Divadlá znova hrajú!

Po dlhých mesiacoch bez živej kultúry sa konečne pomaly otvárajú brány slovenských divadiel.

12.05.2021 07:00
netrpezlivost srdca skusky  ŠDKE Foto:
Choreograf Andrej Petrovič a herec Tomáš Diro pri skúške hry Netrpezlivosť srdca v Štátnom divadle Košice.
debata (2)

Medzi prvými začína pre divákov v sále hrať Slovenské národné divadlo a na programe má rovno Shakespeara a jeho slávnu komédiu Skrotenie zlej ženy, v piatok 14. mája aj v sobotu 15. mája. V stvárnení Diany Mórovej a Tomáša Maštalíra je hra paródiou na heslo Keď ideš k žene, vezmi si bič. Napokon, čo iné, ak ti chýba rozum… O týždeň Národné prinesie súčasnú komédiu Chaos o troch ženách, ktoré strácajú kontrolu nad svojimi životmi, komédiu Tak sa na mňa prilepila aj slovenskú klasickú drámu o žene medzi dvoma mužmi Bačova žena či komornú dokudrámu o osude Milady Horákovej.

snd Čítajte aj SND otvára divadelné sály pre divákov, naďalej pokračuje aj v streamovaní

Nové premiéry

Slovenské komorné divadlo Martin opäť privíta divákov v stredu 12. mája a vo štvrtok 13. mája inscenáciou dramatizácie románu Georga Orwella 1984. V Národnom dome v sobotu 15. mája pozývajú na predstavenie absurdnej grotesky Pán Biedermann a podpaľači. Do májového programu sa vojdú aj dve reprízy úspešného projektu o živote a tvorbe Karola Duchoňa Zem pamätá a nová autorskú inscenáciu D1 (pracovný názov) plánujú premiérovať 11. júna.

Štátne divadlo Košice otvorí dramatizáciou románu rakúskeho spisovateľa Stefana Zweiga Netrpezlivosť srdca. Zobrazuje intímny príbeh medzi chromou Editou a jej potenciálnym nápadníkom, poručíkom Tonim Hofmillerom, ktorý sa odohráva na začiatku prvej svetovej vojny. Edita túži uveriť v uzdravenie a lásku, zmätený Toni túži po lepšom postavení, židovská rodina verí vo svet včerajška, aj keď sa nad ňou už vznáša duch rozpadajúcej sa monarchie, hodnôt i vzťahov. Jedno nevinné pozvanie do tanca spôsobí nielen celospoločenské strápnenie, ale osudovo zasiahne do života všetkých zúčastnených. Premiéra je plánovaná na piatok 14. mája.

Na konci júna košické divadlo uvedie Dostojevského Besy, po ktorých siahli ako po sociálnej a politickej satire a zároveň psychologickej dráme o katastrofálnych dôsledkoch politického a morálneho nihilizmu. V septembri je predbežne naplánovaná aj premiéra hry Borodáč alebo Tri sestry, ktorú zatiaľ divadlo uvádza on-line. V októbri by chceli predstaviť premiéru nového autorského baletu Ondreja Šotha Nurejev v hlavnej úlohe s hviezdou svetového baletu Vladimirom Malakhovom.

nesmrtelnost tanca  5 FOTO Joseph Marcinsky Čítajte aj Tanečník storočia Vladimir Malakhov predstaví vnútorný svet Nureyeva

Po piatich mesiacoch v on-line priestore otvára brány divákom aj Divadlo Nová scéna. V piatok 14. mája uvedie komédiu Výstup o sile priateľstva a kríze stredného veku. Hra britského dramatika Petra Quiltera mala on-line premiéru 25. februára 2021.

Divadlo Andreja Bagara v Nitre plánuje na sobotu 22. mája premiéru edukatívnej hry Kým nastane ticho. Príbeh o tatranských dolinách je inšpirovaný ťažbou dreva a následných protestov v Tichej a Kôprovej doline v roku 2007, no upozorňuje na súčasnú rozsiahlu ťažbu dreva a jej následky na viacerých územiach Slovenska. Hra je určená žiakom druhého stupňa ZŠ a stredoškolákom a ponúka vizuálne interaktívne inštalácie, fyzikálne pokusy i protest song mladej generácie o nevyhnutnosti chrániť lesy, prírodu a životné prostredie. V septembri divadlo uvedie premiéru jedného z najznámejších a najobľúbenejších svetových muzikálov Jozef a jeho zázračný farebný plášť.

DAB Kým nastane ticho Čítajte aj Divadlo Andreja Bagara pripravuje vzdelávaciu inscenáciu

Brány Divadla Aréna otvorí Jánošík – príbeh vraha? v pondelok 17. mája, o týždeň bude nasledovať komédia s nádychom alkoholu Na mol a po nej rozprávka s pesničkami Zvieratká na letisku.

Divadlo Jána Palárika v Trnave bude 21. a 22. mája reprízovať inscenáciu Futbal alebo Bílý andel v pekle, ktorá vypovedá o kontroverznom zápase medzi Spartakom Trnava a Taurisom Rimavská Sobota z roku 1997. Okolo tohto zápasu vzniklo množstvo teórií, ktoré obviňujú z prehry skorumpovaných hráčov i rozhodcov. Hra vychádza z autentických materiálov.

Ostávajú on-line

Viaceré divadlá napriek zlepšujúcej sa situácii s pandémiou a postupným uvoľňovaním opatrení ostávajú on-line, popri živých predstaveniach. Napríklad Bábkové divadlo na Rázcestí tento mesiac uvádza on-line hru Maják o záhadách dospievania v malej dedine aj Indiánske rozprávky a Gulliverove cesty, no Šepoty lesa z cyklu pre najmenších a Čiarkolárium pre batoľatá odohrajú naživo pred divákmi v sále.

Mária Schumerová , Martin Huba Čítajte aj Jednu z najžiadanejších inscenácií Činohry SND uvedú dnes on-line aj naživo

Z Národného divadla budú v máji prenášať komédiu Kubo aj rodinnú drámu Pred západom slnka, za ktorú získal Martin Huba v hlavnej úlohe divadelnú cenu Dosky či hru podľa románu Františka Švantnera Nevesta hôľ v réžii Romana Poláka.

Divadlo Aréna chce potešiť fanúšikov divadla bezplatným sprístupnením záznamov ďalších troch predstavení zo svojho repertoára. Už teraz až do štvrtka 13. mája je na YouTube kanáli dostupné predstavenie Zem, od 14. do 20. mája bude nasledovať majstrovské dielo Henrika Ibsena Rosmersholm a v týždni od 21. do 27. mája môžu diváci zhliadnuť z domu známu slovenskú operetu s tónmi Gejzu Dusíka Pod cudzou vlajkou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #koronakríza