Zomrel herec a hudobník Marián Geišberg

Vo veku nedožitých 65 rokov zomrel v sobotu podvečer známy slovenský herec Marián Geišberg. Pre TASR to potvrdila tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

10.11.2018 23:47
debata (57)

Herec a hudobník Marián Geišberg od začiatku svojej divadelnej a filmovej kariéry stvárňoval charakterové úlohy v dramaticky vypätých situáciách. Hral v desiatkach slovenských filmov a seriálov, od roku 1992 pôsobil v činohre Slovenského národného divadla (SND).

Geišberg bojoval s vážnymi ochoreniami, vlani ho hospitalizovali v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb.

Marián Geišberg sa narodil v Piešťanoch 23. decembra 1953, vyrastal na Myjave. Štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave absolvoval v roku 1979.

Marián Geišberg Foto: Roman Benický
Marián Geišberg Marián Geišberg

Najskôr pôsobil v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, potom v Divadle SNP v Martine a od roku 1988 hral v trnavskom Divadle pre deti a mládež (dnes Divadlo Jána Palárika). Od roku 1992 bol členom Činohry Slovenského národného divadla (SND). Bratislavskí diváci ho však poznali aj z hosťovania v Divadle a.ha.

Počas relovúcie v roku 1989 bol Geišberg jedným zo symbolov premien. Naplnili sa jeho predstavy? „So symbolmi je to veľmi problematické. Ja si myslím, že každý túži po slobode a robí pre ňu, čo môže. Je to prirodzené. Ľudia túžia nielen po tej spoločenskej slobode, ale aj po osobnej. Akú úlohu v tom hrajú symboly, neviem, ale jedno viem iste: Veci, ktoré ma rozčuľovali predtým, rozčuľujú ma dodnes. Neviem, čo sa vlastne zmenilo. Myslím si, že sa zmenilo iba vlastníctvo výrobných prostriedkov, ale spoločnosť zostala taká, aká bola,“ povedal v jednom z rozhovorov pre Pravdu.

Jedným z prvých filmov, v ktorých účinkoval, bola snímka Pásla kone na betóne, ktorú v roku 1982 nakrútil režisér Štefan Uher. Spolu s Mariánom Zednikovičom vytvoril dvojicu hlavných postáv vo filme Kára plná bolesti (Stanislav Párnický, 1985).

Marián Geišberg v inscenácii Stalin v réžii...
Zľava: František Kovár a Marián Geišberg v hre...
+5Vo veku 64 rokov zomrel slovenský herec Marián...

Ďalšie herecké príležitosti dostal v trojdielnej televíznej inscenácii Mesto Anatol (Ján Zeman, 1988) či v seriáloch Alžbetin dvor (Andrej Lettrich, 1986) alebo Štúrovci (Peter Mikulík, 1991).

Neskôr hral v televíznom filme Milana Lasicu Chaos (2000), alebo v komédii populárnej českej režisérky Marie Poledňákovej Jak se krotí krokodíli (2006), ktorá nadväzovala na niekdajší populárny film Jak vytrhnout velrybě stoličku. V roku 2007 účinkoval v komédii Muzika, ktorú režisér Juraj Nvota nakrútil na motívy známej prózy spisovateľa Petra Pišťanka.

V roku 2009 hral vo filmoch Jánošík – Pravdivá história (režisérky Agnieszka Hollandová a Kasia Adamiková) a v snímke Hodinu nevíš…(Dan Svátek, 2009). Česká kinematografia ponúkla Mariánovi Geišbergovi ďalšiu príležitosť v podobe trpkej komédie Revival (Alice Nellis, 2013), v ktorej si zahral jedného zo štvorice starnúcich muzikantov, ktorí sa pokúšajú opäť zažiariť na koncertných pódiách.

Spomedzi novších seriálov možno spomenúť napríklad Kriminálka Staré mesto (2010) a Gympel. Najnovšími filmami, v ktorých Marián Geišberg hral, boli Krok do tmy (Miloslav Luther, 2014), Červený kapitán (Michal Kollár, 2016) a opäť česká rozprávková komédia Čertovo pero (Marek Najbrt, 2018).

V divadle hral Marián Geišberg v tituloch Bratia Jurgovci, Je úžasná!, Kvarteto, Madame Bovary alebo v Štúdiu L+S v komédii Ani za milión!. Diváci ho poznali ako glosátora v televíznej relácii Sedem s r. o., svoje fejtóny a postrehy uverejňoval aj v tlači.

Na divadelnom Festivale Ružinov v Bratislave v novembri 2013 vystúpil s kapelou UMK s hudobno-poetickým recitálom Piate ročné obdobie, ktoré malo v roku 2010 premiéru v SND. Recitál vyšiel aj knižne s CD nosičom.

Ako pesničkár vydal Marián Geišberg zvukové nosiče Nápoky (1998), Neladí – Nevadí (2002), Aha live: Marián Geišberg a Daniela Danišková (2003). Ako povedal v roku 2013 v rozhovore pre Pravdu, práve počas koncertov sa cíti najviac v rukách publika? „Títo ľudia vedia, na čo idú, a my vieme, pre koho hráme, kým v divadle je to troška anonymné. Tam neviete, kto prišiel na predstavenie. Sem-tam to poznať z reakcií, ale to nestačí. Pokiaľ ide o film, návštevnosť ukazujú rôzne rebríčky. Vo filme ide aj o to, aby zarobil, aby sa tie peniaze, ktoré boli do filmu vložené, vrátili. Preto pozývam ľudí do kina, aby chodili, nech sa môže nakrútiť ďalší film,“ povedal Geišberg.

Vyšli mu zbierky poviedok Ono ma to poje (1998) a Prejsť prahom a zavrieť dvere (2005). V roku 2001 získal Cenu Jozefa Kronera za najpozoruhodnejší výkon v roku 2000 – za originálne stvárnenie postavy Benedicta v hre Simona Graya Na konci hry.

Jana Oľhová a Marián Geišberg ako Capková a... Foto: Ctibor Bachratý
Jana Olhova Capkova Marian Geisberg Orieska Jana Oľhová a Marián Geišberg ako Capková a Orieška v inscenácii Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch

Jeho sestrou je herečka Jana Oľhová. Má dvoch synov, obaja sa takisto venujú umeleckej profesii, Martin Geišberg je dramaturg a hudobník, Marek Geišberg je hudobník a herec.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Geišberg