Shakespeare prinesie v lete na Bratislavský hrad až päť hier, koncert aj rozprávky pre deti

Nevzdali sa vlani, v prvom roku pandémie, keď festival Letné shakespearovské slávnosti oslavoval svoj 20. ročník, a tento rok majú veľkolepé plány. Na Bratislavskom hrade by od 5. júla do 2. augusta mali uviesť až päť Shakespearových titulov: tri v domácom naštudovaní a dva hosťujúce z Česka, k tomu chystajú bezplatné predstavenia pre deti v rámci projektu Shakespeare s deťmi a Shakespeare koncert na námestí pri Eurovei ako predskokana festivalu. Riaditeľka LSS Janka Zednikovičová hovorí aj o tom, čo ju naučila korona.

30.04.2021 06:00
debata
Video
Janka Zednikovičová hovorí o tohtoročných Letných shakespearovských slávnostiach

V čom bude tohtoročný 21. ročník Letných shakespearovských slávností iný ako vlaňajší, jubilejný?

Napriek tomu, že situácia je v tejto chvíli takmer identická ako pred rokom, festival sa nepresúva na neskorší termín ako vlani. Už sme o niečo odvážnejší a skúsenejší. Začneme 5. júla, a to obnovenou premiérou titulu Dvaja páni z Verony. Čoskoro začíname so skúškami. Je to pre nás jednoduchšie, čo sa týka scény a kostýmov, mnohé použijeme z predchádzajúceho naštudovania. Netrúfali sme si v tejto neistej situácii na úplne nový titul najmä kvôli výrobným nákladom. V programe budeme pokračovať predstaveniami českých kolegov, ktorých sme sa vlani vzdali. Verím, že to tento rok sa vydarí a privítame Zimní pohádku z Prahy a rozhodli sme sa pozvať aj ostravské predstavenie Zkrocení zlé ženy. Okrem toho diváci uvidia aj naše inscenácie Romeo a Júlia a Komédia omylov.

Soňa Norisová v hre Romeo a Júlia ako mama... Foto: FOTO: LSS/BRAŇO KONEČNÝ
Soňa Norisová, Kapuletová, Romeo a Júlia, LSS Soňa Norisová v hre Romeo a Júlia ako mama Kapuletová so Sisou Sklovskou v role pestúnky nad Júliou v podaní Márie Schumerovej.

Bude pokračovať aj vaša vlaňajšia novinka, ktorá mala odštartovať tradíciu – Shakespeare koncert?

Áno, to je jediný projekt, ktorý sme naštudovali nielen pre priestory Bratislavského hradu. Minulý rok sme s ním hosťovali aj na Divadelnej Nitre a v rámci Piatkov pred SND. Plánujeme s ním hosťovať aj v iných mestách po Slovensku. Práve týmto koncertom 23. júna na bratislavskom námestí pri Eurovei budeme predskokanom letnej kultúry a začiatku nášho festivalu, 26. júna budeme koncertom otvárať Festival Karloveského kultúrneho a športového leta v Botanickej záhrade UK. Verím, že aj tento rok na festivale budeme môcť hrať pre našu štandardnú kapacitu.

Predaj vstupeniek však začíname v obmedzenej kapacite v zmysle nariadení, a azda postupne budeme môcť pridať ďalšie vstupenky do predaja. Festival tiež dopĺňame o náš tradičný projekt pre rodičov s deťmi, ktorého sme sa vlani museli vzdať, a to je Shakespeare s deťmi. Tri víkendové popoludnia v kulisách našich inscenácií uvedieme rozprávky pre deti, spojíme ich s kvízmi o inscenáciách, o Shakespearovom diele – pretože divákov si treba vychovávať odmala. Opäť to bude podujatie bez vstupného.

Shakespeare koncert. Foto: LSS
Shakespeare koncert Shakespeare koncert.

Čo čaká malých divákov?

Tento rok príde Nové divadlo z Nitry s predstavením Kocúr v čižmách, ktorý sa zabýva v inscenácii Dvaja páni z Verony. Kozliatka a vlk od Kaprálikovcov budú hrať v kulisách Romea a Júlie a my sa tešíme na balkónovú scénu Vlka dvoriaceho Kozičke. Ďalšie predstavenie ešte vyberáme, tak, aby sa hodilo a mohlo sa hrať v našej inscenácii Komédia omylov.

