človeka po normálnom obyčajnom živote 27. ročník medzinárodného festivalu. Jeho šesťdňový program sa rozbehne v piatok 28. septembra.

Reminiscencia, reakcia, retrospektíva, rekonštrukcia, revanš, reflexia, reaktivizácia, reinkarnácia, recyklácia… Slovné hry s predponou re- tematicky zastrešujú hlavný program i sprievodné podujatia. „Viažu sa na to, čo chceme povedať. Ideovým východiskom sú úvahy o stave spoločnosti a sveta, ozvuky doby, prognózy. Pocit života na hranici, na prelome, potreba zmeny paradigmy vnímania sveta, Znova, opäť, odpoveď," vysvetľuje riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová.

Aj „osmičkové“ výročia stáli pri prameni témy. „Nielen divadelne, ale aj v diskusiách, workshopoch či sprievodných programoch chceme reflektovať roky od 1848 až po 1998. Vyvolávajú potrebu obzrieť sa späť, premýšľať o minulých dejoch, prehodnocovať interpretáciu dejín i svoje postoje. A zároveň provokujú k otázkam ako ďalej. Čo musíme urobiť, aby sme neopakovali chyby minulosti a vyhli sa novým nástrahám v oblasti spoločenskej, politickej, ekonomickej, ekologickej i privátnej. Aby sme začali konať inak – priateľskejšie k sebe navzájom aj k prostrediu, v ktorom žijeme,“ pokračuje.

Najokrúhlejšia je storočnica, ktorá uplynie od vzniku Československa. Aj preto privíta festival pod pojmom republika 100 dve inscenácie divadelníkov spoza rieky Moravy. Mágii inscenácie Čechy ležia pri mori nepodľahnú len deti, ktorým je primárne určená. Poetickú koláž básní Radka Malého, čarovných obrazov podmorského sveta a hudby privezie do Nitry Naivní divadlo Liberec. Čo je teeterboard, prezradí Batacchio. Predstavenie slávneho Cirku La Putyka z Prahy si podmaní publikum mixom poetiky starých kočovných divadelných spoločností, trikmi nového cirkusu, groteskou aj virtuóznou akrobaciou.

Prvky nového cirkusu využívajú aj tvorcovia portugalskej inscenácie Noc. Vo fyzicky náročnej tanečno-divadelnej performancii pozýva trojica outsiderov, bojujúcich o lepšie miesto v živote i vo svete, do času snov, duchov, ale aj zločinu a násilia. Ohňostroj irónie a satiry odpáli Maďarský agát. Pred tristo rokmi zo severnej Ameriky dovezená invazívna drevina sa stala pre našich južných susedov národným symbolom. Aj terčom vášnivých politických diskusií a pre Viktora Orbána zbraňou proti diktátu Európskej únie, ktorá chce obmedziť negatívny vplyv bielych agátov na životné prostredie.

Na návštevu tajuplnej zóny, v ktorej na vlastnú päsť dokážu prežiť len ilegálni stalkeri, pozve Teatro Tatro. Vzkriesi klasické sci-fi bratov Strugackých. Pred takmer štyridsiatimi rokmi mu dal filmovú podobu Andrej Tarkovskij, divadelnú v súčasnosti režisér a autor adaptácie Ondrej Spišák. Jeho Stalker je jednou z piatich slovenských inscenácií, ktoré dopĺňajú osmičku zahraničných predstavení hlavného programu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #spoločnosť #Divadelná Nitra