Matúš Čák Trenčiansky sa dočkal muzikálu, zahrá si v ňom Harich aj Kočiš

Do Bratislavy prichádza na jeseň nový muzikál o legendárnej postave slovenskej histórie zo 14. storočia, kráľovi Matúšovi Čákovi Trenčianskom.

14.08.2018 11:10
Martin Harich Foto:
Martin Harich si zahrá jednu z úloh v muzikáli Matúš Čák Trenčiansky.
debata

Muzikál o pánovi Váhu a Tatier vznikol na námet Ľuba Horňáka, ktorý k nemu napísal i hudbu. Scenár má na konte Jakub Nvota, o réžiu muzikálu sa postaral Peter Weinciller.

Prvý námet novinky vymysleli v roku 2008 Ľubo Horňák a Dodo Gombár. Projekt realizovali ako rockovú operu a predstavili ho v roku 2008 v Piešťanoch a v Bratislave. „V roku 2011 som muzikál zobral do Košíc, upravil sa príbeh, ktorý napísal Jakub Nvota, abstrakcia sa zmenila na reálny dej. Ľubo Horňák dotvoril ďalšiu hudbu, Jakub Nvota dopísal ďalšie scény, Marián Brezáni dopísal texty piesní. Až tu vznikol plnohodnotný muzikál, s ktorým sa chceme predstaviť bratislavskému publiku,“ povedal o prípravách diela Vladimír Tamaškovič z divadla Cassia, ktoré novinku produkuje.

V muzikáli sa predstavia Peter Kočiš, Martin Harich, Jiří Zonyga, Milan Šimek, Otto Kollmann, Lera Rakárová či Petra Maxin-Čegiňová. „Divadelná práca je poslaním. Je skúškové obdobie? Tak hor sa makať v záujme čo najlepšieho výsledku. Divák má v lete dovolenkovať, zatiaľ čo my, divadelníci, pracujeme na vzniku nového ‚dieťatka‘. Napĺňa nás to horlivosťou a nedočkavosťou, kedy budeme môcť pred nášho diváka predstúpiť. Tak to aspoň cítim ja. Takýto pocit máte, keď pre divadlo žijete,“ uviedla Maxin-Čegiňová, ktorú mohli diváci a diváčky vidieť okrem iného aj v hlavných ženských úlohách v muzikáli Krysař v divadle Kalich Praha, na Novej Scéne alebo v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Objavil ju Jozef Bednárik, keď mala 15 rokov.

Nadšenie z nového projektu neskrýva ani Weinciller. „Teším sa na toto predstavenie, pretože máme výborných hercov a spevákov. Vidím, že majú naozaj radosť, že ich tá hudba baví a verím, že sa nám naozaj podarí vytvoriť spoločne vynikajúce dielo. Martinovi Harichovi sedí postava mladého roztopašného kráľa a výborná je aj spolupráca s Petrou Maxin-Čegiňovou, ktorá má nádhernú farbu hlasu a dá tomu tú výbornú emóciu,“ poznamenal režisér.

Príbeh plný radosti, nenávisti, zlosti, smútku a lásky bude mať premiéru 21. septembra v divadle Wüstenrot v bratislavskom Dome odborov.

debata chyba
Viac na túto tému: #muzikál #Matúš Čák #Martin Harich #Teatro Wüstenrot #Peter Kočiš