Bábkové divadlo na Rázcestí má novú hru pre batoľatá

12.09.2020 06:00
sepoty lesa 8 m Foto:
Šepoty lesa
debata (1)

Divadlo sa tvorbou pre najmenších začalo zaoberať ako prvé na Slovensku a zaoberá sa ňou kontinuálne od roku 2011. V repertoári má päť titulov pre batoľatá, ku ktorým 20. septembra šieste pokračovanie. Nový titul má názov ŠEPOTY LESA, je vhodný pre deti od 2 do 5 rokov a pre bábkové divadlo ho pripravuje medzinárodný slovensko-poľský umelecký tím pod vedením režisérky Honoraty Mierzejewskej – Mikosze. Ide o prvú premiéru divadla v jubilejnej 60. sezóne. Účinkujú v ňom Dodo Šamaj, Filip Štrba a hosťujúca herečka Katarína Gurová.

Šepoty lesa

Nové predstavenie Bábkového divadla na rázcestí.

Fotogaléria
Šepoty lesa
Šepoty lesa
+1Šepoty lesa

Honorata Mierzejewska – Mikosza patrí k prvým režisérkam v Poľsku, ktoré sa téme divadelných „batolárií“ tvorivo venujú. V súčasnosti je členkou umeleckého súboru Bábkového divadla v Olsztyne. Od roku 2009 pripravila desiatku titulov pre najmladších divákov a diváčky v rôznych poľských divadlách. Jej režijný rukopis sa vyznačuje syntézou poézie, hudby a výtvarných obrazov. Okrem tvorby divadelných predstavení sa angažuje v projektoch, ktoré posilňujú aktívne zapojenie rodín s deťmi do kultúrneho diania v Poľsku. Šepoty lesa sú jej prvou realizáciou na Slovensku.

V centre pozornosti inscenácie je les a rôzne druhy stromov. S tými sa deti zoznámia prostredníctvom minipríbehov prepojených so životom malého buka – Bartolomeja. Sprievodcami Bartolomejovým svetom sú prieskumníci, herec a herečka, ktorí s citom, rešpektom a humorom objavujú lesné zákonitosti. Preklad textu pripravil Marián Pecko. Vizuálny koncept predstavenia pracuje najmä s prírodninami, kmeňmi stromov, halúzkami, šiškami a pod. (výprava Ewa Woźniak). Scénografia je doplnená interaktívnymi projekciami (médiá Alexander Janas), ktoré približujú rôznorodé prírodné procesy a dodávajú scénam nevšednú dynamiku. Hudobný koncept pracuje so živou muzikou, gitarovou hudbou a drevenými perkusiami (hudba Tomasz Lewandowski).

Premiéra inscenácie sa koná v nedeľu 20. septembra 2020 o 16.00 hod. v divadelnej sále Bábkového divadla na Rázcestí. Ide o náhradný termín, pôvodne sa premiéra mala uskutočniť 15. 3. 2020, termín bol pre pandémiu presunutý.

Bábkové divadlo na Rázcestí svoju tvorbu pre deti od 0 rokov odštartovalo predstavením Batolárium (2011)v réžii Moniky Kováčovej a Mariána Pecku, rovnaký režisérky tím pripravil Akvabatoláriom (2012) a Farbatolárium (2013). Ďalšie dve predstavenia z cyklu pre najmenších boli Čiarkolárium (2015), ktorú režijne pripravila Ajka Liňajka a Hmatulác (2018) v réžii M. Grifelovej. V roku 2015 bolo divadlo ocenené cenou Hašterica za mimoriadny počin v oblasti bábkového divadla práve za svoju prácu pre najmenších divákov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bábkové divadlo na Rázcestí