Slovenské národné divadlo by mal viesť Matej Drlička, zhodla sa výberová komisia

Hudobník a riaditeľ festivalu Viva Musica! bol jedným zo siedmich uchádzačov o vedúcu pozíciu.

23.12.2020 10:21
Matej Drlička, generálny riaditeľ Slovenského... Foto: ,
Matej Drlička
debata

Výberová komisia na základe bodového hodnotenia určila za víťaza výberového konania Mateja Drličku a odporučila ministerke kultúry Natálii Milanovej vymenovať ho do čela SND. Ministerka rozhodne o postupe v súvislosti s vymenovaním štatutára SND v najbližších dňoch.

Ministerstvo kultúry vyhlásilo výberové konanie 7. októbra 2020 a záujemcovia sa mohli prihlásiť do 7. novembra. Do výberového konania prišli kompletné prihlášky od siedmich uchádzačov.

Na základe posúdenia životopisov, projektov, motivačných listov a vykonania hĺbkových pohovorov výberová komisia pozvala do záverečného tretieho kola piatich.

Boli medzi nimi: Martin Bendik, Matej Drlička, Peter Kováč, Mário Radačovský a Roman Takáč. Tretie kolo sa konalo 14. a 15. decembra a jeho súčasťou bolo neverejné a verejné vypočutie. Po vypočutí zostavila komisia poradie kandidátov a odporučila ministerke najvhodnejšieho.

Matej Drlička sa narodil 30. mája 1976 v Bratislave, študoval klarinet na Konzervatóriu v Bratislave, neskôr aj v Nice.

V roku 1993 dostal štipendium na Duquesne University v Pittsburghu. Po návrate na Slovensko sa popri štúdiu na VŠMU stal členom Orchestra Opery SND a Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.

Úspešne sa zúčastnil na viacerých hudobných súťažiach – v Žiline, Nice, Ríme, Seville. Ako orchestrálny hráč účinkoval v prestížnych európskych orchestroch (Bavorská štátna opera v Mníchove, Orchestre de la Suisse Romande v Ženeve, Parížska opera, Orchestre National v Paríži, Orchestre de la Capitole v Toulouse, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo a Orchestre de Cannes).

V roku 2005 pre úraz skončil s kariérou koncertného umelca a začal sa venovať manažmentu v oblasti hudby. V roku 2005 založil v Bratislave letný open-air festival klasickej hudby Viva Musica!

Bol riaditeľom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, projektovým manažérom festivalu Abu Dhabi Classics v Spojených arabských emirátoch. Jeho agentúra Viva Musica! zastupuje vybraných slovenských a českých hudobníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #MK SR #riaditeľ