Jana Štěpánková skrývala za neprístupnosťou citlivú dušu

Doktorka Dana Králová z Nemocnice na okraji mesta, staršia dcéra Pavla z prvého českého sitcomu Taková normální rodinka. Mladšie ročníky si ju zase pamätajú napríklad ako spoločníčku Květy Fialovej z komédie Účastníci zájezdu. Herečka Jana Štěpánková zomrela vo veku 84 rokov.

21.12.2018 14:28 , aktualizované: 27.12.2018 12:26
Jana Štěpánková Foto: ,
Herečka Jana Štěpánková ako Marie Loukotová zo seriálu Českej televízie a RTVS Doktor Martin.
debata (21)

Jej rodina o tom informovala až tri dni po úmrtí a po piatkovej poslednej rozlúčke s herečkou, ktorá od novembra bojovala so zápalom pľúc. Poslednou postavou Jany Štěpánkovej bola úloha tety Miroslava Donutila v seriáli Doktor Martin. Zahrala si aj v jeho celovečernej verzii, ktorá je aktuálne v kinách a Jednotka ju uvedie 4. januára o 20.30 h.

Na javisku bez protekcie

„Dáma! Noblesa, šarm a elegancia. Majsterka sa pri ženách nehovorí, tak teda Pani herečka! Keď som s ňou nakrúcala spomienky na krásne časy strávené v jej milovanom divadle v Pardubiciach, stála na javisku a ja som chcela, aby sa kvôli kamere otočila chrbtom k prázdnemu hľadisku. To nemôžem, povedala. To je neúcta k divákom, k ľuďom,“ zaspomínala si na Štepánkovú pre portál iDnes.cz dokumentaristka Alena Činčerová. Štěpánkovej portrét nakrútila pre cyklus Neobyčejné životy.

Divadelnú kariéru rozbiehala Štěpánková po štúdiu na DAMU práve v spomínaných Pardubiciach. „Keď som nastúpila do angažmánu v Pardubiciach, zistila som, že hoci som z hereckej rodiny, o herectve neviem nič,“ spomínala Štěpánková v Českom rozhlase, kde rovnako ako v divadle či v televízii dostala viacero pozoruhodných príležitostí. Štěpánková, ktorá sa narodila v Žiline, bola dcérou jedného z najuznávanejších českých hercov Zdeňka Štěpánka. Jej matkou bola herečka Elena Hálková, ktorá krátko pôsobila aj v Slovenskom národnom divadle.

Kvôli tomu často počúvala, že má protekciu. „Na javisku však už stojíte sama. A keď ste zlá, len tak vás už neobsadia,“ povedala nedávno v rozhovore pre Lidové noviny. V roku 1959 prešla herečka do pražského Divadla S. K. Neumanna (dnešné Divadlo pod Palmovkou) a v roku 1972 sa stala členkou Divadla na Vinohradoch, kde predtým pôsobili obaja jej rodičia.

Divákov si získala seriálmi

V tom čase už bola televíznou hviezdou. Hoci mala za sebou viacero výrazných divadelných úloh – napríklad Emiliu Marty vo Veci Makropulos v Neumannovom divadle či predtým úspešnú Janu z Arku v Pardubiciach a tiež menšie filmové a televízne roly, veľkú popularitu jej priniesla postava staršej dcéry Pauly, matky dvojčiat a jogínky, v seriáli Taková normální rodinka (1971). Ten mal byť pôvodne iba televíznou komédiou, veľký divácky ohlas si však vynútil osemdielny seriál o spolužití štyroch generácií pod jednou strechou. Seriál, v ktorom účinkovali Dana Medřická, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík či Jiřina Šejbalová sa po ôsmich častiach skončil. Jeho autorka Fan Vavřincová totiž odmietla splniť požiadavku, aby sa seriáloví hrdinovia viac angažovali.

O niekoľko rokov prišla Štěpánkovej do cesty ďalšia životná televízna úloha, jej najznámejšia, doktorka Dana Králová v Nemocnici na okraji mesta (1978). K postave ráznej anestéziologičky sa vrátila aj v ďalších pokračovaniach seriálu. Rodinku aj pôvodnú Nemocnicu režíroval Štepánkovej manžel Jaroslav Dudek. Štepánková účinkovala aj v seriáloch Bambinot (1984), Synové a dcery Jakuba Skláře (1986) či neskôr Ranč U Zelené sedmy (1998).

Množstvo výrazných úloh stvárnila aj v divadle. Na Vinohradoch patrila medzi najväčšie hviezdy a do roku 2000 tu vytvorila vyše 30 úloh v inscenáciách ako Nech žije kráľovná (1974), Hamlet (1975), Oidipus (1987) či Mačacia hra (1995). „Jej elegantný zjav a kultivovaný, premyslený, ľahko ironizujúci, ale emócie presne vyjadrujúci herecký štýl jej umožnili zaskvieť sa v kráľovských úlohách aj v presvedčivých komediálnych štúdiách ľudskej povahy,“ napísalo divadlo o herečke. „Za zdanlivou neprístupnosťou a nadhľadom skrývala divadlu bezhranične oddanú, citlivú dušu,“ dodalo divadlo.

„Udržujem si odstup a niekto by si mohol myslieť, že som namyslená, ale to naozaj nie som. Iba sa nerada takzvane priatelím,“ povedala Českému rozhlasu herečka, ktorej posledným pôsobiskom bolo pražské Divadlo Ungelt. „V Ungelte mi je dobre, sú tam dobrí ľudia. A to je dôležité, pretože pri divadle nebývajú dobrí ľudia. Tam sú ľudia, ktorí stále za niečím idú hlava-nehlava. Ale ja som takto vychovaná nebola,“ povedala herečka v októbri Lidovým novinám.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Nemocnica na okraji mesta #Jana Štepánková