Na festivale Showcase stretnete Magdu Vášáryovú, Dominiku Kavaschovú, Andreu Bučko aj Gabiku Marcinkovú

Magda Vášáryová sa zúčastní na 2. ročníku divadelného festivalu SHOWCASE venovanom ženám. Jeho nosnou témou je postavenie žien v spoločnosti. Na podujatí sa predstavia umelkyne Dominika Kavaschová, Andrea Bučko či speváčka Katarína Máliková. Čestnou hostkou bude herečka Gabriela Marcinková.

14.09.2020 13:10
thumbnail Dominika Kavaschova - foto archiv D.K. Foto:
Herečka Dominika Kavaschová
debata

Slovenská politička, bývalá herečka a diplomatka Magda Vášáryová sa zúčastní na druhom ročníku divadelného festivalu SHOWCASE venovanom ženám. Jeho nosnou témou je postavenie žien v spoločnosti. Na podujatí sa predstavia umelkyne Dominika Kavaschová, Andrea Bučko či speváčka Katarína Máliková. Čestnou hostkou bude herečka Gabriela Marcinková.

Festival organizovaný Divadlom NUDE, ktorý sa koná do 18. septembra v Bratislave, poskytne milovníkom divadla pohľady na ženu v rôznych obdobiach jej života, pričom sa zameria na jej vnútorný svet i na rolu, ktorú žena zohráva v súčasnosti. Magda Vášáryová, predsedníčka Živeny, najstaršieho ženského spolku na Slovensku, sa zúčastní na predstavení Mala Dr. Csabová pravdu? v stredu 16. septembra, po ktorom s ňou bude nasledovať voľná diskusia.

Členky divadla Nude Foto: Nina Pacherová
Clenky divadla Nude - foto Nina Pacherova Členky divadla Nude

"Tešíme sa, že pani Vášáryová naše pozvanie prijala. Postavenie žien v spoločnosti za posledných sto rokov, rodová rovnoprávnosť, ženská spolupatričnosť a podpora je námetom inscenácie, a tak verím, že sa budeme mať o čom spolu rozprávať,” uviedla spoluautorka predstavenia, herečka Lýdia Ondrušová.

Záštitu nad druhým ročníkom prevezme starostka Starého Mesta Ing. arch. Zuzana Aufrichtová. Festoval sa bude konať v Pistoriho paláci v spolupráci so Staromestským centrom vzdelávania a kultúry. O svoju skúsenosť so životom tridsiatničiek sa tu podelia Dominika Kavaschová a Andrea Bučko s predstavením Morena.

Českú divadelnú scénu zastúpi punkový kabaret s názvom Bohorodičko, staň se feministkou tvorkýň Aleny Julie Novotnej a Barbory Šupovej. Z Prahy na festival zavíta aj autobiografické predstavenie Promiňte, že rodim tvorivého tímu Kateřiny Bílkovej, Lenky Hulákovej a Hanky Malaníkovej. Záver bude patriť sólovému koncertu speváčky Kataríny Málikovej.

Do programu sa mohli zapojiť aj vizuálni tvorcovia a performatívni umelci prostredníctvom dvoch verejných výziev. Špeciálne pre festival vznikla skupinová výstava na tému „venované ženám", ktorej vernisáž sa koná od 13. septembra. Druhá výzva bude ukončená premiérami autorských performancií, ktoré sa uskutočnia 13., 16. a 18. septembra v Pistoriho paláci. Divadelnú prehliadku doplnia rôzne sprievodné akcie.

14. 9. o 17:00 a 19:00 Ľúbim ťa a dávaj si pozor / Divadlo NUDE Autorská inscenácia o intímnych detailoch materstva, o nezvyčajnej kráse a skrytých pochybnostiach. O tom, aké vie byť materstvo mätúce a osamocujúce. O deťoch, ich otcoch, o rodičoch a rodičoch rodičov. Kde je hranica ženy, ktorá je matkou? Prečo je materstvo také zložité, keď trvá od počiatku? Bolo to tak vždy, alebo teraz len príliš veľa premýšľame? Štyri matky a ich izby. Bytové divadlo. Získalo Cenu bratislavského diváka na festivale Nová dráma 2019.

Text: kolektív autoriek. Réžia a dramaturgia: Veronika Malgot a Lýdia Ondrušová. Dramaturgická spolupráca: Marek Godovič. Námet, scénografia, kostýmy: Laura Štorcelová. Hudba: Gab. Účinkujú: Lenka Libjaková, Lýdia Ondrušová, Mirka Ábelová/ Michaela Fech, Veronika Malgot/ Libuša Bachratá, Gab. Foto: Juraj Zmatek Pre divákov od 18 rokov.

15. 9. o 17:00 SCENÁR / Divadlo NUDE Audiovizuálna inštalácia. Postava z knihy Scenár Etely Farkašovej, stojí na hrane prítomnosti a minulosti, starnúca žena, matka, prekladateľka Katarína. Vnútorný dialóg o kráse pomalosti a rozpíjajúcom sa čase, krehkosti vzťahov a dôvere.

Text: Etela Farkašová. Réžia a dramaturgia: V. Malgot. Scéna a kostýmy: L. Štorcelová. Účinkujú: M. Trizuljaková, L. Ondrušová. Koprodukcia: Batyskaf

15. 9. o 19:00 Promiňte, že rodim / CZ Autobiografická inscenácia o niečom takom intímnom ako je pôrod. Pôrod šesť ráz inak. Materská šou so stopami oxytocínu, laktačnej psychózy, spánkovej deprivácie a šiestich detí. O radostiach i strastiach rodiacich žien. Čo sa matky do toho pôrodu vôbec pletú? Predstavenie pre všetky typy žien: Tie, čo rodili alebo rodiť budú, pre tie, ktoré nerodili a ani nebudú, a dokonca aj pre mužov.

