Temné tanečné vízie v podaní mága javiska, Josefa Nadja

Je tu ďalší, už 22. ročník festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe, počas ktorého sa predstaví šesť súborov. Prvé vystúpenie s názvom Dark Union bude patriť Josefovi Nadjovi a EN KNAP GROUP. Odohrá sa v piatok 12. 10. v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava.

12.10.2018 12:00
JOSEF NADJ Foto:
Dark Union - dielo slovinského choreografického mága Josefa Nadja.
debata

Slovinec Josef Nadj, ktorého často označujú za mága javiska či tvorcu bez hraníc, predstaví novú verziu svojej prvej slávnej choreografie Pekinská kačka. Ide o tragický príbeh novomanželov, ktorí zažili len krátke chvíle šťastia a potom ich život rozdelil. Vraj to zažil aj sám Nadj, a tak sa so svojimi tanečníkmi snaží evokovať pochmúrnu emóciu. Choreograf ustavične hľadá nové formy a skúma to podstatné: vzťah človeka k sebe samému. Pretože pre Nadja je tanec vo svojej podstate aktom ľudskosti. Diela Josefa Nadja sa stali referenciou pre moderný tanec. Ocenili ho nielen vo Francúzsku – od roku 2017 žije v Paríži a tvorí pre svoj nový súbor Atelier 3+1 – ale aj inde po celom svete. Jeho tvorbu mohli vidieť diváci vo vyše 50 krajinách na piatich kontinentoch.

Aj druhé predstavenie festivalu sa odohrá v MDPOH – Vírus nórskeho súboru JO STRØMGREN KOMPANI diváci uvidia 13. októbra. Súbor vznikol v roku 1998 v Osle a dnes patrí k najúspešnejším nezávislým súborom v Škandinávii. Vystupoval vo vyše 50 krajinách sveta a každoročne absolvuje okolo 150 vystúpení vo veľkých kamenných divadlách i na malých alternatívnych scénach po celom svete. Jeho domovskou scénou v Osle je Nórska opera, kde pôsobí Jo Strømgren ako choreograf. Štýl súboru je vraj svojráznym mixom tanca a divadla často až s fyzickým humorom kombinovaným s temnejšími, politickými podtónmi. Tanečníci tiež hravo využívajú nezmyselný jazyk či voiceover. Stály repertoár tvorí 10 – 12 predstavení rozličných žánrov.

V Bratislave možno vidieť predstavenie Vírus – odohráva sa v blízkej budúcnosti. Udeje sa čosi strašné a zdroj katastrofy sa nájde v malom, opustenom bunkri – je to prístroj, ktorý infikuje svet novým vírusom. Malý tím nájde riešenie problému a dúfa, že dá svetu nový začiatok. Na vykonanie nebezpečnej misie je najatý android. Vysvitne však, že aj stroje môžu mať vlastnú vôľu, svedomie či dokonca šarmantnú osobnosť. Vírus je vraj rozmarnou etudou a tam, kde sa klasická dráma snaží o dôslednosť dramaturgie a tém, sci-fi dominujú nepravdepodobné príbehy, chyby v logike a prehnaný pátos. Dajú sa tak dobre zobraziť ľudské zlyhania a obavy. Účinkujúci navyše komunikujú nezmyselným jazykom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava v pohybe #Josef Nadj