Naučila vás niečo pandémia, niečo vám aj dala alebo vám len sťažila fungovanie?

Zbavila ma stresu, ktorý som mávala z počasia – to už ma vôbec netrápi. Od januára, keď sme postavili program a niekoľkokrát ho prerobili, až po dnešok, keď spúšťame predpredaj vstupeniek, neriešime, či bude teplo a nebude pršať, ale zaujíma nás, koľko budeme môcť mať divákov na predstavení a či vôbec. Či spustiť kampaň už, alebo ešte počkať. Či naozaj bude možné mať hosťujúce predstavenia, za akých podmienok a podobne.

Mária Schumerová a David Hartl ako Romeo a Júlia.
Komédia omylov v podaní Roberta Rotha (vpravo)...
+2Soňa Norisová ako mama Kapuletová so Sisou...

Našou prioritou tak ako vlani bude bezpečnosť divákov, ale aj účinkujúcich. Takže dezinfekcia sedenia a priestorov je samozrejmosť. Je našou veľkou výhodou, že sme open air festival, takže vetranie priestorov za nás zabezpečuje bratislavský vietor, ktorý by niekedy mohol viať aj pomenej. Sedenie divákov na značených miestach bude v radoch vedľa seba. Staviame ho pre každé predstavenie v daný deň, s rozstupmi medzi radmi.

Verím, že sa situácia bude zlepšovať, rozstupy zmenšovať a kapacita navyšovať. Samozrejme, budeme spĺňať všetky nariadenia a veríme, že naši diváci to pochopia a pomôžu nám. Veľká vďaka patrí našim partnerom, ktorí nám pomáhajú všetky zvýšené náklady a úskalia znášať tak, aby netrpela tvorba a dramaturgia festivalu.

Alena Pajtinkova Čítajte aj Alena Pajtinková: Ako tancovala s Ivanom Trojanom a ako sa naučila reč Evy Mázikovej

Na ktorých hercov sa diváci môžu tešiť?

V predstavení Dvaja páni z Verony vytvoril režijný koncept a hudbu skomponoval Peter Mankovecký, réžiu obnovenej inscenácie bude mať Robert Mankovecký. Shakespearov text v preklade Ľubomíra Feldeka a Martina Hilského sme výrazne upravili, doplnili standupovými vstupmi Podpicha, ktorého hrá Ľuboš Kostelný. V postave Vojvodu bude po prvýkrát na našom festivale hosťovať český herec Tomáš Matonoha, ktorého diváci môžu poznať napríklad zo seriálu Prázdniny. Tento rok budeme mať obsadené obe sestry Norisové, pretože Soňa hrá v inscenácii Romeo a Júlia, kde sa bude alternovať s Lenkou Barilíkovou, a Zuzku diváci uvidia v Dvoch pánoch z Verony.

Romeo a Júlia po prvýkrát bude hosťovať v Prahe a v Brne. Komédia omylov sa zas predstaví ostravskému publiku. Na Zimnú pohádku sa diváci tešili už vlani, no nebolo jasné, či sa českí kolegovia pre pandémiu dostanú na Slovensko. Tento rok sa toho už nebojíme a rozhodli sme sa, že prídu. Ide o inscenáciu Pavla Kheka, v hlavnej postave sa alternujú obľúbení herci Martin Hoffman a Michal Isteník, ich nešťastnú ženu Hermionu alternujú Petra Špalková s Lenkou Krobotovou. Ostravské Zkrocení zlé ženy láka na Kristýnu Leichtovú v úlohe Kataríny, alternuje ju Erika Stárková. V postave Petrucia sa predstaví Jozef Kaluža. V tejto inscenácii hrajú aj herci z internetového hitu sKORO NA mizine, ktorého som veľkým fanúšikom.

Soňa Norisová Čítajte rozhovor Soňa Norisová: Som zrýchlená Záhoráčka

Prečo ste sa rozhodli znova uviesť Dvoch pánov z Verony?

Táto inscenácia pred rokmi vypálila nad očakávanie dobre. Po prvýkrát sme si odskúšali aj prítomnosť živej nástrojovej kapely, čoho som sa veľmi bála, pretože violončelo ani iný nástroj sa s nepriazňou počasia vyrovnať nevedia. Preto tento rok chceme našu dekoráciu upraviť tak, aby sme aspoň čiastočne naše hudobníčky aj nástroje chránili.

