Kolobeh srdu majstrov Rodenovcov

Väčšina ľudí nemá záujem o umenie. Keď ide do galérie, tak len preto, lebo sa sluší postáť pred obrazom a potom o tom porozprávať známym. Hlavná postava inscenácie Starí majstri – zatrpknutý starší muž - chodí do Kunsthistorického múzea každý druhý deň už tridsať rokov. Dôvod? Pri kvalitnom svetle na lavici sa v ňom dobre leží a premýšľa. Navyše, plamenné reči o umení, ktorých vďačným poslucháčom je tunajší strážnik, odvracajú myšlienky na samovraždu.

03.05.2012 06:00
Marián a Karel Rodenovci v Bernhardových... Foto:
Marián a Karel Rodenovci v Bernhardových Starých majstroch v podaní pražského Divadla Komedie.
debata

Divadelná hra Starí majstri vznikla dramatizáciou románu Rakúšana Thomasa Bernharda. V bratislavskom SND s ňou v nedeľu hosťovalo pražské Divadlo Komedie, ktoré ju má na repertoári už osem sezón. Komornú inscenáciu pre dvoch hercov odohrali bratia Karel a Marián Rodenovci vo veľkej sály činohry, čím sa nemasová hra, kritizujúca povrchnú a nekultúrnu spoločnosť, paradoxne stala hrou masovou.

Svojich „päť minút slávy“ si v Bernhardovom texte užijú nielen pseudokultúrni občania, ktorí čítajú všetko a nerozumejú ničomu, ale aj starí maliarski velikáni, úplatní svojim mecenášom rovnako ako kritici a učitelia, ktorí kazia vkus národa tým, že mu podstrkujú univerzálne pravdy o umení. Úsudok podľa Bernharda prináleží samotnému pozorovateľovi, pričom sa mení každým ďalším kontaktom s umeleckým dielom.

Hrací priestor javiska vymedzuje biely obdĺžnik, ktorý predstavuje sálu múzea, ale môže byť aj obrazom, na ktorého ploche maľujú postavy svoj vlastný obsah. Výprava je strohá, vystačí si s jednou stoličkou, lavicou a drobnými funkčnými dekoráciami. Režisér Dušan D. Pařízek rámcuje inscenáciu ako životný cyklus, ktorý sa začína prebudením hrdinu a končí jeho usínaním či smrťou, aby sa ďalší deň rovnaký kolobeh rozpráv o umení zopakoval, evokujúc okolnosťami psychoanalýzu.

Javisku dominuje Karel Roden, ktorý stvárňuje postavu zatrpknutého muža s jemným ironickým nadhľadom, čím ho robí ľudskejším a znesiteľnejším. Marián Roden v úlohe strážnika, ktorý za mlada chcel byť policajtom, s tichou fascináciou nasáva názory návštevníka múzea, aby ich neskoršie freneticky zopakoval, sprostredkujúc tak silný obraz človeka neschopného vlastného úsudku.

Bernhardov text starý dvadsaťsedem rokov tak ostáva aktuálny aj dnes. Jeho Starí majstri boli jednou zo štyroch inscenácií, ktoré od piatka do pondelka predstavilo prestížne české Divadlo Komedie v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba