Komický detail a mrazivé pointy. Prachy!

V médiách sa sále hovorí o svetovom indexe šťastia, ale nikto netuší, čo to vlastne má byť. A štát je na mizine, banky krachujú a zamestnávatelia prepúšťajú.

08.06.2019 05:00
Prachy predstavenie Foto:
Nemeckú tragikomédiu Prachy! uvádza v slovenskej premiéry Mestské divadlo Žilina.
debata

Letušku, dôchodcu, pracovníka firmy IKEA, mladú ženu bez práce, advokátovu manželku a mnoho ďalších postavičiek z rôznych sociálnych vrstiev trápi jediné. Peniaze. Zdá sa, že práve s nimi šťastie súvisí. Aspoň v nemeckej tragikomédii Prachy!, ktorú v sobotu 8. júna uvádza v slovenskej premiére Mestské divadlo Žilina.

„Hra Andreasa Sautera a Bernharda Studlara je možno z trošku iného obdobia (vznikla v roku 2009 – pozn.red.), ale myslím si, že téma neustáleho nedostatku alebo z obavy o budúcnosť a zabezpečenie seba, blízkych aj rodiny je aktuálna aj dnes,“ hovorí režisér Marián Amsler. Nemecká kritika označila text za „panoptikum prežitia“ v súčasnom materiálnom svete. Správy z novín, krátke monológy, emaily aj stručné dialógy sa v rezkom tempe striedajú ako farebné obrázky v kaleidoskope. V mikropríbehoch sa jemne ozývajú stopy finančných problémov, ktoré sa odzrkadľujú viac vo vzťahoch a emóciách, než v peňaženkách. „Je to zvláštna eklektická koláž, ktorej text je napísaný výnimočným spôsobom – s citom pre komický detail a mrazivú pointu,“ pokračuje hosťujúci režisér. Herci sa podľa neho riadne „nadrú“. Desať ich musí zahrať štyridsať rôznych javiskových postáv, takže sú v neustálom kolotoči prevlekov a rýchlych presunov.

Scénu, pripomínajúcu dvor medzi domami, navrhol Juraj Kuchárek, farbami hýriace kostýmy Marija Havran Do trpkosmiešneho sveta, v ktorom je hľadanie šťastia pre obyčajných ľudí riadnou fuškou zbytočne znásobenou ekonomickou krízou, čo hrozí zo všetkých strán, vnášajú bezstarostný tón pesničky. „Keď som začal vyberať do inscenácie hudbu, zistil som, že existuje veľké množsvo pesničiek a skladieb, ktoré sú o peniazoch alebo v texte majú slovo money. Hráme sa preto aj s hudbou, v ktorej máme veľa citácií, odkazov alebo spievaných pasáží,“ hovorí Marián Amsler. „Tragikomická hra o peniazoch a živote s nimi neposkytuje politické manifesty ani presné návody,“ dodáva tvorivý tím inscenácie Prachy!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Mestské divadlo Žilina