Prvá pokoronová inscenácia v SND sa rodila desať mesiacov

Dlhých desať mesiacov sa rodila prvá inscenácia 101. sezóny v Činohre SND. Pod dvojitým názvom Hriech/Její pastorkyňa ju v premiére uvedú v sobotu 12. septembra.

11.09.2020 10:17
17- divadlo Tomas Mastalir  Kvasko   Vica... Foto:
Tomáš Maštalír a Vica Kerekeš v menej známej jednoaktovke Hriech Jozefa Gregora Tajovského.
debata

Ide totiž o dve jednoaktovky na príbuznú tému, ktoré mladý režisér Matúš Bachynec umne prelína do jedného súvisiaceho celku. Riaditeľ SND Peter Kováč verí, že napriek komplikovaným a viackrát prerušeným prípravám vznikla dôstojná a výnimočná inscenácia. Dramaturg Daniel Majling pripomenul, že titul vychádzajúci z Preissovej prózy Její pastorkyňa (na námet ktorej napísal Janáček aj operu Jenůfa) a menej známeho textu J. G. Tajovského Hriech malo SND naplánované ešte na oslavu minulej, stej sezóny. Pre pandémiu sa dielo podarilo naštudovať až teraz.

Vybrali ho aj preto, aby v stej sezóne bola slovenská aj česká klasika, pričom ju interpretujú nanovo. Janáčkova opera Jenůfa aj Tajovského činohra Hriech boli totiž uvedené v prvej sezóne Národného divadla. Režisér Bachynec povedal, že riešili jazykovú otázku a rozhodli sa hrať v pôvodných jazykoch Tajovského a Preissovej, takže počuť slovenčinu i moravské nárečie. V novinke hrajú obľúbení herci Gabriela Dzuríková, Tomáš Maštalír, Vica Kerekes (tá pripomenula, že prvýkrát hrá po slovensky divadlo), Dana Košická, Roman Poláčik a dôležité roly majú aj poslucháči VŠMU Anežka Petrová a Matúš Beniak. V inscenácii hrá aj Daniel Fischer, ktorý zložil aj skvelú hudbu inšpirovanú slovenským a moravským Zdravasom. Vydarené kostýmy navrhol Ján Husár, nápaditú scénu Barbora Šajgalíková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Její pastorkyňa