Rok slovenského divadla poznačila pandémia

Rok slovenského divadla, za ktorý bol vyhlásený končiaci sa rok 2020, ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Dotkla sa i najreprezentatívnejších podujatí, ktoré sa plánovali v rámci osláv významných jubileí slovenského divadla.

29.12.2020 16:00
debata

Ako pripomenula PR manažérka projektu Eva Fačková, výročia pripomínalo najmä osem vlajkových podujatí.

„Divadelný ústav v spolupráci so Slovenským národným múzeom – Historickým múzeom pripravil reprezentatívnu výstavu Divadelné storočie – stopy a postoje. Rozsiahla výstava sa rozkladá na viac ako 1 500 štvorcových metroch, pracovalo na nej 14 kurátorov,“ priblížila základné fakty o expozícii, ktorá sa z dôvodu koronakrízy predĺžila.

„Záujemcovia si ju môžu pozrieť v priestoroch Bratislavského hradu až do 5. septembra 2021,“ spresnila Fačková.

Poukázala tiež na putovnú výstavu theatre.sk, určenú aj na prezentáciu v zahraničí. „Aj napriek zložitým okolnostiam si ju okrem slovenských mali možnosť pozrieť návštevníci i v Poľsku, Česku, Rusku a v Maďarsku,“ informovala Fačková.

Dodala, že výstava je dostupná online, na webovej stránke Divadelného ústavu a na webových stránkach slovenských inštitútov v zahraničí.

Význam výročí slovenského divadla zvýraznilo aj pokračovanie diela slovenskej teatrológie Dejiny slovenského divadla II. (1948 2000), podrobne mapujúce vývoj slovenského profesionálneho divadla.

Fačková spomenula tiež aktivity pri príležitosti 100. výročia Slovenského národného divadla, galavečer …tak sme my…, v rámci ktorého spojilo SND všetky svoje súbory v slávnostnej multižánrovej inscenácii. K oslavám prispela aj publikácia s názvom 100 rokov SND.

Národné osvetové centrum, ktoré zastrešuje i činnosť ochotníckeho divadla na Slovensku, koordinovalo dve vlajkové podujatia.

Jedným bola oslava 190. výročia ochotníckeho divadla na Slovensku v Liptovskom Mikuláši, ktorého najvýznamnejšou súčasťou bolo podujatie Divadelná udalosť alebo Kocúrkovo po 190 rokoch, zrealizované práve 22. augusta 2020, v deň 190. výročia ochotníckeho divadla.

Konal sa aj 98. ročník festivalu Scénická žatva, vzhľadom na protipandemické opatrenia tentoraz v online priestore 14. až 20. decembra.

Z dôvodu protipandemických opatrení sa, naopak, nemohol konať Showcase slovenského divadla, ktorý Divadelný ústav pripravoval v spolupráci so Slovenským centrom Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov.

Tvorcov podujatí i všetkých zainteresovaných v divadelnom umení boriacich sa s náročnou pandemickou situáciou ocenila aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). Zároveň im zaželala čo najmenej obmedzení v roku 2021.

„Som presvedčená, že ústup pandémie znovu privedie divákov do hľadísk našich divadiel. Verím, že budúci rok bude pre slovenské divadlo a pre celú kultúru lepším, krajším, priaznivejším,“ uviedla ministerka.

Rok slovenského divadla 2020 je celoročný celoslovenský projekt vyhlásený vládou SR v gescii ministerstva kultúry a jeho rezortných inštitúcií.

Pripomína niekoľko významných výročí slovenského dramatického umenia – 100. výročie založenia SND, 190. výročie vzniku slovenského ochotníckeho divadla, ale tiež jubileá viacerých divadelných osobností.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #výstava #Rok slovenského divadla