Divadlo Andreja Bagara spúšťa divadelné pondelky, cez internet hrajú aj Košice

Sociálny systém štátu má výrazné trhliny. Náhodou to zistí Eric Swan, ktorý si využívaním týchto škár výrazne zlepšuje rodinný rozpočet. Vo chvíli, keď mu podvody začínajú prerastať cez hlavu, sa v jeho dome objaví úradník zo "sociálky". A kladie mu dotieravé otázky.

22.03.2020 10:00
z rucky do rucky Foto:
Situačná komédia Z rúčky do rúčky otvorí v Nitre projekt Divadelné pondelky v DAB.
debata

Ošemetná situácia poslúžila Michaelovi Cooneymu ako východisko k napísaniu komédie Z rúčky do rúčky. Na javisku Divadla Andreja Bagara už nerozkrúti v strhujúcom tempe komediálny chaos a kolotoč, presťahuje sa však už v pondelok na youtube kanál nitrianskeho divadla. Ako prvá inscenácia z projektu Divadelné pondelky s komédiami DAB.

Nasledovať ju bude o týždeň hra Druh: žena. Nestačí, že nedočkavý vydavateľ v túžbe po novom knižnom hite nalieha na uznávanú feministickú autorku, ktorú prepadla tvorivá kríza. Do jej domu navyše vtrhne jej zničená dcéra, šokovaný manžel aj spisovateľkina veľká obdivovateľka, ktorá na ňu nečakane vytiahne revolver. Cieľom projektu je nielen spríjemniť divákom dni trávené doma, ale zároveň v jubilejnej, 70. sezóne pripomenúť aj staršie inscenácie, ktoré pred časom zabávali divákov v hľadisku.

Aj v Štátnom divadle Košice sa musel zastaviť divadelný ruch. Príprava premiér dostala stop a dnes nikto netuší, ako sa budú termíny posúvať. Aj ono však otvára svoje pomyselné brány v on-line svete projektom Umením skrotiť nudu. Cestou k menším je čítanie rozprávok hercami, ktorých koronavírus vyhnal z javiska. Klasickú O troch grošoch im v nedeľu sprostredkuje František Balog. Na kanáloch divadla na sociálnych sieťach facebook, instagram a youtube naservírujú aj ďalšie „chuťovky“. Napríklad úsmevné aj povzbudzujúce príspevky členov opery i baletu. Dnes to bude Herecký trenažér Andreja Palka, v pondelok Titusz Tóbisz a jeho recept na najkrajšiu karanténu.

Pre školákov, čo nesmú do svojich tried, spustili košickí divadelníci súťaž Namaľujte, zahrajte, zaspievajte alebo zatancujte divadlo. Prvé video z detskej súťaže sa na sociálnych sieťach objaví už v utorok. Porota všetky práce posúdi a výrazné detské talenty dostanú priestor v rámci Dňa otvorených dverí. „Krotiteľmi nudy sa môžu stať aj samotní diváci. Nielen pasívnymi, ale aj aktívnymi. Stačí, ak sa inšpirujú a natočia vlastné video na divadelné témy,“ pripomína web editor a PR manažér Svjatoslav Dohovič.

Ani zatvorené divadlá, koncertné sály či kiná nemusia znamenať koniec stretnutí s umením. A nielen preto, že je prvotriednym liekom proti samote, ponorkovej chorobe aj nude. Môže byť aj pavučinou, ktorá veľkých aj malých, čo sa nedobrovoľne ocitli zatvorení medzi štyrmi stenami, pospája neviditeľnými vláknami. A keď bude hrozba neznámeho vírusu zažehnaná, radi vyjdú zo svojich príbytkov a usadia sa v sálach, kde dominuje umenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #DAB #koronavírus