Recenzia: Moderný Cháron vyprevádza mŕtvych výlevkou

Pozícia komplica patrí medzi tie najnevďačnejšie. Prináša mnoho pochybností, ktoré však vyvažujú mnohé výhody. No čo môže plnohodnotne vyvážiť riziká, ktoré so sebou status komplica nesie? A nestáva sa napokon len mizerne plateným otrokom, bábkou, čo sa vezie v nesprávnom vlaku, do ktorého si však sama sadla, a tak nemá právo vystúpiť? V najnovšom naštudovaní nadčasovej krimidrámy Friedricha Dürrenmatta Komplic na Malej scéne STU už v pondelok 30. mája v repríze rozohrajú šachovú partiu zločinu a korupcie Štefan Kožka, Ľubomír Paulovič, Michaela Kapráliková a ďalší.

30.05.2011 10:56
S romantikou to človek v službách mafie ďaleko... Foto:
S romantikou to človek v službách mafie ďaleko nedotiahne. Štefan Kožka ako Doc a Michaela Kapráliková ako jeho "kvetinka".
debata

Keď Doc pred rokmi vyletel z gigantického chemického koncernu bolo len otázkou času, kým prišiel aj o rolu otca a manžela. Zameral sa teda na pohodlné prežívanie taxikára až do chvíle, kým sa jeho zákazníkom nestal miestny mafián s príznačným menom Boss. Ten zúfalo potreboval pomoc v odbore, ktorý Docovi nemohol byť bližší. A tak sa stal Bossovým komplicom a ako čoskoro zistí aj mravcom v mravenisku, ktorého kolosálne rozmery si nevie a ani nechce predstavovať.

Friedrich Dürrenmatt rieši hneď dve roviny komplictva. Prvou je infekcia zločinom, ktorá ochromí kedysi úspešného vedca a strhne do podzemia pomysleného aj reálneho. Druhou rovinou je potom už hotová pandémia, ktorou sa komplictvo stáva pre celú spoločnosť. Napokon, koľko spravodlivosti dosiahne jedinec? Nebude lepšie prehltnúť hrdosť a urvať si kus koláča aj pre seba? A tak ruka ruku myje a každý počíta svoje percentá, zatiaľ čo Doc v podzemí zbavuje svet prebytočného biologického materiálu chemickým rozkladom mŕtvol.

Doc ako alegória na starogréckeho Chárona vyprevádza mŕtvych do výlevky, ako by to bola tá najprirodzenejšia vec na svete, až do chvíle, keď sa mu v odpadkových vreciach pred dverami nezačne hromadiť aj tých niekoľko málo ľudí, na ktorých mu záležalo.

Štefan Kožka vo svojom romanticko-cynickom alkoholickom prejave nápadne pripomína svoju nedávnu seriálovú úlohu väzenského lekára, no jeho herectvu na pódiu to nič neuberá. Zaujímavé výkony podávajú aj jeho spoluhráči Ľubomír Paulovič a Vladimír Jedľovský.

Malá scéna STU si počas svojho krátkeho pôsobenia stihla osvojiť sympatický vzťah s vlastným javiskom. Šetrne narába s priestorom, kulisy sú jednoduché a účelové a napriek tomu celkom stačia. Statickú scénu Komplica navyše odľahčujú svetelnými efektmi odizolované monológy.

Podľa hesla menej je viac sa už bohužiaľ režisér neriadil pri dĺžke hry. Niektorým pridlhým scénam by viac pristala údernosť. Slabšími momentmi sa potom paradoxne stávajú tie najdramatickejšie. Nie všetky slová je napokon naozaj nevyhnutné vysloviť, každú slzu vyroniť a znázorniť každý výkrik zúfalstva. Divák to prebytočné aj tak sám vyselektuje.

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5

Friedrich Dürrenmatt: Komplic
réžia: Štefan Korenči
preklad: Viki Janoušková
hrajú: Štefan Kožka, Ľubomír Paulovič, Vladimír Jedľovský, Michaela Kapráliková a iní
dátum premiéry: 30. apríla, Malá scéna STU

debata chyba