Tvorivý tím: Kateřina Bílková, Lenka Huláková, Hana Malaníková. Scénografia: Jitka Pospíšilová. Svetelný dizajn: Vojtěch Kopta. Koprodukcia: Venuše ve Švehlovce

16. 9. od 9:30 – 11:00 Flamenco s La Libu Workshop flamencového tanca s lektorkou Libušou Bachratou nás prenesie na andalúzsku fiestu. Naučíme sa základný tanečný rytmus – compás – alebo správne po slovensky" grúúúv". Myslíte si, že flamenco je ťažké? Tak sa príďte pozrieť! Jednoduché kroky, ženský tanečný pohyb a zemitá energia – to je flamenco!

Povinné prihlasovanie prostredníctvom mailu na som.nude@gmail.com. V prípade, že budete mať záujem o možnosť stráženia detí od dvoch rokov, spomeňte to, prosím, v rezervácii. Kapacita je obmedzená. Vstupné dobrovoľné.

16. 9. o 19:00 Mala Dr. Csabová pravdu? / Divadlo NUDE Sólová performancia o žene a jej postavení v manželstve a spoločnosti za posledných sto rokov. Po nej rozhovor s Magdou Vášáryovou.

Ponor do kultúrnych stereotypov, pohľad na tvár dnešného feminizmu, právne a sociálne východiská pre ženu, realita manželského života „v dobrom aj zlom“. Inšpirované knihou Dr. Margity Csabovej Čo má vedieť dievča pred vydajom? Je dnes vo verejnom záujme skutočné dobro žien? Vedia dnešné ženy, čo je pre ne skutočne dobré? Kariéra? Deti? Manželstvo? Emancipácia? Navarené, napečené?

Réžia, text: Veronika Malgot, Lýdia Ondrušová. Dramaturgická spolupráca: Marek Godovič. Scénografia, kostýmy: Laura Štorcelová. Video: Martin Toldy. Svetelný dizajn: Slavomír Šmálik, Veronika Malgot. Účinkuje: Lýdia Ondrušová Vhodné od 18 rokov.

17. 9. o 18:00 Morena / Činohra SND a per.ART Autorská inscenácia. Malá sonda do vnútorného sveta ženy na prelome tridsiatky prinesie mnoho hudby, vtipných i dojímavých situácií a jedného muža, ktorý na to všetko môže mať úplne iný pohľad. Odkrýva ženské Ja, ktoré má chuť sa vykričať, vyplakať, vyblázniť a pochopiť, čo v nás musí zomrieť, aby sme sa mohli znovu zrodiť a naplno žiť tu a teraz. Je tridsiatka skutočne akýmsi míľnikom v našich životoch, do ktorého musíme splniť spoločnosťou či nami vytvorené očakávania? Ako to prežívajú ženy a prečo im muži občas vôbec nerozumejú?

Kolektív tvorcov: Dominika Kavaschová, Andrea Bučková, Matúš Kvietik, Martin Ondriska, Lenka Görfölová, Terézia Kosová, Lucia Komiňáková. Koprodukcia: per. ART a Činohra SND

17. 9. o 20:00 Samson / Divadlo NUDE Autorská performancia o hľadaní osudového „Samsona“, o priateľstve, o aktuálnom prežívaní všetkých trápení, radostí, snov a sklamaní. Sme združenie dvoch žien a združenie si hovoríme iba preto, lebo to znie dôstojne. Sme tie, ktoré dôstojnosti prepožičiavajú svoje bláznivé srdcia, aby mohli medzi ľuďmi tráviť chvíle. Ľudí milujeme, ale väčšinou sa nás boja. Alebo si nás obľúbia, lebo nevedia ako inak.

Tvorivý tím: V. Malgot a L. Ondrušová

18. 9. o 19:00 Len dobré dievča / premiéra Autorské divadlo. Výsledok výberu otvorenej výzvy pre divadelných tvorcov na vytvorenie autorského divadelného diela. Spoločenské očakávania, ktoré sa na ženy kladú od ich útleho veku. Môžeme z tohto kruhu len tak vystúpiť? Kde sa to začína a kde sa to končí?

Tvorivý tím: Laura Černáková, Roberta Krmášková, Monika Štolcová. Dramaturgický dohľad: Marek Godovič. Výtvarný koncept: Laura Černáková

18. 9. o 20:30 Katarína Máliková Sólový koncert na záver festivalu. Krehké a brilantné aranžmány pre sólo klavír, syntetizátory, looper a drum machine v sólo podaní skladateľky a speváčky Kataríny Málikovej, prinášajú na záver prehliadky Divadla NUDE intímny a intenzívny zážitok z oceňovaného albumu Postalgia, aj niektorých nevydaných autorských piesní, ktoré vedia byť prekvapivou sondou do ženskej duše.

Festival bol z verejných zdrojov podporený Fondom na podporu umenia. Festival bol zároveň podporený finančným príspevkom z Fondu LITA a Nadácie Tatra banky.

Rezervácie lístkov: som.nude@gmail.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Dominika Kavaschová #Andrea Bučko #showcase #Magda Vášáryová