Zmena programu vyhradená, Divadelná Nitra bude

Dobrá správa je, že Divadelná Nitra bude. Zlá, že v hlavnom programe budú chýbať všetky plánované zahraničné inscenácie. "Koncipovanie 29. ročníka pripomínalo vybíjanú. COVID nám postupne vyraďoval jedno predstavenie za druhým," hovorí riaditeľka medzinárodného divadelného festivalu Darina Kárová.

22.09.2020 14:00
20 NORMA Foto-Dodo Samaj  1 m Foto:
Divadlo z Pasáže, ktoré je jediným slovenským profesionálnym divadlom dlhodobo pracujúcim s mentálne a telesne znevýhodnenými hercami otvorí festival inscenáciou Norma.
debata

Posledné týždne „vybili“ aj Kacírske eseje pražského Studia Hrdinů, aj stand-up komédiu Zmaľovaná huba i ekologickú „two men show“ 7 sľubov súboru Random Scream z Bruselu. Hlavný program uvedie pre koronu to najzaujímavejšie a najoriginálnejšie, čo vzniklo na domácej scéne.

„Medzinárodný rozmer festivalu však ostáva. Vonkajšie prejavy sa zredukovali na nulu, ale so zahraničnými partnermi stále komunikujeme on-line, ostávajú ďalšie projekty, na ktorých participujeme, keďže medzinárodné prvky sú zakotvené vo festivalovej DNA,“ pokračuje v rozprávaní pre Pravdu riaditeľka Divadelnej Nitry. Šesťdňový festivalový program otvorí v piatok banskobystrické Divadlo z Pasáže netradičnou multižánrovou inscenáciou Norma o tom, čo znamená byť (ne)normálny.

Ako blízko má k sebe umenie a morálka? Čo je dnes etické a čo nie? Aj podobné otázky a odpovede na ne hľadá festival, zaštítený tentoraz mottom „územie étos“. Na jar sa nečakane ukázalo, ako mimoriadne aktuálne. „Všetci sme boli konfrontovaní so zaužívanými morálnymi zásadami, etickými princípmi, s nikdy nezažitými situáciami a vlastnými predstavami o dobre a zle,“ vysvetľuje tému motta Darina Kárová.

Do čias „nežnej“ vtiahne divákov inscenácia Dnes večer nehráme (SND), o spoločnosti neschopnej reagovať na inakosť hovorí Dom (DAB Nitra), do sveta zbohatlíckej smotánky pozýva Komedie česká o bohatci a Lazarovi (SKD Martin), autentické výpovede o materstve prináša predstavenie Ľúbim ťa a dávaj si pozor (Divadlo NUDE), netradičnou formou provokuje odvážna inscenácia Tichá noc, tmavá noc (DJGT Zvolen).

Festival je jedna veľká fabrika. Hovorí sa tomu kreatívny priemysel. „Prezentuje nielen tvorbu, ale aj prácu tých, ktorých na javisku nevidno. Bez ktorých by však výsledný umelecký tvar nemohol vzniknúť a existovať. Na začiatku sme si mysleli, že odprezentujeme diela, ktoré prinášajú najrôznejšie pohľady na etické rozmery. Postupom času však došlo k tomu, že samotný festival prináša etický rozmer, keďže sa stáva územím na prezentáciu všetkých, ktorí tvoria background,“ zdôrazňuje riaditeľka Divadelnej Nitry.

Multižánrovú mozaiku koncertov, výstav detských predstavení i jarmočného divadla ponúka množstvo sprievodných programov. Nemálo z nich však môže ohroziť počasie, niektoré z nich totiž nemajú „mokrú verziu“. Ale o zážitky pre malých a veľkých v žiadnom prípade núdza nebude. Všetky prísne protiepidemické opatrenia sú šité festivalu na mieru. Platia aj všeobecné pravidlá ako kontrola telesnej teploty, rúška v interiéroch aj exteriéroch, dodržiavanie odstupov… „Veríme, že Divadelná Nitra sa stane bezpečným územím na stretnutia s umením,“ dodáva Darina Kárová. Divákom odkazuje, aby sa nebáli prísť. Aby si v čase prísnych zákazov a obmedzení od divadla neodvykli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadelná Nitra