Odvolaný Strnisko odmieta podpísať výpoveď. Prečo je nepohodlný?

V SND čosi škrípe a už to nie sú iba chýry. Boli to indície z médií a z divadelných kuloárov, ktoré na ministra kultúry Daniela Krajcera zapôsobili tak, že poslal 16. mája do divadla kontrolu. A v pondelok generálny riaditeľ SND Ondrej Šoth náhle odvolal riaditeľa Činohry SND Vladimíra Strniska.

25.05.2011 12:00
Vladimír Strnisko Foto:
Vladimír Strnisko
debata

Šoth rozhodol rýchlo. Tak, že to nestihol vopred prerokovať ani s ministrom Krajcerom, hoci je to jeho povinnosť, vyplývajúca zo zriaďovacej listiny našej prvej scény. Včera to musel napraviť.

Vo vyjadrení, ktoré po stretnutí Šotha s Krajcerom poskytlo ministerstvo, sa však nenašlo miesto na to, aby sa verejnosť dozvedela dôvody Strniskovho odvolania. Nie je však isté, či Šothove dôvody, ktoré sa pre verejnosť vyhýba presne vymenovať, ministra uspokojili. Odobril mu síce nových riaditeľov činohry a baletu – Emila Horvátha ml. a Andreja Suchanova, ale vo vyhlásení zdôraznil, že do skončenia kontroly nebude celkovú situáciu v SND vôbec komentovať. Podržal tak vlastnou politickou autoritou rozhodnutie rýchleho riaditeľa?

Dusná atmosféra
Herci súboru sa už dlhšie ponosovali na Vladimíra Strniska, ale jeho náhle odvolanie prekvapilo aj ich. „Kritizovali sme zlú komunikáciu v súbore a izoláciu, ale o jeho odvolaní sme vopred nevedeli,“ povedal Richard Stanke.

Súbor sa sťažoval na dusnú atmosféru, plnú podozrievania a intríg od chvíle, keď boli pred rokom zo dňa na deň prepustení všetci dramaturgovia. Kým Strnisko udržiaval líniu nového vedenia a prepúšťal, patril k špičke riaditeľstva. Kedy a prečo sa odrazu stal nepohodlným?

Aktuálna ministerská kontrola je zameraná na dodržiavanie hospodárnosti, efektívnosti a účelnosti pri hospodárení s verejnými prostriedkami. Mala by teda v týchto dňoch potvrdiť alebo vyvrátiť podozrenia širšej verejnosti, že nedávne aktivity SND prekročili poslanie verejnej inštitúcie.

Odkryť napríklad, či propagácia cien Krištáľové krídlo a organizácia nákladného Krištáľového plesu nevhodne nezasiahli do prevádzkového rozpočtu SND.

Strnisko bojuje
Kritika na adresu hospodárenia v SND je tak predbežne v rovine verejného tajomstva. Medzitým Vladimír Strnisko bojuje. Svoju výpoveď odmietol podpísať, lebo v nej podľa neho chýbali akékoľvek vecné dôvody. Pritom činohra je súbor, ktorý prináša divadlu najvyššie výnosy.

Napriek tomu s jeho odchodom s upokojením súhlasia herci, ktorým Strnisko vyčítal účasť v seriáloch. „Dohady o Strniskovom odvolaní už nie sú podstatné,“ ešte v predstihu Šothovej návštevy na ministerstve povedal herec Tomáš Maštalír. „Dôležité je, že skončil, a Činohra SND má nového riaditeľa. Strnisko viackrát spomenul, že ak bude treba, pokojne zo svojho postu odíde. Tvrdil, že až tak mu na ňom nezáleží, aby ho nedokázal opustiť, ak to bude v prospech veci. Teraz, keď odmieta podpísať výpoveď, vidno, že to nie je celkom pravda. Ako režiséra ho nikto neodmieta, ale jeho odvolanie z funkcie sme v súbore privítali,“ dodal.

Neprešiel ani rok a dvaja z troch riaditeľov súborov SND už prišli o svoje posty. Napriek tomu, že generálny riaditeľ SND Ondrej Šoth ich sám hneď po svojom nástupe vymenoval do funkcií. Odchod riaditeľa baletu Vlastimila Harapesa ohlásil už v marci. Ten vtedy pre Pravdu povedal, že od začiatku pochyboval, či pri svojom nedostatku času bude môcť byť na sto percent užitočný.
Generálny riaditeľ Ondrej Šoth celý deň nedvíhal telefón. Mal zapnutý len odkazovať, na žiadosť, aby sa ozval, nereagoval. Informácie podá dnes popoludní na tlačovej konferencii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba