Ministerka kultúry vidí výzvu SND pozitívne

Viac ako tristo zamestnancov SND podpísalo koncom minulého týždňa výzvu, ktorú odovzdali ministerke kultúry Natálii Milanovej. Žiadajú o vyhlásenie transparentného výberového konania na post generálneho riaditeľa divadla.

09.06.2020 10:30
SND slovenské národné divadlo Foto:
Nová budova SND
debata (1)

K výzve ich podnietil krátiaci sa čas súčasného generálneho riaditeľa Petra Kováča, ktorý je funkciou poverený do konca júna. Zamestnanci SND zo všetkých jeho zložiek, naprieč súbormi, žiadajú ministerku o vyhlásenie transparentného výberového konania aspoň dva mesiace pred jeho voľbou, aby bolo otvorené aj pre kandidátov zo zahraničia a aby v 11-člennej výberovej komisii boli zastúpení nielen ministerstvo kultúry a SND, ale aj zástupcovia umeleckých vysokých škôl a renomovaných českých divadiel.

Vypočutie kandidátov by podľa predstáv signatárov výzvy malo byť verejné, rovnako ako hlasovanie členov výberovej komisie. Žiadajú tiež garanciu stabilizovaného rozpočtu na celé funkčné obdobie budúceho riaditeľa či riaditeľky a vytvorenie správnej rady pozostávajúcej z členov výberovej komisie, ktorá by pôsobila počas celého funkčného obdobia nového šéfa SND.

Signatári výzvy zamestnaní v SND pripomínajú, že Národné divadlo je so štvrťmiliónom návštevníkov ročne na Slovensku najnavštevovanejšou erbovou kultúrnou inštitúciou. Divadelníci poukazujú na dôležitú rolu SND pri šírení princípov humanizmu, na ktorom stoja základy demokracie a právneho štátu. K obavám o ďalší vývoj v divadle ich vedú nahromadené dlho neriešené problémy v oblasti financovania, doterajšie skúsenosti s individuálnymi zlyhaniami a nedostatočná komunikácia s bývalým vedením rezortu.

„O čo transparentnejšie bude generálny riaditeľ zvolený, o čo viac názorov jeho víziu podporí, o to silnejší bude mať mandát viesť Národné divadlo ako silný manažér, ktorý zabezpečí v prvom rade jeho finančnú stabilitu a normálny chod,“ hovorí herec Richard Stanke, jeden zo signatárov výzvy.

Ministerka kultúry Natália Milanová vníma výzvu zamestnancov SND pozitívne: „Je to znak, že im na divadle záleží a veľmi citlivo vnímajú aktuálnu situáciu.“ Na otázky Pravdy, či budú požiadavky signatárov výzvy naplnené, Milanová odpovedá, že ministerstvo bude v zmysle platných právnych noriem dbať aj na to, čo si želali samotní zamestnanci divadla a čo tlmočili aj verejne vo výzve.

„Chceme, aby voľba generálneho riaditeľa SND zahŕňala verejnú prezentáciu jeho koncepcie pred výberovou komisiou zostavenou z odborníkov. Budeme postupovať riadnym a transparentným výberovým konaním, presne tak, ako je to štandardom v normálnej a vyspelej demokratickej krajine,“ uvádza Zuzana Viciaňová z tlačového oddelenia ministerstva. Ministerstvo kultúry s prípravou výberového konania na post generálneho riaditeľa SND už začalo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #divadlo #riaditeľ #výberové konanie #Natália Milanová #Peter Kováč