Divadlo, ktoré prináša úvahy o stave spoločnosti

Barbarské vraždenie príslušníkov Islamského štátu je odporné. Čo zabíjanie teroristov útokmi dronov? Tiež ho vnímame ako neprijateľné?

29.09.2018 06:30
Portugalská inscenácia Noc patrí k highligtom... Foto:
Portugalská inscenácia Noc patrí k highligtom nedelného programu medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.
debata

Aj tieto otázky kladie divákom Rabih Mroué v inscenácii Piesok v očiach bez toho, aby ponúkol odpovede. Prepojením dokumentov, skutočných udalostí a fikcie však upozorňuje, že jasnú pravdu o zabíjaní a jeho zobrazovaní možno v čase mediálnej manipulácie spoznať len ťažko. Čo napovedá aj metaforickým názvom svojej „divadelnej prednášky“, ktorý vyvoláva predstavu dočasnej slepoty.

„V týchto vojnách vyzerajú obe strany rovnako,“ pripomína libanonsko-nemecký režisér, herec a performer, ktorý sa téme násilia, mučeníctva a propagandy venuje už roky. Jeho predstavenie štartuje dnes popoludní druhý deň medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Šesťdňový program jeho 27. ročníka včera slávnostne otvorila veľkolepá inscenácia jedného z najvýznamnejších poľských divadelných súborov TR Varšava Môj boj. Štvorhodinová, do detailov premyslená javisková adaptácia šesťzväzkového Knausgardovho autobiografického románu, ktorý sa stal nielen v Nórsku literárnou senzáciou, vyniesla novátorskému režisérovi Michalovi Borczuchovi prestížne ocenenie Passport Polityky.

Trinásť inscenácií hlavného programu, pod ktoré sa podpísali divadelníci z ôsmich krajín, a vyše päťdesiatky sprievodných podujatí ponúka bohatú a pestrú mozaiku žánrov od netradičných javiskových foriem cez fyzické a bábkové divadlo až po tanec a nový cirkus. Ale aj filmy, výstavy, workshopy, živú knižnicu, prezentácie, rozprávkový automat či Bielu noc.

„Myšlienkovou niťou festivalu sa stala predpona re ako retrospektíva, reminiscencia, reflexia, reštart, recyklácia, reaktivizácia. Vyjadruje pocit života na hranici, na prelome, potrebu zmeny paradigmy vnímania sveta. Ideovým východiskom sú úvahy o stave spoločnosti a sveta, ozvuky doby, prognózy,“ hovorí riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová.

Pri prameni témy stáli aj „osmičkové“ výročia. „Nielen divadelne, ale aj v diskusiách či sprievodných programoch chceme reflektovať roky od 1848 až po 1998. Vyvolávajú potrebu obzrieť sa späť, premýšľať o minulých dejoch, prehodnocovať interpretáciu dejín i svoje postoje. A zároveň provokujú k otázkam ako ďalej,“ dodáva.

„Je noc. Zabudnime nakrátko na čas, môžeme snívať. Predstavovať si,“ vyzýva trojica outsiderov bez strechy nad hlavou. Spoločnosťou zavrhnutí ľudia bez istôt, o ktoré by sa mohli oprieť, žijú zo dňa na deň vo virvare nočných ulíc. V temnote, ktorej vládnu démoni a zločiny, ale aj vášne a magické sily. Noc je ich komplicom i spoluhráčom. Imaginácia, tanec, poézia aj hravosť cirkusu ožívajú v inscenácii Noc portugalského zoskupenia Circolando, ktorá patrí k highlightom festivalovej nedele.

debata chyba