Tabačka návštevníkov festivalu Moonride 09 vtiahne do sveta virtuálnej reality

Rozšírená realita, performing arts - virtuálna realita, a budúcnosť divadla sú nosnými témami 9. ročníka festivalu Moonride 09.

10.10.2018 05:00
košice, tabačka, Foto:
v stredu štartuje festival Moonride 09 v Tabačke Kulturfabrik v Košiciach.
debata

Po niekoľkoročnej pauze sa začína v stredu 10. októbra v Tabačke Kulturfabrik v Košiciach. Až do nedele 14. októbra prinesie takmer dvadsiatku rôznorodých programov – od multimediálnych produkcií, interaktívnych inštalácií, hudobných koncertov, tanečných a divadelných predstavení, cez performancie, sound art, až po súčasné umelecké diela pracujúce s rozšírenou či virtuálnou realitou.

Ako uviedol umelecký riaditeľ festivalu a súčasne šéf Tabačky Kulturfabrik Peter Radkoff, virtuálna realita je v súčasnosti jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich a súčasne meniacich sa odvetví ovplyvňujúcich umenie a kultúru. Aktuálnemu ročníku festivalu dominuje téma virtuálnej reality a nových médií.

„Moonride, ako festival súčasného umenia sme organizovali v Košiciach každoročne od roku 2006 do 2012. Od začiatku sme cítili, že v našom meste chýba kultúrnej a umeleckej obci dotyk s najnovšími umeleckými trendmi. Ak sme chceli držať krok so svetom, museli sme sa pustiť touto cestou. Vymysleli sme si takúto „Mesačnú jazdu“, ktorá by prinášala tematické prehliadky toho najnovšieho a najzaujímavejšieho v súčasnej umeleckej tvorbe, či už v oblasti výtvarného umenia, divadla, tanca, hudby, literatúry alebo multimédií,“ uviedol Radkoff.

Návštevníci festivalu sa z pestrej mozaiky umelcov a interpretov z celého sveta už na úvod môžu tešiť na svetovo uznávanú hudobnú formáciu z USA Son Lux. „Na Slovensko prídu po prvý raz a náš festival otvoria. Pre hudobných fajnšmekrov sme pripravili aj ďalší zážitok v podobe islandského DJ setu Kiasmos, ktorý je projektom Janusa Rasmussena,“ informoval Radkoff. Ešte pred ním dostane priestor vynikajúce slovenské multimediálne dielo šité na mieru Tabačke – projekt dvoch muzikantov a jedného svetelného dizajnéra – Dalibor Kocián, Jozef Krupa a Róbert Farkaš, Stroon/Krupa/se­demminut.

Z performatívneho umenia sa môžu návštevníci tešiť na taliansko-nemecké predstavenie Corpus Nil Marca Donnarummu. Ide o predstavenie, ktoré spoluvytvárajú ľudské telo a stroj s umelou inteligenciou. Veľmi zaujímavý bude aj medzinárodný projekt slovenských a českých tvorcov multimediálneho tanečného vystúpeniam Everywhen. Nové technológie budú zastúpené v predstavení virtuálnej reality s názvom Camouflage (UK/SK), kde sa počas siedmich minút traja diváci s nasadenými okuliarmi zahrajú s tromi performermi. Vizuálne umenie poznačené vedeckým poznaním a novými technológiami predstaví svetovo uznávaný vizuálny umelec Mariano Sardón z Argentíny a za domácu scénu študenti a profesori odboru nových médií Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach.

Nebude chýbať ani filmovo sprostredkovaný výber prác počítačovej animácie, impozantných filmových produkcií a špičkových vizuálnych efektov z Festivalu animácie Ars Electronica 2017. O hlavnej téme festivalu bude diskusia za okrúhlym stolom. Slovenská divadelná teoretička a dramaturgička Dáša Čiripová sa o vplyve virtuálnej reality na budúcnosť divadla porozpráva s britským divadelným a filmovým režisérom Marcusom Romerom, nemeckou režisérkou Sarah Johannou Steinfelder a slovenským multimediálnym umelcom Richardom Kittom.

Festival Moonride sa v Košiciach konal pravidelne od roku 2006 do 2012. Od svojho vzniku bol zameraný na nové trendy v súčasnom umení. Najskôr prinášal tvorbu umelcov z krajín V4 a postupne svoj záber rozširoval. V súčasnosti prichádzajú do metropoly východu inšpiratívni a zaujímaví umelci z celého sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tabačka Kulturfabrik #Moonride 09