Festival Astorky je venovaný Československu

Už štrnásty ročník Festivalu Astorka je symbolicky venovaný 100. výročiu vzniku Československej republiky. Od 22. októbra do 30. októbra javisko Divadla Astorka Korzo '90 privíta viaceré české divadelné súbory.

14.10.2018 12:00
Tanec bláznů Foto:
Predstavenie Tanec bláznů.
debata

Pozvanie na festival s podtitulom Stále spolu prijali Činoherní klub z Prahy, Švandovo divadlo na Smíchově z Prahy, Divadlo Bolka Polívku z Brna, Dejvické divadlo z Prahy aj Divadlo v Dlouhé z Prahy. Počas jedného týždňa sa na doskách Astorky predstavia herecké osobnosti ako Petr Nárožný, Ondřej Vetchý, Bolek Polívka, Ondřej Trojan, Simona Babčáková, Jan Vondráček či Miroslav Táborský. Každé z podujatí v programe sa odohrá raz – na hlavnej scéne, v štúdiu alebo vo foyeri. Súčasťou festivalu sú aj tradičné Scénické rozhovory. Podujatiu predchádza Vernisáž výstavy Festival Astorka od počiatku do 2017.

Prvý festivalový deň – utorok 23. októbra – patrí Činohernímu klubu z Prahy a hre Lea Birinského Tanec bláznů. Dramatik židovského pôvodu narodený na území dnešnej Ukrajiny si zobral na paškál Rusko a priebeh revolúcie v roku 1905. Petr Nárožný vystúpi ako gubernátor Chabarovič, jeho ženu Jelizavetu hrá Marika Procházková a syna Kolju Ondřej Vetchý. Po predstavení, o 20:30, zaznie vo foyeri Nočný blues v Astorke – Sitra Achra. Hrať budú Erich „Boboš“ Procházka (harmonika/spev), Martin Zajko (gitara), Igor „Ajdži“ Szabo (bicie nástroje), Pišta Lengyel (gitara) a Martin Gašpar (basová gitara).

Švandovo divadlo na Smíchově z Prahy uvedie v stredu 24. októbra inscenáciu Václava Havla a Mareka Hejduka: Protest/Rest. V réžii Daniela Hrbeka sa predstaví Robert Jašków, Tomáš Pavelka, Tomáš Kořének a Jacob Erftemeijer.

Na štvrtok 25. októbra je pre divákov pripravená vtipná poetika Divadla Bolka Polívku z Brna – Šašek a syn. Prevýchova mladého šľachtica na šaša, to všetko za trest a v siedmich obrazoch, znie podtitul hry, v ktorej sa na pódiu stretávajú dve generácie Polívkovcov. Bolek a jeho syn Vladimír.

Dejvické divadlo uvedie v piatok 26. októbra v novej autorsko-režijnej práci Jiřího Havelku Vraždu krále Gonzaga. Hru, ktorá spája nespojiteľné – úvahy hercov o ich práci, súkromí a vzťahu k svetu s dusnou dokumentárnou drámou o zavraždení bývalého agenta KGB a veľkého kritika Putina Alexandra Litvinenka. V rovnaký deň o 18:00 sa v priestore Trezoru na Nedbalovej ulici predstavia v Scénických rozhovoroch Zuzana Konečná, Rebeka Poláková a Zuzana Porubjaková.

V sobotu 27. októbra sa predstaví ďalšie pražské Divadlo v Dlouhé. V hre Souborné dílo Williama Shakespeara v 120 minútach uvidíme Jana Vondráčka, Miroslava Táborského a Martina Matejku. Posledné dni festivalu – 29. a 30. októbra – budú patriť súboru Divadla Astorka Korzo '90. V pondelok uvedie inscenáciu Zakázané uvoľnenie z pera Petra Kolečka. V réžii Aleny Lelkovej sa predstavia Zuzana Porubjaková, Réka Derzsi a Zuzana Konečná. V utorok súbor uvedie inscenáciu v réžii SKUTRov Lásky jednej Plavovlásky. Na pondelok 29. októbra je pripravená aj Vernisáž výstavy Festivalu Astorka 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Švandovo divadlo #Festival Astorka #Činoherní klub z Prahy