Hra má klasickú zápletku v stavbe dramatického textu, ale ponúka inscenátorom rôzne možnosti pri spracovaní diela. Cítiť v nej dozvuky comedie dell arte. Za čias Shakespeara bol každý herec okrem herectva zdatný aj v ďalších umeleckých profesiách, ktoré vyšli z divadla a dnes existujú ako samostatné javiskové tvary. Spev, ktorý nesmel chýbať v žiadnej inscenácii, klaunské sólovýstupy – dnes stand up comedy, akrobatické čísla – dnes veľmi uznávaná novodobá, cirkusová forma divadla.

A práve všetky tieto požiadavky reflektuje aj naše herecké obsadenie. Milo Kráľ, Zuzana Norisová, Barbora Švidraňová – herci a skvelí speváci, Ondrej Kovaľ aj pohybovo zdatný – stepuje, jazdí na jednokolke, Eva Sakálová bude robiť akrobaciu v krásnej choreografii Lacka Cmoreja na visiacom kruhu. Ľuboš Kostelný s jeho úžasnými smutno-smiešnymi stand up výstupmi, kde mu skvelo sekundujú Otto Culka a Tomáš Grega. Hereckú kapelu máme aj v Romeovi a Júlii, mali sme aj vo Večere trojkráľovom, ale tu je to čisto ženská kapela, čo bol práve nápad Petra Mankoveckého, ktorý pre nich skomponoval aj nádhernú zimomriavkovú hud­bu.

Hlavou aj krkom kapely je Marcela Cmorejová (akordeón, saxofón), na bicích hrá Ema Kakarová, na violončele Magdaléna Hianiková a na gitare Terézia Hulková. V tomto predstavení pokračujeme aj v našej česko-slovenskej koncepcii a v predstavení budú hosťovať českí herci Tomáš Matonoha a Cyril Drozda.

Kedy ich diváci mohli vidieť naposledy?

Rozlúčili sme sa s nimi v roku 2014. Našťastie sme si zachovali časť dekorácií a kostýmov, čo šetrí financie a čas. Bez toho by sme už v januári museli začať vyrábať, a v tom čase by som si to asi netrúfla. Verím, že na budúci rok už budeme fungovať bez pandemických stresov a budeme môcť naskúšať ďalšiu našu novú inscenáciu.

Tento rok máte v ponuke až päť inscenácií, popri novinkách ostali aj Komédia omylov a Romeo a Júlia. Dobre sa osvedčili?

Vždy je mi ľúto stiahnuť inscenáciu, ktorá sa podarila – hráme vo veľkých priestoroch veľké hry vo veľkom obsadení, z čoho pramenia aj veľké náklady. A hlavne je za tým veľa práce celého tímu a hercov. A hráme len na Bratislavskom hrade. Je komplikované kostýmy a scénu a aj inscenáciu udržať v dobrej kondícii viac rokov. Osvedčil sa nám model ako pri inscenácii Othello – že sa jeden rok nehral a potom sme sa k nemu vrátili, lebo takto sa vždy nájdu aj ďalší noví diváci.

A v roku, keď skúšame novú inscenáciu, nemáme už toľko hracích dní k dispozícii (na Hrade potrebujeme mať aj generálky) – natiahnuť festival na dva mesiace je pre nás už neúnosné. Preto sa snažíme vtesnať do 30 predstavení, tento rok ich bude 26, k tomu tri predstavenia pre deti a Shakespeare koncert. Minulý rok sme to skrečovali len na 18 predstavení.

Inovovali ste aj skladby na Shakespeare koncerte?

Máme to v pláne, verím, že doplníme napríklad ďalšie sonety. Ohlasy boli zatiaľ veľmi dobré, je to Shakespeare v modernom kabáte, miestami rockový, miestami baladický. Ohlas od divákov bol veľmi dobrý. Verím, že aj tento rok si užijeme na Hrade všetky pekné predstavenia, ktoré sme si naplánovali. So začiatkom mája začíname s prednostným predajom vstupeniek pre tých, ktorí si v decembri zakúpili darčekové poukazy, a od 15. mája otvárame predaj pre verejnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #shakespeare #Letné shakespearovské slávnosti #Janka Zednikovičová #Dvaja páni z Verony #LSS